Чемпіонське пробудження «королеви»

28.10.2014
Чемпіонське пробудження «королеви»

Серена Уїльямс уп’яте перемогла на підсумковому турнірі WTA, зберігши за собою титул першої ракетки світу. (з сайта wtafinals.com.)

Неймовірна кількість виграних титулів, серед яких 18 перемог на одиночних турнірах турнірів «Великого шолома», зробили американку Серену Уїльямс живою легендою тенісу, яка, втім, і надалі, попри звуки скреготу зубів її заздрісників, продовжує колекціонувати трофеї. Підсумковий турнір WTA, що проходив у Сінгапурі, став іще одним підтвердженням сили американської суперчемпіонки, яка, кілька разів опинившись на межі провалу, довела справу до підсумкової перемоги й отримала в нагороду хороший подарунок у вигляді чека на два мільйони призових доларів.

Перед стартом змагань експерти прогнозували, що боротьбу за головний приз вестимуть дві перші ракетки планети — Серена Уїльямс та Марія Шарапова. Утім росіянка, котра в разі «підкорення» Сінгапуру мала б стати першою ракеткою планети, здобула лише одну перемогу в групі й залишилася за межами «плей-оф». Під питанням опинився i вихід із «пульки» темношкірої прими світового тенісу, яка, поступившись у другому турі румунці Сімоні Халеп, опинилася «заручницею» подальших результатів своїх конкуренток. Програла б «у суху» Халеп (Сімона достроково отримала право на участь у півфіналі змагань) заключний поєдинок у «пульці» сербці Ані Іванович — і залишилася Уїльямс-молодша за бортом «плей-оф». Проте, як зізналася четверта ракетка планети з Румунії, про такий хід подій, що дозволяв їй без зайвих проблем позбутися головної фаворитки турніру, вона навіть і не думала. ...Тож трохи згодом отримала по повній від «Чорної перлини». У фіналі американка вщент розбила свою нещодавню кривдницю — 6:3, 6:0, взявши таким чином переконливий реванш за поразку на груповому етапі.

Щоправда, на шляху до вирішального поєдинку Серені довелося здолати шалений спротив данки Каролін Возняцьки, яка, маючи найнижчий серед учасниць рейтинг, на одному диханні пройшла груповий раунд, єдиною поміж учасниць, не програвши там жодного двобою. Легко віддавши восьмій ракетці світу перший сет півфінального двобою, лідер рейтингу WTA лише ціною титанічних зусиль (а ще «коштом» зламаної ракетки, сліз та криків) у подальшому змогла виправити ситуацію і на тай-брейку у вирішальному сеті дотиснути суперницю. Не ідеальним, зрештою, вийшов для Уїльямс і початок фінального двобою, утім після програшу гейму на своїй подачі Серена швидко «прокинулася», після чого її візаві не здобула жодного залікового очка.

«На старті матчу я помітно нервувала, але змогла «взяти себе в руки», після чого моя гра дуже швидко налагодилася», — сказала Уїльямс-молодша, для якої перемога на підсумковому турнірі стала третьою поспіль та п’ятою загалом. Щоправда, як відзначила «Чорна перлина», коли змагання лише починалися, вона не думала, що зможе заволодіти Кубком, адже підготовку до його захисту вона почала запізно та й, узагалі, довго вагалася, чи їхати до Сінгапуру.

ТАБЛО

Підсумковий турнір WTA (призовий фонд — 6,5 млн. доларів.

Заключні поєдинки групового етапу. «Червона» група. С. Уїльямс (США, 1) — Бушар (Канада, 5) — 6:1, 6:1.

Іванович (Сербія, 7) — Халеп (Румунія, 4) — 7:6 (9:7), 3:6, 6:3.

Підсумкове становище: Халеп — 2 перемоги/1 поразка (5 виграних — 2 програнi сети), Уїльямс — 2/1

(4-2), Іванович — 2/1 (4-3), Бушар — 0/3 (0-6).

«Біла» група. Шарапова (Росія, 2) — А. Радванська (Польща, 6) — 7:5, 6:7 (4:7), 6:2. Возняцьки (Данія, 8) — Квітова (Чехія, 3) — 6:2, 6:3.

Підсумкове становище: Возняцьки — 3/0 (6-1),

А. Радванська — 1/2 (3-4), Шарапова — 1/2 (3-5), Квітова — 1/2 (2-4).

Півфінали. С. Уїльямс — Возняцьки — 2:6, 6:3, 7:6 (8:6). А. Радванська — Халеп — 2:6, 2:6. Фінал. С. Уїльямс — Халеп — 6:3, 6:0.

* * *

Фінал парного розряду. Блек/Мірза (Зімбабве/Індія, 3) — Хсі/Пен (Тайвань/Китай, 2) — 6:1, 6:0

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Турнір ITF у Мейконі (США, призовий фонд — 50 тис. дол.). Другий раунд. К. Бондаренко (Україна, Q) — Татішвілі (США, 3) — 6:2, 6:3. Чвертьфінал. Бондаренко — Боузрап (США) — 6:2, 6:0. Півфінал. Бондаренко — Мартич (Хорватія) — 1:6, 6:2, 6:1. Фінал. Бондаренко — Мін (США, 4) — 6:4, 7:5.

Повернувшись на корт після декретної відпустки, Катерина Бондаренко за короткий час виграла вже другий турнір ITF і піднялася на 210-те місце світового рейтингу.

* * *

Турнір ITF у Пуатьє (100 тис. дол.). Парний розряд. Фінал. Главакова/Градецька (Чехія, 1) — Заневська/Пітер (Україна/Польща) — 6:1, 7:5.

* * *

Турнір ATP World Tour Masters 1000 у Парижі (2,884 млн. євро). Кваліфікація. Стаховський (Україна) — Лоренці (Італія) — 3:6, 7:6, 6:3; Де Шеппер (Франція) — Стаховський — 6:7, 7:6, 7:5.