Лід усе стерпить

13.11.2014
Лід усе стерпить

Щойно відкритий богуславський «Льодограй» активно експлуатують і хокеїсти, й фігуристи. (УКРІНФОРМ.)

Із кожним новим днем, що наближує країну до кінця 2014 року, зменшуються шанси побачити старт Національного чемпіонату з хокею. Як і раніше, участь у першості готові взяти лише три команди, чого, на думку ФХУ та самих команд, замало для повноцінного турніру.

Як розповіли «УМ» у федерації, там до останнього чекали згоди від «Сокола», проте в клубі, який начебто займається переоформленням установчих документів, не знайшли можливості для участі в змаганнях.

Що говорити, якщо навіть чинний чемпіон — «Компаньйон», спонсором якого був «Нафтогаз», вирішив упасти в зимову сплячку, проігнорувавши не тільки національну першість, а й свій дебют на євроарені — в Континентальному кубку.

Хоча, як відзначає президент ХК «Генерали» Денис Лобановський, в умовах, у яких нині живе Україна, взагалі важко очікувати високого рівня від спорту. «Мені здається, що найближчим часом великих інвестицій у цю індустрію не передбачається», — зазначив власник «генералів», які, попри туманність перспектив зі стартом чемпіонату, на початку листопада вийшли на лід. Як зазначає Лобановський, не виключено, що команда до наступного сезону житиме в тренувальному режимі. «Лід, зал, підготовка — ми будемо підтримувати команду. А далі — все залежатиме від ситуації», — в інтерв’ю каналу Xsport озвучив найближчі плани президент «Дженералз». На думку Дениса Лобановського, в нинішніх реаліях варто було б більше приділити уваги дитячому хокею, підставити плече хлопцям, які в майбутньому братимуть участь у чемпіонаті України.

Відзначимо, що у вигляді альтернативи неспроможному ЧУ-2014/2015 хокейна федерація розглядала варіант зі змаганнями аматорів, які після регіональних баталій мали б зібратися в одному місці на великий фінал. Проте, за даними прес-служби ФХУ, наразі поспіхом організовувати подібні змагання вже ніхто не буде. Водночас досягнуто принципової згоди зацікавлених сторін на запуск регіональної аматорської ліги в наступному сезоні.

Не виключено, що одним з учасників нового турніру стане команда з невеличкого містечка Богуслав, що на Київщині. Там нещодавно офіційно відкрили новий сучасний льодовий центр зі стандартним майданчиком 30х60 метрів, трибунами на 500 глядацьких місць, тренажерними залами, роздягальнями та душовими. Щоправда, до візиту поважних гостей зі столиці арена вже кілька місяців функціонувала в повноцінному режимі. І, як розповідають у федерації, на льоду вже активно займаються юні спортсмени з місцевої хокейної секції, яку очолює екс-хокеїст національної збірної України Олександр Матвійчук. Водночас поруч із підростаючим поколінням «працюють» і дорослі аматори, які вже запустили свій міні-чемпіонат.

Цікаво, що попри невелику чисельність Богуслава (близько 18 тисяч мешканців), арена «Льодограй» завантажена, як-то кажуть, під зав’язку. Частину тижня вона у розпорядженні хокеїстів, в інші дні лід орендують молоді фігуристи. До речі, за словами президента федерації фігурного катання України Євгена Ларіна, незабаром у Богуславі буде створене територіальне відділення федерації в Київській області, а в майбутньому планується використання ковзанки для підготовки українських фігуристів та проведення національних турнірів. Власне керівництвом катка створені «вікна» й для простих охочих покататися на ковзанах — тариф залежно від «пікових навантажень» становить 25—30 грн.