Щастя від безглуздя

23.10.2014
Щастя від безглуздя

«Гірник» Луїс Адріано (праворуч) став автором найшвидшого «покера» в історії Ліги чемпіонів. (з сайта УЄФА.)

Таку неймовірну кількість голів, що наколотили футболісти за один лігочемпіонський вечір, раніше бачити не доводилося. У восьми позавчорашніх поєдинках групового раунду Суперліги було забито 40 м’ячів. Найрезультативнішим вийшло протистояння «Роми» та «Баварії», де вісім разів «шкіряний» опинявся в сітці воріт. Іще в двох матчах, серед яких і протистояння БАТЕ — «Шахтар», глядачі побачили сім голів. І якщо результативна битва «Шальке» зі «Спортингом» завершилася мінімальною перемогою німців, то в протистоянні білоруського й українського чемпіонів м’ячі залітали лише в одні ворота.

Перед виїздом до Борисова генеральний директор «гірників» Сергій Палкін казав, що в протистоянні з БАТЕ «помаранчево-чорні» не розраховують на «легку прогулянку». Утім вояж «Шахтаря» до Білорусі перетворився на суцільну казку, адже ту кількість голевих рекордів, які встановили донеччани в Борисові, могли їм приснитися лише в солодкому сні.

Напевно, варто почати з того, що забивши на новенькій «Борисов-арені» сім «сухих» м’ячів, «Шахтар» став другою в історії ЛЧ командою, якій вдалося досягнути такого роду гостьової перемоги. При цьому «помаранчево-чорні» встановили унікальне досягнення, адже раніше шість м’ячів в одному таймі ніхто не забивав.

«Розмовляв із Рінатом Ахметовим. Таким щасливим останнім часом я його не бачив», — зазначив Палкін.

Хоча, як наголосив очільник переможців Мірча Луческу, в першу чергу його команда здобула три пункти, які допомогли їй піднятися на другу позицію в турнірній таблиці. За словами румунського спеціаліста, продемонструвати хорошу та видовищну гру, яка, до слова, принесла «гірникам» першу в сезоні євровікторію, вдалося завдяки тому, що вони добре вивчили суперника, на відміну від «Атлетика», котрий кілька тижнів тому поступився в Борисові.

Щоправда, на думку президента БАТЕ Анатолія Капського, причиною такого болючого фіаско стали безглузді дії футболістів його клубу.

«Навіщо летіти вперед в матчі з «Шахтарем», отримуючи у відповідь гострі контратаки? По суті, ми «привезли» самі собі майже усі м’ячі, дозволяючи суперникам безперешкодно контратакувати. Таку поведінку нічим, окрім безглуздя, не поясниш», — сказав керівник борисівського клубу.

Хай там як, а найкраще вольницею футболістів БАТЕ скористався бразильський форвард українського чемпіона Луїс Адріано, який оформив «пента-трик», повторивши таким чином аналогічний «трюк» результативності в одному матчі неперевершеного Ліонеля Мессі. Щоправда, за швидкістю «розкладання» «покеру» (чотири голи бразилець забив іще в першому таймі) Адріано одноосібно зайняв перше місце у книзі рекордів Суперліги.

Також південноамериканський ветеран «гірників» піднявся на одну з вершин клубного рейтингу, ставши найкращим бомбардиром донецької команди. Після феноменального успіху в Борисові на рахунку Адріано 117 м’ячів, забитих у футболці «Шахтаря». Зазначимо, що попереднє досягнення належало Андрію Воробею, на рахунку якого 114 влучних «пострілів».

ПРЯМА МОВА

Олександр Єрмакович, головний тренер БАТЕ:

— Важко давати якісь коментарі після такої гри — рахунок говорить сам за себе. Повністю провалений перший тайм. Мені здається, що після 0:7 немає сенсу говорити про те, як ми збиралися грати. Все розвалилося. Хочеться вибачитися перед уболівальниками.

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— Команда здобула три важливі очки, продемонструвавши, особливо в першому таймі, хорошу видовищну гру. Ми добре проаналізували суперника і втілили те, про що домовлялися. А от «Атлетик», здається, не дуже добре вивчив БАТЕ, за що й поплатився.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 3-й тур (поєдинки вівторка). Група H.

БАТЕ (Білорусь) — «Шахтар» (Україна) — 0:7

Голи: Тейшейра, 11; Л. Адріано, 28 (пен.), 36, 40, 44, 82 (пен.); Д. Коста, 35

БАТЕ: Черник, Младенович, Тубич (Гайдучик, 46), Поляков, Хагуш, Ліхтарович (Аліксієвич, 46), Яблонський, Володько, Карницький, Гордейчук, Сігневич (Бага, 75).

«Шахтар»: П’ятов, Шевчук, Ракицький, Кучер, Срна, Степаненко, Фернандо (Фред, 46), Д. Коста (Марлос, 46), Тейшейра, Тайсон (Бернард, 46), Л. Адріано.

Попередження: Черник, 27; Младенович, 80 — Л. Адріано, 88

Суддя: Бебек (Хорватія).

Борисов, «Борисов-Арена», 13 000 глядачів

* * *

«Порту» (Португалія) — «Атлетик» (Іспанія) — 2:1 (Еррера, 45; Куарежма, 75 — Гільєрмо, 58)

Турнірне становище: «Порту» — 7, «Шахтар» — 5, БАТЕ — 3, «Атлетик» — 1.

Група Е. ЦСКА (Росія) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 2:2 (Думбія, 65; Натхо, 86 (пен.) — Агуеро, 29; Мілнер, 38), «Рома» (Італія) — «Баварія» (Німеччина) — 1:7 (Жервіньйо, 66 — Роббен, 9, 30; Гьотце, 23; Р. Левандовський, 25; Мюллер, 36 (пен.), Рібері, 78; Шакірі, 80).

Турнірне становище: «Баварія» — 9, «Рома» — 4, «Ман. Сіті» — 2, ЦСКА — 1.

Група F. АПОЕЛ (Кіпр) — «ПСЖ» (Франція) — 0:1 (Кавані, 87), «Барселона» (Іспанія) — «Аякс» (Голландія) — 3:1 (Неймар, 7; Мессі, 24; Сандро, 90+4 — Ель-Газі, 88).

Турнірне становище: «ПСЖ» — 7, «Барселона» — 6, «Аякс» — 2, АПОЕЛ — 1.

Група G. «Челсі» (Англія) — «Марібор» (Словенія) — 6:0 (Ремі, 13; Дрогба, 23 (пен.); Террі, 31; Вілер, 54 (у свої ворота); Азар, 77 (пен.), 90), «Шальке» (Німеччина) — «Спортинг» (Португалія) — 4:3 (Обасі, 34; Хунтелар, 51; Хеведес, 60; Чупо-Мотінг, 90+3 (пен.) — Нані, 16; Адріен, 63 (пен.), 78; вилучення: Маурісіо, 33 («С»)).

Турнірне становище: «Челсі» — 7, «Шальке» — 5, «Марібор» — 2, «Спортинг» — 1.