Підкоп під гривню

13.11.2014
Підкоп під гривню

Власними непрофесійними діями Нацбанк сам «спалює» гривню.

В української грошової одиниці — життєво небезпечна гарячка і дуже суперечливі симптоми. Після «чорного вівторка» настала якась несподівано оптимістична середа, коли курс національної валюти із самого ранку рвучко зріс. Із позавчорашніх 16,25 до 15,88 гривнi. Втім вважати, що це тенденція, нині явно завчасно: проблем на валютному ринку більше, ніж це видно на перший погляд.

Падіння, паніка, апатія

...Такого песимізму, як позавчора, стіни міжбанківської валютної біржі не бачили вже давно. Як тільки Нацбанк опустив середньозважений курс із 15,22 до 15,88 грн. за долар, ринок буквально пішов під укіс. «У фінансистів опустилися руки, — описують ситуацію учасники торгів. — Спочатку це була паніка, йшлося про 17-18 гривень за долар. Потім почалася апатія. Мовляв, хай буде хоч 20 гривень, все одно такого курсу економіка не витримає».

«Більшість угод вчора закривалося у ціновому діапазоні 16,25—16,50 грн. за долар», — цитують у пресі заступника голови правління «Фінанси і Кредит» Ігоря Львова. За його словами, максимальний курс того дня становив 16,6 грн. за долар. Євро ж сягло 20,1 гривнi.

Уже вчора ці цифри можна було побачити на стендах обмінних пунктів. У банках курси валют виглядали трохи оптимістичніше, але це був не реальний курс, а візуальний обман. Річ у тім, що дуже небагато банків наважилися продавати валюту, тож виставляли курси, за якими їм було би вигідно купувати «вічнозелений» і євро. «Банки йдуть на те, щоби люди несли їм гроші на депозити», — каже Львов.

Такий хід справ, утім, не зворушив голову Національного банку України Валерію Гонтарєву. У вечірньому телеефірі на одному з каналів вона прокоментувала новий антирекорд гривні дуже просто: «Значить, ми досягли рівноважного рівня». Мовляв, при курсі 16 гривень за долар щезли відмінності між різними сегментами ринку. Втім, як виявилося, НБУ не лише спостерігає за катастрофою у державі. «Ми дуже уважно моніторимо ситуацію і, якщо вона не прийде до норми, то, я думаю, нам доведеться знову вводити більш жорсткі адміністративні обмеження і знову розглядати можливості інтервенції», — заявила Гонтарєва.

Гонтарєва нервує, експортери знайшли обхідні шляхи

Що саме на увазі має пані Гонтарєва під словосполученнями «адміністративні обмеження», вона пояснила доступно: запровадження акредитивної форми розрахунків як обов’язкової під час експортно-імпортних операцій. «Це зробить неможливим притримування валюти з боку експортерів в очікуванні вищого курсу, а також одночасно зменшить імпорт», — сказала голова НБУ.

«Вороги курсу» таким чином були названі поіменно: імпортери й експортери. Перші занадто багато завозять, другі «затискають» валютну виручку. Й поміж рядків звучали докори до населення, яке панікує. Попередник Гонтарєвої, екс-заступник голови Нацбанку Олександр Савченко вважає, що таким чином нинішня очільниця Нацбанку лише заганяє проблему вглиб. «Існуючі обмеження призвели до того, що валютні ринки почали формуватися за межами регулювання Нацбанку, — сказав він. — Наприклад, деякі експортери залишають валютну виручку за кордоном, а потім продають її імпортерам, аби ті завозили товари. Таким чином вони уникають адміністративного тиску і валютних ризиків. Саме ТАМ ринок формує курс».

Друга помилка нинішнього керівництва НБУ, за словами експерта, — проведення емісії, яка не підкріплена товарною масою. «Коли, наприклад, відбувається рефінансування комерційних банків на 100 млрд. гривень, а ці фінустанови не нарощують кредитний портфель, а, навпаки, звужують його. Коли ж ВВП падає, то нові гроші не мають під собою товарного забезпечення, — каже Савченко. — Тобто ці кошти йдуть на вирішення фінансових проблем банків і людей, які забирають гроші з депозитів».

Тим часом, за підрахунками експертів, на руках українців перебуває 90 млрд. доларів. «Це свідчить про потенціал банківської системи, який нині є неактивним і перебуває поза увагою Національного банку України», — стверджує голова правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей. Залучити ці гроші — і таким чином розв’язати більшість проблем фінансового сектору, включно із зниженням курсу долара, нинішнє «фельдфебельське» керівництво НБУ не в стані. Натомість регулятор, вигадуючи нові обмеження, продовжує нарощувати недовіру до банків. Яка особливо гостро виглядає на тлі повзучого банкрутства цілої низки фінустанов.

Якщо проблему не вирішити негайно, то курс 20 гривень за долар у нас цілком реальний. І байдуже, що голова НБУ стверджує: справедливий курс долара — 12,95 гривень. Ще зовсім недавно вона не менш переконливо стверджувала, що в жодному випадку національна валюта не опуститься до позначки 15 гривень за долар. Сьогодні над поверненням до цього курсу НБУ тільки працює. Точніше, «працює»...

ФІНАНСОВА ІНТЕРВЕНЦІЯ

Російський капітал: у Києві та Мінську

Очільник НБУ Валерія Гонтарєва заявила, що вона захищатиме російські банки в Україні, поки вони не порушують чинне законодавство. «Напевно, мене за це будуть критикувати, але я вважаю, що у нас немає російських банків — у нас є українські банки з російським капіталом. І до того моменту, поки в нашу країну вони хочуть вводити капітал і давати кредити нашим підприємствам...» — сказала чиновниця, додавши, що вони на всякий випадок моніторять діяльність цих фінустанов.

Тим часом всебілоруський «бацька» Олександр Лукашенко вирішив піти у наступ на російські фінустанови, які діють у цій державі. Йдеться про «Альфа-банк», «Бєлвнєшекономбанк», банк «Москва — Мінськ» (належить Банку Москви), «Бєлгазпромбанк» (у «Газпрому» 43%), БПС-Сбербанк. «Банки жирують! Залучені ресурси банки беруть під 20%, а потім перепродують ці гроші на 15-20% дорожче. А банкіри ще кажуть — так нам цього мало, щоб банки нормально функціонували», — метав антиринкові громи і блискавки радикальний Лукашенко. І дав доручення своїм підлеглим: «Усіх підстригти під одну гребінку. І тоді, якщо і погано буде, ми народу зможемо пояснити. Погано? Погано всім. Тому, незважаючи ні на білоруські банки, ні на російські, ні на зарубіжні, — всіх підстригти однаково».

Як натякнув білоруський президент, російський капітал у його країні не надто сильно дотримується правил гри. «Ніяких особистих зв’язків і міжбанківського кредитування! Треба подивитися, кому і які банки виділяють гроші. Дуже цікава картина вийде. Ось і весь ринок, і вся конкуренція», — сказав він.

 

АНЕКДОТ В ТЕМУ

Двадцяті роки минулого століття. Кримінальна хроніка у чиказькій вечірній газеті. «За результатами торгів брокер Майкл Д. викинувся із 25-го поверху будівлі біржі. Вдарившись об землю, його підкинуло до висоти четвертого поверху, і таким чином Майкл дещо компенсував своє ранкове падіння».