НОВИНИ ПЛЮС

15.10.2014

Нафта: все нижче, і нижче, і нижче...

Ціни на нафту Brent близькі до 88 доларів за барель, оскільки інвестори вже не розраховують на скорочення видобутку ОПЕК. До 9.00 за московським часом учора ф’ючерси на Brent подешевшали на 0,75 до 88,14 долара за барель. Саудівська Аравія говорить учасникам ринку нафти, що не заперечує проти збереження низьких світових цін протягом тривалого часу і, судячи з усього, не має наміру скорочувати видобуток. Утiм аналітики ринку допускають, що вже до кінця року ціни на нафту можуть знову почати зростати.

Тим часом російський нафтовий гігант ВАТ «Роснефть» планує оскаржити санкції Заходу в європейських судах. Компанія вже найняла лондонську компанію Zaiwalla&Co для представництва власних інтересів у суді. Раніше у компанії повідомили, що через санкції вони втрачають ключового партнера — проекти щодо розробки шельфів заморожує американська компанія ExxonMobil.

Вугілля — тільки для багатих!

Виробництво електроенергії на вітрових електростанціях, розташованих на суходолі, коштує дешевше, ніж вугілля, газ і атомна енергетика, якщо враховувати вартість енергії та субсидій. Про це свідчить дослідження Ecofys, замовлене й схваленого Європейською комісією. Загальна вартість виробництва енергії, включаючи такі зовнішні фактори, як якість повітря та зміна клімату, демонструє, що вугілля коштує дорожче за найвищу роздрібну ціну електроенергії в ЄС.

«Цей звіт підкреслює істинну вартість залежності Європи від викопних видів палива. Відновлювані джерела енергії регулярно критикують за те, що вони є занадто дорогими... Однак звіт демонструє тривожну вартість вугілля, а також презентує вітроелектростанції на суходолі як дешевший і більш екологічно чистий спосіб отримання енергії», — зауважив заступник генерального директора EWEA Джастін Вілкс. За його словами, отримання енергії з вугілля є вже давно відомою технологією, а тому малоймовірно, що витрати в цій галузі буде найближчим часом знижено.