Купуйте в Безлера і Гіркіна!

13.11.2014

Скандал із нібито корупційною схемою навколо закупівлі вугілля з Південно-Африканської Республіки підійшов до одного з кількох украй невигідних для нас сценаріїв. Нещодавно стало відомо, що постачальник — компанія Steel Mont Trading Ltd — задля уникнення репутаційних ризиків планує знизити обсяг постачання товару до України: із 1 млн. до 500 тисяч тонн.

«Ми маємо підписану специфікацію на цю кількість, і більше трейдер не хоче мати з нами справу. Йому нині доводиться вирішувати дуже складні питання з приводу власної репутації зi своїм банком, зі своїми діловими партнерами», — сказав директор «Укрінтеренерго» Володимир Зиневич.

Утім і цей контракт може бути зупинений у будь-який момент. Україна, таким чином, залишається без вугілля. За словами міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана, якого в понеділок викликали для пояснень до Генпрокуратури, ми маємо нині не так уже й багато джерел постачання вугілля: країни Африки, Росія, бандитські угруповання так званих «ДНР» та «ЛНР». Тож низка експертів вважає: скандал із південноафриканським вугіллям інспірувала Москва, аби залишити нас узимку без тепла та світла. Адже більшість вітчизняних електростанцій, як відомо, працює саме на вугіллі.

«Схоже на те, що цей скандал організований не тільки для тотальної дискредитації всіх і всього, не тільки для відвертання уваги від більш вагомих злочинних дій, а й для того, щоб змусити українську сторону купувати його або в Росії, або в бойовиків, — каже «УМ» екс-уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський. — По-перше, купівля вугілля поза межами РФ є вимушеним заходом і орієнтація на міжнародні вугільні ринки Південної Африки, Австралії чи Південно-Східної Азії є чи не єдиною можливістю вижити електросистемі України, з огляду на його нижчу вартість там, порівнюючи з іншими ринками».

На думку експерта, треба мати на увазі, що зараз не кожна компанія готова співпрацювати з Україною всупереч тиску Кремля. А особливо у вугільній галузі, яка є важливою складовою енергетики, а та, у свою чергу, використовується Кремлем для досягнення зовнішньополітичних цілей.

«По-третє, в даній закупці йдеться про сумнівні мільйони доларів США, тодi як тому самому агресору були заплачені або ним привласнені мільярди доларів. І ніяких кримінальних справ переважно не відкривали. А якщо й відкривали, то не довели до кінця, — каже Соколовський. — Можна передбачити, що чергова публічна схема закінчиться нічим, але відіб’є охоту потенційних іноземних партнерів від співпраці з Україною. Не виключено, що в результаті ми і цілий світ довідаємося, що ми переплатили кілька мільйонів. Наголошую: довідаємося, а не повернемо! Але втратимо шанс і людей, що не можна обрахувати ніякими грошима. Хіба не зрозуміло, що власне про це мріють у Кремлі. Мріють і діють!»

За словами Соколовського, правоохоронним органам України варто було б зосередитися на виявленні і покаранні антиукраїнських агентів впливу в Україні — як, хто і з якою метою дискредитував і дискредитує Україну, її керівництво, Кабмін і його керівництво. Натомість вони займаються явно не пріоритетними тепер справами.