Світ кіно гуртує однодумців

28.10.2014
Світ кіно гуртує однодумців

Третій Президент України, почесний президент кінофестивалю «Молодість» Віктор Ющенко вручив першого «Скіфського оленя» за внесок у світове кіномистецтво грузинському кінорежисеру Ельдару Шенгелая.

Міжнародний кінофестиваль «Молодість» останнім часом проходив під таким звичним для всіх мистецьких подій гаслом: «Не завдяки, а всупереч». Яке цьогоріч звучало ще більш тривожно, ніж зазвичай, адже фінансові справи фестивалю були настільки невтішними, що оргкомітет навіть вдався до безпрецедентного як для цього форуму кроку і оголосив журналістам про те, що акредитація тепер буде платною. Тож на церемонію відкриття я збиралася, приміряючи до майбутнього матеріалу про цю подію прикметники «бюджетна» та «нудна». Але вони мені не знадобилися, бо навіть ветерани «Молодості» навряд чи згадають настільки вдалий старт фестивалю. Суботній вечір в Палаці «Україна» вийшов динамічним, яскравим, стильним, змістовним, душевним, із цікавими хореографічними вкрапленнями і, звісно ж, патріотичним. (Панове футбольні фанати, знайте, що відтепер маєте серйозних конкурентів: Гімн України кіномани виконують так само натхненно і злагоджено. Щоправда, тут виникло логічне запитання: а чому вони, кіномани, не робили цього раніше?.. ) Навіть таку, здавалося б, протокольну процедуру, як оголошення спонсорів, цього разу вдалося подати цікаво. Ведучі влаштували для директора фестивалю Андрія Халпахчі бліц-опитування з десяти питань, у відповідях на які фігурували відповідні назви готелів, марок автомобілів, лотереї тощо.

Ведучих церемонії відкриття було кілька: Яніна Соколова й Тимур Мірошниченко, Руслана Писанка та Олег Панюта. Був ще міністр культури Євген Нищук, але недовго. Після першого ж виходу він поїхав до Молодого театру, де мав того вечора виставу. Але за той короткий час, коли він був на сцені, пан Нищук устиг не лише зачитати привітання від Президента Петра Порошенка, а й виголосити дуже важливу сентенцію: «Світ кіно гуртує однодумців». Не знаю, чи ця фраза була прописана в сценарії, чи це була імпровізація, але, власне, так воно і є.

«Скіфського оленя» за внесок у світове кіномистецтво третій Президент України (2005—2010), почесний президент кінофестивалю «Молодість» Віктор Ющенко вручив грузинському кінорежисеру Ельдару Шенгелая. (У 1984 році картина Шенгелая «Блакитні гори, або Неправдива історія» на «Молодості» отримала Гран-прі). Як зауважив пан Ющенко, попередній фестиваль відбувся минулого жовтня, але таке враження, що з того часу пройшов не рік, а ціла епоха, яка «дала нам можливість усвідомити, що ми не хохли, не малороси, навіть не новороси, а ми українці, що за нами цілий світ. Безумовно, згинуть наші вороженьки, як роса на сонці. Бо свобода завжди перемагає несвободу!».

«Скіфським оленем» за внесок в українське кіномистецтво під час урочистої церемонії відкриття 44-го міжнародного кінофестивалю «Молодість» нагороджено об’єднання документалістів «Вавилон’13». Нагороду вручила голова Наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко. Як відомо, до об’єднання «Вавилон’13» входять кінорежисери (Володимир Тихий, Іван Сауткін, Крістіан Жерєгі, Лариса Артюгіна, Роман Любий, Юлія Гонтарук, Юлія Шашкова, Олександра Чупріна та інші) та кінооператори (Юрій Грузінов, Ярослав Пілунський, Андрій Котляр, Ігор Іванько, Євген Козеко, Юрій Дунай, Ілля Єгоров, Олександр Стеценко...) Редактор проекту — кінознавець Володимир Войтенко. «Україна за цей рік змінилася, як ніколи в історії, — відзначила у своїй промові пані Ющенко. — І ми як українці змінилися. Цей темп змін дуже важко осмислити, але надзвичайно важливо запам’ятати й задокументувати».

Фільмом, що відкривав фестиваль, стала мелодрама Бенуа Жако «Три серця». У щемливій історії кохання, прем’єра якої відбулася на цьогорічному Венеційському МКФ, знялися Катрін Деньов та її донька К’яра Мастроянні, Бенуа Пульворд, Шарлотта Генсбур... Чесно кажучи, реакція публіки на «Три серця» була неоднозначною. Звучало як беззаперечне «Вау!», так і стримане «ну цей французький кінематограф останнім часом якось зовсім втрачає свій шарм». Але попереду на «Молодості» — понад півтисячі фільмів (10 — у конкурсі повного метру, по 26 — студентських та короткометражок, плюс спеціальні програми тощо). Тож навіть найбільш прискіпливий та вимогливий кіноман знайде серед цього різноманіття картину, яка відповідатиме його поняттю «суперфільм».