Гуманний вундеркінд

11.11.2014
Гуманний вундеркінд

Чемпіонський «матч-реванш»: Ананд (праворуч) проти Карлсена. (з сайта ФІДЕ.)

Норвежець Магнус Карлсен проти індуса Віші Ананда. Аналогічний склад учасників мав і минулорічний матч за титул чемпіона світу з шахів. Щоправда, рік тому гросмейстер з Індії захищав шахову корону, володарем якої був упродовж тривалого часу, нині ж чемпіонський титул належить вундеркінду зі Скандинавії, який, без сумніву, також не планує швидко прощатися з вагомим здобутком. На думку легендарного росіянина Анатолія Карпова, даний поєдинок має всі ознаки «матчу-реваншу», утім, як вважає переважна більшість шахових фахівців та аматорів, шансів у Ананда повернути собі корону дуже мало. «Карлсен сильніший за Ананда і повинен перемогти. Магнус — активний і амбітний молодий чемпіон, який ще багато зробить для шахового світу», — вважає інший чемпіон Гаррі Каспаров.

Нагадаємо, що торішня зустріч чемпіона та претендента, яка проходила в Індії, завершилася болючим фіаско Ананда, котрий упродовж матчу не зміг виграти жодної партії. Початок нової битви також не віщує нічого хорошого 44-річному Вішванатану, адже вже після другої партії 23-річний норвежець захопив лідерство — 1,5:0,5.

На думку більшості експертів, повести в рахунку Магнус міг іще в дебюті протистояння, але, граючи чорними, вирішив пощадити свого візаві й у виграшній ситуації погодився на нічию. Проте вже наступного дня чинний чемпіон і беззаперечний лідер рейтингу ФІДЕ не залишив жодних шансів опоненту, змусивши Ананда викинути білий прапор після 35-го ходу.

Каспаров сподівається, що гірше, ніж минулого року, Віші не зіграє й, вільний від тягаря відповідальності, зможе нав’язати боротьбу норвежцю. Натомість Карлсену є що втрачати. «Лише рік тому він досяг головної мети свого життя — став чемпіоном світу. І тепер у разі перемоги він нічого особливо не доведе, а ось у разі поразки може втратити все», — каже Гаррі Каспаров. За його словами, головна інтрига цього матчу, як, загалом, і інших шахових двобоїв, — чи зможе чемпіон впоратися з емоціями, адже людський мозок — не комп’ютер.

Зазначимо, що поєдинок за світову шахову корону проходить у Сочі — в олімпійському інформаційному центрі. Згідно з планом, матч розрахований на 12 класичних партій плюс тай-брейк (у разі необхідності), хоча, не виключено, для визначення переможця знадобиться менша кількість ігрових днів. Торік Карлсен уклався в десять партій.