Війна за кожен голос

29.10.2014
Війна за кожен голос

На 217-му окрузі в Києві правоохоронці затримали групу людей, що намагалися підкупити виборців. Тож, мабуть, не дарма екс-«регіонал» Вадим Солар, визнавши свою поразку, виїхав з України. (УНІАН.)

Попри те, що і спостерігачі, і громадськість визнали дострокові парламентські вибори такими, що відбулися, і до того ж, практично без порушень, які могли б вплинути на остаточні результати голосування, на деяких округах у виборчу ніч було досить гаряче.

«УМ» учора писала вже про те, що у Кривому Розі невідомі перетворили на решето автомобіль, який начебто належав кандидатові в депутати Костянтину Усову. Наразі правоохоронці перевіряють, чи мав інцидент відношення до самих виборів. А ось члени команди кандидата від Блоку Петра Порошенка Анатолія Євлахова, що у 206-му окрузі на Чернігівщині протистояв екс-регіоналу Ігорю Рибакову, не сумніваються, що потрапили під обстріл не випадково. Вони саме перевозили протоколи з мокрими печатками із віддалених дільниць у райцентр Корюківка для паралельного підрахунку голосів, коли їхня машина потрапила під обстріл. На щастя, ніхто не постраждав. Менше пощастило їхнім колегам, на яких біля КПП в районі Новосьоловки напали невідомі з битками і потрощили машину.

«Ми переконані, що за цими інцидентами стоять люди з команди Рибакова, який ніяк не хоче визнати свою поразку. Але у нас є всі протоколи з мокрими печатками, і, за результатами паралельного підрахунку голосів, Євлахов випереджає Рибакова на 479 голосів. І його штаб це теж знає. Саме тому вони організували фальшиве мінування ОВК, потім «губилися» ключі від серверної, зараз туди навезли «тітушків», які лякають народ. Але ми готові боротися за кожен голос до кінця», — повідомив «УМ» директор Центру стратегічних розробок, консультант штабу Євлахова Андрій Ніцой.

Нападу зазнали і відомі журналісти Сергій Лещенко та Мустафа Найєм i Світлана Заліщук, які у 102-му окрузі викрили карусель, організовану штабом одіозного представника «молодої команди Черновецького» Олеся Довгого. «Після того, як ми виявили фальсифікації на користь Довгого, на нашу машину напали семеро людей, які закидали її камінням. Цілилися в лобове скло, потрапили в бокове і заднє. Дивом нікого не поранило склом і камінням. Як таке може бути після того, що пережила Україна?» — написав у соцмережах Сергій Лещенко.

Масштабні випадки скуповування голосів фіксують і в Комітеті виборців України, де навіть рекомендують ЦВК не визнавати результатів голосування у 102-му окрузі, де, за офіційними даними, перемагає Довгий. «На жаль, основні порушення відбувалися до самого дня голосування. Тому зараз завдання і партій, і громадських організацій — задокументувати всі випадки порушень виборчого законодавства і подавати скарги до суду. Зі свого боку ми закликаємо ЦВК не встановлювати результатів виборів в одномандатному окрузі 102 — такий прецедент був уже у 2012 році на п’яти проблемних округах, де були оголошені перевибори», — зазначив у коментарі «УМ» юрист КВУ Святослав Пікуль.

Масова скупка голосів, мімікрія під Блок Петра Порошенка та інші брудні технології не допомогли втриматися на плаву в 217-му окрузі на Оболоні екс-регіоналу Вадимові Солару. Тут теж було в день виборів «весело»: о 19.00 на виході зі станції метро «Оболонь» міліція затримала групу осіб,  в яких був при собі арсенал зброї. Серед трофеїв значилися 3 автомати Калашникова, 7 магазинів до них,  набої та бронежилети. Затримання проводили бійці батальйону «Азов» разом iз працівниками Оболонського РУ МВС. «Азовці» взагалі заявили про «200 озброєних осіб», затриманих на території округу. До ранку приміщення ОВК охороняло щонайменше два автобуси міліціонерів та один автобус бійців батальйону «Миротворець». Такі «профілактичні» заходи привели до того, що підрахунок голосів пройшов відносно спокійно і за його результатами головний опонент Солара — командир батальйону «Азов» Андрій Білецький — більш як удвічі випередив «регіонала».

Сам Вадим Солар визнав свою поразку і, за інформацією штабу Андрія Білецького, в понеділок залишив країну. Однак його «помічникам» загрожує кримінальна відповідальність. Зокрема, голові ОВК, якому інкримінують спробу проникнення в електронну систему ЦВК, щоб зірвати голосування на окрузі, запустивши до системи комп’ютерний вірус. «Голова ОВК поки що виконує свої обов’язки, але проти нього відкрите кримінальне провадження», — підтвердили «УМ» інформацію і в КВУ.

Кримінальні провадження відкриті і проти голови, заступника, секретаря і кількох членів ОВК №140 на Одещині, які в ніч виборів зникли в невідомому напрямку. Нагадаємо, що по цьому округу балотувався Давид Жванія. Після того як ЦВК прийняла рішення оперативно змінити керівництво ОВК, підрахунок голосів тут пішов жваво, і за його результатами Жванія посів лише третє місце, а лідером став сільський голова Молодіжного Овідіопольського району самовисуванець Василь Гуляєв. А от втікачам нині загрожує від 3 до 7 років позбавлення волі.

Загалом, посилення відповідальності за фальшування виборів та самоорганізація громадян зіграли на цих виборах позитивну роль. Якщо ж після них фальшувальники та їхні покровителі понесуть покарання, це буде гарною профілактикою проти правопорушень у майбутньому. А після Революції гiдності люди навчилися відстоювати свої права.