Професіонали-аматори

17.10.2014
Професіонали-аматори

Український квартет (Кісліцин, Митрофанов, Вервейко, Лазарєв) — у «АІБА Про-боксінг». (прес-служби ФБУ.)

Міжнародна асоціація аматорського боксу (AIБA) вирішила не припиняти «нарощувати кілограми» й оголосила про запуск третього великого проекту під своєю егідою.

Іще зовсім недавно АІБА жила в рамках одного, олімпійського, стандарту, й здавалося, що цього достатньо. Проте її бажання «підхопити» спортсменів, які не могли без проблем перескочити з аматорів у професіонали, посприяло створенню п’ять років тому Боксерської серії боксу (WSB), де, нагадаємо, виступають «Українські отамани».

Утім, схоже, цей турнір повністю не задовольнив амбіції функціонерів з АІБА, й нещодавно вони дали старт іще одному проекту під назвою «АІБА Про-боксінг» (APB).

Наразі доволі важко сказати, чим запропонований аматорською федерацією професіональний формат принципово відрізнятиметься від змагань під егідою визнаних профі організацій. Вочевидь розбиратися з тонкощами нової професіональної ліги доведеться вже по ходу дебютного турніру, в якому, до слова, візьмуть участь і четверо українських боксерів. Єдине, що відомо напевне, — найкращі бійці «АІБА Про-боксінг» зможуть отримати олімпійські ліцензії на Ігри-2016, тоді як члени відомих асоціацій WBO, WBC, IBF тощо таких привілеїв наразі не мають.

Курирувати в Україні новий проект, що перебуватиме в полі інтересів Федерації боксу України, буде Дмитро Гайструк, який донедавна опікувався нашими «отаманами» у WSB-лізі. Тепер він координуватиме АРВ. У дебютному турнірі нашу державу представлятимуть В’ячеслав Кісліцин (до 64 кг), Денис Лазарєв (до 69 кг), Дмитро Митрофанов (до 75 кг) та Сергій Вервейко (понад 91 кг). Загалом же буде десять вагових «дивізіонів».

Як розповів на прес-конференції їхній куратор, кожна з десяти вагових категорій складатиметься з восьми бійців, котрі за час регулярного сезону (жовтень — лютий) проведуть по чотири поєдинки. Після цього буде сформовано рейтинг, на основі якого формуватимуться чемпіонські амбіції претендентів. Зрештою, як пояснив Гайструк, чемпіон та офіційний претендент у кожній iз категорій отримає перепустку на Олімпіаду.

Зазначимо, що змагання в «АІБА Про-боксінг» проходять у форматі вечорів боксу. Проте в Україні ми їх наразі не побачимо. «Уся наша команда прагне, аби Україна мала змогу провести вечори боксу APB. Але нинішня надзвичайно складна ситуація в нашій державі на даний момент не дозволяє провести змагання подібного рівня», — відзначив Дмитро Гайструк.

Відтак починати знайомство з новими боксерськими реаліями наші повпреди почнуть за кордоном. Вервейко свій перший поєдинок проведе 24 жовтня в Баку проти марокканця Мохаммеда Аржауї. Наступного дня у тому ж ринзі Лазарєв боксуватиме з угорцем Джулом Кейтом. Турнірний шлях Кісліцина розпочнеться 27 жовтня в Новосибірську боєм iз господарем Арменом Закаряном, а Митрофанов 1 листопада в Стамбулі поміряється силами з румуном Богданом Юратонні.

«Для мене, як і для кожного боксера, участь у APB — можливість прогресувати та здобувати новий досвід. Довгий час я виступав за команду Польщі у проекті WSB, де здобув чимало досвіду. А тепер я прагну реалізувати весь накопичений «багаж знань», представляючи Україну у новому проекті», — сказав український важковаговик Вервейко.