М’яч довели «до ручки»

15.10.2014
М’яч довели «до ручки»

Валерій Войналович — на чолі ужгородських «Карпат». (з сайта ГК «Карпати».)

Щось незрозуміле, майже нереальне відбувається в українському гандболі. Нинішнє положення вітчизняного господарства гри в ручний м’яч, по суті, перебуває у стані сіамських близнюків, у яких, як відомо, дві голови претендують на одне тіло.

У таких умовах нині перебуває чоловічий та жіночий чемпіонат серед команд суперліги, керувати яким одночасно намагаються з двох таборів.

На сайті Федерації гандболу України з’явилося повідомлення, що перший тур ЧУ сезону 2014/15 років пройде у Броварах. «Першими стартують чоловіки. На майданчик броварського спортінтернату вони вийдуть 16 жовтня. А 21 жовтня там же пройдуть і перші матчі в жіночій Суперлізі», — йдеться в повідомленні організації, підпорядкованій Андрію Мельнику, котрого було обрано президентом ФГУ на скандальному квітневому звітно-виборчому конгресі й зареєстрованого Мін’юстом України керівником організації.

Очікується, що в жіночому турнірі зіграють київський «Спартак», команди з Броварів та Тернополя, два колективи з Миколаєва. У чоловічій суперлізі намір виступити мають київський ЦСКА та броварський «спортінтернат»... Дивуватися відсутності в переліку учасників майбутнього чемпіонату клубів з «іменем» не варто, адже їхні керівники наразі визнають владу іншої людини — Василя Надраги, якого обрали президентом ФГУ на альтернативному вересневому конгресі організації.

Поки ж структура, підконтрольна пану Мельнику, президентські повноваження якого офіційно визнали в Мін’юсті та Мінмолодьспорті, лише приймає заявки на участь в ЧУ, найсильніші команди країни вже ведуть боротьбу за національні медалі.

У чоловічому турнірі, куди заявилися сім колективів, окремі команди вже встигли зіграти по два-три поєдинки. Натомість гандболістки днями провели дебютні матчі, зігравши, так званий, з’їзний тур, із якого, за традицією, розпочинаються національні баталії у представниць слабкої статі.

Котрий рік поспіль жіноча суперліга стартувала в Ужгороді, куди, щоправда, прибула на диво скромна кількість учасниць. Лише три клуби — місцеві «Карпати», львівська «Галичанка» та херсонська «Дніпрянка» — завітали до столиці Закарпаття, яке, до речі, президент ужгородського колективу Олександр Ледида обіцяє зробити «гандбольною Меккою». Таку заяву колишній «губернатор» області зробив після того, як на альтернативному вересневому звітно-виборчому конгресі ФГУ його обрали першим заступником Василя Надраги, владу якого в українському гандболі визнала й Європейська федерація гандболу.

От тільки вдома Надрага і К° й надалі перебувають поза законом, адже їх не визнають ні Мін’юст, ні Мінмолодьспорт, який не затвердив регламент суперліги-2014/2015. Відвернувся від Василя Надраги й Національний олімпійський комітет, котрий на 29-й Генасамблеї обрав своїми членами перших керівників начебто «бунтівної» ФГУ — Андрія Мельника та Зінаїду Турчину. Про своє рішення відомство Сергія Бубки одразу ж повідомило президента Європейської федерації гандболу Жана Бріо, який просив президента НОК та міністра молоді та спорту Дмитра Булатова виступити миротворцем у конфлікті, що виник всередині вітчизняного «ручного м’яча».

Додамо, що днями ґрунтовне роз’яснення надійшло на адресу Бріо й зі спортивного відомства: «Відповідно до законодавства, орган виконавчої влади не має правових підстав втручатися у діяльність громадських об’єднань фізкультурно-спортивної спрямованості. У той же час повідомляємо, що Міністерство юстиції 5 серпня зареєструвало президентом ФГУ Андрія Мельника, обраного на цю посаду 5 квітня 2014 року на звітно-виборчому конгресі даної організації, процедура скликання й проведення якого відповідали законодавству та Статуту цієї Федерації».

Здається, після цього різночитань, подібним випадку, що на початку жовтня стався у Будапешті, де проходила офіційна зустріч делегатів країн-учасниць жіночого Євро-2014, бути більше не повинно. Як розповіли «УМ» у відомстві Андрія Мельника, генерального секретаря їхньої організації не допустили до участі в зібранні, мотивуючи своє рішення відсутністю пана Гладуна в переліку зареєстрованих учасників. Кажуть, що його місце було зайняте іншим повпредом з України. Дійшло до того, що «розрулювати» скандальну ситуацію довелося поліції та українському послові у Будапешті.

Варто визнати, в неприємну історію потрапив український гандбол напередодні жіночого Євро, в якому на початку грудня мають взяти участь й підопічні Леоніда Ратнера. Будемо сподіватися, що міжусобні гандбольні війни всередині країни не призведуть до того, що наші гандболістки, які з величезними труднощами кваліфікувалися на ЧЄ, залишаться за бортом цього свята, котре пройде в Угорщині та Хорватії.

КАДРИ

Новий керманич для чемпіонок

Захищати чемпіонський титул ужгородські «Карпати» будуть під керівництвом нового наставника. На тренерському містку Бориса Петровського, під орудою якого закарпатський клуб виграв три чемпіонства поспіль, змінив Валерій Войналович, відомий по роботі з іншим «золотим» колективом — криворізькою «Спартою». Водночас за непідтвердженою інформацією, Петровський, який також працював помічником Леоніда Ратнера в збірній, перебрався до Словаччини.