НОВИНИ ПЛЮС

21.10.2014

На виборах буде два основні екзит-поли та кілька додаткових

6 жовтня, у день позачергових виборів до Верховної Ради України, буде проведено Національний та Міжнародний екзит-поли. Також паралельні екзит-поли проведуть найбільші українські телевізійні канали. Національний екзит-пол проведуть Фонд «Демократичні ініціативи», Київський міжнародний інститут соціології і Центр Разумкова. Опитування буде проведено в усіх регіонах України, крім Криму. Опитають виборців і в Донецькій та Луганській областях — на тих територіях, де буде проведено вибори.

Міжнародний екзит-пол проведуть чотири партнери: уряд Канади, соціологічна група «Рейтинг» (компанія з дослідження громадської думки, Україна), Baltic Surveys / The Gallup Organization (компанія з дослідження громадської думки, Вільнюс), за підтримки Міжнародного республіканського iнституту (The International Republican Institute — IRI). Екзит-пол буде проводитися у всіх регіонах України, крім Криму. Також свої опитування проведуть, зокрема, соціологічна служба «Савік Шустер студії» разом iз телеканалом «24», телеканали «Інтер» та «1+1».

Мін’юст придумав, як обраховувати люстрованих

Міністерство юстиції затвердило положення про Єдиний державний реєстр осіб, щодо яких застосовані положення Закону «Про очищення влади (люстрацію)». У положенні зазначено, що реєстр — це електронна база даних, що містить відомості про осіб, щодо яких застосована заборона на заняття державних посад і звільнених у порядку люстрації. Функції власника реєстру покладено на департамент кадрової роботи й державної служби. Державному підприємству «Інформаційний центр» Мін’юсту доручається вжити заходів iз забезпечення створення програмного забезпечення реєстру.

Право доступу до інформації, що міститься в реєстрі, мають департамент кадрової роботи й державної служби Мін’юсту, головні управління юстиції в Автономній Республіці Крим, в областях, містах Києві та Севастополі через фахівців iз питань ведення реєстру. До реєстру вносяться такі відомості про люстровану особу: паспортні дані, номер картки платника податків, місце проживання, місце роботи, посада на час застосування положення закону про люстрацію тощо. Безкоштовний цілодобовий доступ до відомостей iз реєстру здійснюється через офіційний веб-сайт Мін’юсту.