Скандинавське царство

06.11.2014
Скандинавське царство

«Фрібург» та ІФК розписали бойову нічию в першому матчі 1/8 фіналу хокейної Ліги чемпіонів. (з сайта championshockeyleague.net)

На тлі величезного розмаїття кубкових турнірів у баскетбольних, гандбольних, волейбольних індустріях Старого світу єдиний до недавнього часу офіційний хокейний євротурнір — Континентальний кубок — виглядав справжнім сиротою. Однак і його наявність викликала у шанувальників хокею неоднозначні емоції, адже змагалися в ньому відверто посередні команди Європи. Декому здавалося, що в Старому світу хокею взагалі не існує, точніше, грають у нього лише в Росії — в Континентальній хокейній лізі.

Думається, не в останню чергу через такі помилкові судження Міжнародна федерація хокею разом iз низкою національних європейських федерацій пішла на створення Ліги чемпіонів, яка, по суті, покликана стати конкурентом КХЛ, команди якої, до слова, наразі не мають права змагатися в ХЛЧ.

На старт її дебютного розіграшу на початку жовтня вийшли 44 команди з 11 країн Європи. Найбільше клубів — по вісім — делегували національні ліги Фінляндії та Швеції. По шість команд представляли Німеччину, Чехію та Швецію. Четверо учасників групового раунду, що проходив за схемою 11 груп по 4 команди, мали австрійську прописку, двоє — норвезьку. По одному повпреду до ХЛЧ делегували Англія, Словаччина, Данія та Франція.

На відміну від свого футбольного аналога, груповий раунд хокейної Ліги чемпіонів відзначається неабиякою швидкоплинністю. Адже менш ніж за місяць її існування тут не тільки визначилися всі учасники плей-оф, а й уже відбулися перші матчі 1/8 фіналу, куди потрапили переможці 11 «пульок» та п’ять кращих команд, що фінішували в своїх квартетах на других позиціях. До речі, поєдинки «на вибування» проходять не за традиційною для хокейних баталій системою — «до енної кількості перемог»; за основу тут узятий футбольний принцип, коли переможець дуелі визначається після двох поєдинків, зіграних удома й на виїзді. Відтак дивуватися, що один із восьми перших матчів 1/8 фіналу між швейцарським «Фрібургом» та фінським клубом ІФК завершився внічию — 2:2, — не варто. «Цей рахунок — непогана основа перед матчем-відповіддю. Звісно, удома нам потрібно перемагати, й думаю, що мої хлопці зможуть це зробити», — сказав наставник фінів Антті Торманен.

Загалом, дивлячись на склад пар учасників «плей-оф», можна сміливо припустити, що переможцем дебютного розіграшу ХЛЧ стане хтось із представників Скандинавії, адже з 16 колективів 11 представляють Фінляндію та Швецію.

ТАБЛО

Хокейна ліга чемпіонів. 1/8 фіналу. Перші матчі. «Спарта» (Чехія) — «Лінчопінг» (Швеція) — 1:2, «Кярпят» (Фінляндія) — «Відень» (Австрія) — 3:1, ТПС (Фінляндія) — «Лукко» (Фінляндія) — 1:5, «Таппара» (Фінляндія) — «Фрелунда» (Швеція) — 1:5, «Ювяскюля» (Фінляндія) — «Шеллефтео» (Швеція) — 5:4, «Фрібург» (Швейцарія) — ХІФК (Фінляндія) — 2:2, «Серветт» (Швейцарія) — «Сайпа» (Фінляндія) — 2:0, «Лулео» (Швеція) — «Зальцбург» (Австрія) — 2:4.