НОВИНИ ПЛЮС

22.10.2014

За підкуп виборців уже карають. Але поки що на папері

Міліція відкрила 71 кримінальне провадження за фактами підкупу виборців. Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, зазначивши, що в даний час ще нікому не вручене повідомлення про підозру. «Але завдання таке: довести справу до кінця, поки по кожному випадку суд не визначить ступінь вини тих, хто займався роздачею грошей, продуктових пакетів, каструль і тому подібне», — сказав радник. У свою чергу координатор громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська зазначила, що активістами організації зафіксовано понад 300 порушень виборчого законодавства. Нагадаємо, раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що за фактом підкупу виборців порушено вже 141 справу.

Разом із Курченком сядуть ще троє екс-«губернаторів»

У справі олігарха Сергія Курченка до відповідальності притягуються троє екс-«губернаторів» Харківської, Київської та Черкаської областей. Про це повідомили у Генеральній прокуратурі України. Так, однією зі схем злочинної діяльності було привласнення у період з 2009 по лютий 2014 року за посібництва службових осіб iз Кабінету Міністрів України, профільних міністерств, аукціонного комітету та обласних державних адміністрацій скрапленого газу для потреб населення за заниженими пільговими цінами, різниця яких із реальною ринковою вартістю відповідних обсягів реалізації скрапленого газу становить понад 2 млрд. грн. «На сьогодні до кримінальної відповідальності за фактами привласнення державного майна в особливо великих розмірах за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 КК України, притягуються три колишні заступники голів обласних державних адміністрацій, а саме Харківської, Київської та Черкаської областей», — ідеться у повідомленні ГПУ.

У частині округів Донбасу вибори не відбудуться — КВУ

У Донецькій області неможливо організувати вибори на 10 округах, у Луганській — на 6 округах. Про це під час прес-конференції сказав голова правління Комітету виборців України Олексій Кошель, передає УНН. «У переважній більшості виборчих округів, утворених у межах Донецької та Луганської областей, організувати виборчий процес у відповідності до міжнародних стандартів буде неможливо. Станом на 3 жовтня 2014 року в Донецькій області вибори повністю неможливо провести у 10 округах, у тій чи іншій мірі зберігається можливість проведення голосування у 11 округах. У Луганській області вибори буде неможливо провести на 6 округах», — розповів Кошель. За його словами, в межах Донбасу вибори неможливо провести у 16—18 округах.

Російські ЗМІ друкують «план повернення Януковича до влади»

У російських ЗМІ опублікований план повернення до влади в Україні екс-Президента Віктора Януковича. Згідно з планом, усі дії повинні вестись у двох напрямах: формування потужної опозиційної сили в новій Верховній Раді та організація «нормальної життєдіяльності» «Новоросії». Текст плану публікує, зокрема, сайт «АПН Північний Захід». У документі під назвою «Проект Повернення», крім іншого, зазначено: «Необхідно підготувати всі ресурси і підконтрольні організації для здійснення рішучого удару по київському режиму. Україні потрібен справжній лідер і державний діяч. Тільки Янукович може врятувати країну від розпаду». Видання відзначає, що йому невідомо, наскільки все викладене в документі відповідає дійсності. До речі, ті ж таки російські ЗМІ відзначають, що заанонсована раніше прес-конференція Януковича у Ростові-на-Дону відбудеться 24 жовтня.