Заколот із прапором

17.10.2014
Заколот із прапором

Сербські та албанські футболісти кулаками вирішують політичні питання. (з сайта nn.by.)

Хоч як не намагаються спортивні функціонери переконувати, що спорт — поза політикою, але дійсність свідчить про інше. Приміром, трибуни окремих футбольних стадіонів уже давно перетворилися на такі собі «мітинги», де лунають голосні заяви, лозунги, вивішуються банери та транспаранти, за допомогою яких найактивніші вболівальники демонструють свою громадянську позицію. Утім минулого вівторка в Белграді на стадіоні «Партизан» політичний конфлікт перекинувся на поле, в якому за допомогою кулаків міжнаціональні стосунки вирішували футболісти сербської та албанської збірної.

Саму бійку спровокувала поява над футбольним полем літального дрона з прапором, на якому були зображені карта Великої Албанії та відомі борці за її права й незалежність — Іса Болетина та Ісмаїл Кемаль. Точніше, гравці обох команд пішли в рукопашну після того, як захисник сербів Стефан Мітрович зірвав банер iз мотузки, на якій він кріпився до безпілотника.

Відправляючи до однієї відбіркової групи ЧЄ-2016 Сербію та Албанію, УЄФА неймовірно ризикувала, адже про напружені стосунки цих двох держав, між якими нині існує невирішений територіальний спір (Косово), знають усі.

Утім, заздалегідь домовившись про відсутність на матчі в Белграді албанських уболівальників, а на грі в Тирані — сербських, в УЄФА вирішили, що причин для хвилювання більше немає. Однак тепер дисциплінарному комiтету та комітету з етики Європейської футбольної асоціації доведеться вирішувати непрості питання щодо покарання порушників і «дебоширів». Так, албанську федерацію футболу звинувачують у демонстрації незаконного банера та відмові її збірної дограти перерваний матч. Натомість серби триматимуть удар одразу за п’ятьма пунктами, які, в першу чергу, стосуються неналежної поведінки їхніх уболівальників (вони активно брали участь у бійці на полі, жбурляли в албанських футболістів фаєри, стільці). Хоча головним звинуваченням на адресу Футбольного союзу Сербії (ФСС) є неспроможність організації безпеки під час матчу.

Щоправда, більшість звинувачень на свою адресу ФСС відкидає: «Усе, що сталося на стадіоні «Партизан», — це частина політичного заколоту, єдиною метою якого було зірвати матч. Сам інцидент, поведінка албанських гравців, тренерів, офіційних осіб не залишає сумнівів у тому, що всі вони були частиною великого плану. Тому ми не дозволимо злодіям, які зірвали матч, представити себе в ролі жертв».

Водночас албанська сторона наполягає на тому, аби приймаюча сторона понесла суворе покарання й команді Сербії, яка не змогла забезпечити комфортне проведення поєдинку, було зараховано технічну поразку. У албанській федерації заявили, що ще до матчу на адресу їхніх футболістів iз трибун лунали образливі «кричалки», летіло каміння, запальнички. Під час виконання Гімну Албанії стояв сильний свист. А коли зав’язалася на полі бійка, албанські футболісти отримали «по голові» не тільки від своїх візаві, а й від місцевої служби безпеки та поліції. Словом, як вважають в Албанії, серби мають відповісти за свою поведінку за всією строгістю закону.

* * *

Відзначимо, що УЄФА розпочало також дисциплінарне провадження й проти української федерації за поведінку наших фанів на матчі Україна — Македонія у Львові, коли вітчизняні ультрас організували на «Львів Арені» фаєр-шоу. Щоправда, в інтерв’ю каналу «Футбол 1» перший віце-президент ФФУ Анатолій Попов сказав, що європейські функціонери мають більш широкий спектр звинувачень — расистська поведінка, поява уболівальників на полі, використання піротехнічних засобів і лазерних указок, проблеми з організацією (заблоковані виходи) і навіть продаж алкоголю під час матчу. Пан Попов сподівається, що, попри серйозність порушень, санкції УЄФА не будуть надто жорсткими.