У полоні буків

22.10.2014
У полоні буків

Упродовж чотирьох днів у Музеї книги та друкарства України і діти, і дорослі ставали магами. І це все завдяки фестивалю «Азбукове Королівство Магів і Янголів». (автора.)

V Фестиваль української дитячої книги «Азбукове Королівство Магів і Янголів» упродовж чотирьох днів дивував відвідувачів чарівним світом, в якому й дорослі на мить відчували смак дитинства. Тут усі ставали магами. Цікаві заняття чекали на кожного, хто потрапляв у королівство: від малювання, читання, створення книжкових закладок до виготовлення різноманітних фігурок із шоколаду, акторської гри і знайомства з улюбленим письменником.

Організатором фестивалю п’ятий рік поспіль є Музей книги та друкарства України. Ідея його проведення з’явилася в ініціатора Валентини Бочковської під час музейної подорожі по Америці. Формат цього фестивалю — незвичайний, оскільки в усіх п’яти залах одночасно відбувається багато заходів.

Зайшли в першу залу — і перед нами відкрилася виставка арт-буків. Зчитувати тексти можна було з м’яких іграшок, паперових замків та навіть одягу. «Тату, тату, дивись яка книга!» — вигукнула світловолоса дівчинка, побачивши демонстрацію сукні-читайки. Привертала до себе увагу і арт-книга, виконана у форматі pop-up, на сторінках якої у повній красі з’являлася архітектурна спадщина Києва від давньоруського стилю до модерну.

«Книжка арт — це окремий твір мистецтва, — в розмові з нами наголосила художниця Олена Поліщук. — Це свого роду провокація для видавця, що ставить перед ним нові завдання, з якими він у майбутньому буде уживатися. Виклики треба приймати, особливо сьогодні, коли так інтенсивно розвивається електронна книга».

Традиційну книгу потроху витісняє електронна. Утім письменник Олександр Гаврош упевнений, що дитяча книга не зникне з поличок навіть тоді, коли на зміну віртуальній книзі прийде щось нове. Вона незамінна хоча б тому, що дає можливість встановити тактильний зв’язок і наблизити малого читача до магії.

У рамках фестивалю відбулася творча зустріч із дитячим письменником Володимиром Рутківським. «У дитини є щасливий дар: бачити глибше. Вона має чисту і відверту душу. Треба лише розвивати її особливий світ, наповнювати його добрими образами. І тут батьки мають зрозуміти, що дітей не можна виховувати в стані ненависті, заздрощів, бо в темряві добра не буде», — сказав пан Рутківський.

На фестивалі проходили і майстер-класи. Можна було навчитися каліграфії, малюванню, виготовити папір власними руками, створити свою історію. Фестиваль подарував дітям також вистави, різні квести і безліч забавок.

За словами директора Музею книги і друкарства України Валентини Бочковської, цьогорічний фестиваль приурочили насамперед доблесті й звитязі українських воїнів. Так, кожен відвідувач мав нагоду взяти участь в акції «Твоя книга для твого однолітка на сході України». Люди із задоволенням приносили книги з дому та купували нові, які днями будуть передані дітям до шкільних бібліотек Луганської та Донецької областей. Збирали в Музеї і гроші пораненим хлопцям, які зараз перебувають у київському госпіталі. Крім того, бажаючі підписували щирими словами листівки для бійців на сході від Магів та Янголів.