Очки не пахнуть

14.10.2014
Очки не пахнуть

Фаєри — улюблені й небезпечні «пустощі» українських фанатів.

Про те, що наша національна збірна має «коротку» лаву запасних, красномовно засвідчило минулорічне протистояння в рамках відбіркового раунду «плей-оф» до чемпіонату світу-2014. Тоді, нагадаємо, після впевненої домашньої перемоги (2:0) над «галлами» «стара» гвардія Михайла Фоменка зазнала болючого фіаско в матчі-відповіді, поступившись, так би мовити, «другому» складу «триколірних» із розгромних рахунком 0:3.

Удруге про брак у своєму розпорядженні достатньої кількості рівноцінних виконавців Михайло Іванович згадав напередодні відповідальних поєдинків проти збірних Білорусі та Македонії в рамках відбору на ЧЄ-2016, в яких «синьо-жовті» не мали права на помилку. До табору збірної основні виконавці, котрі представляють «Динамо» та «Шахтар», прибули одразу після виснажливого дербі, яке, за словами Фоменка, відібрало у футболістів багато моральних та фізичних сил.

Робити ж ставку у відповідальних матчах на резервістів керманич збірної не наважився. «Перебудовуватися потрібно поступово, не можна прибирати одного футболіста і ставити з ходу іншого, який має спочатку звикнути до принципу побудови гри», — пояснив свої кадрові рішення Михайло Фоменко, який на поєдинки з білорусами та македонцями виставив перевірених у попередньому відбірковому циклі бійців. Раз так, очікувати від вичавлених клубними баталіями футболістів феєричної гри було марно. Розумів це й тренер, тож два матчі — у Борисові та Львові — практично без емоцій просидів на «електричному стільці».

Утім хлопці його не підвели. Звісно гурмани футбольних страв навряд чи отримали повне естетичне задоволення від гри українських футболістів, але головне завдання на цю «спарку» непростих матчів наша збірна виконала. «Очки не пахнуть», — резюмував захисник «Дніпра» Артем Федецький, якому, до слова, окрім безпосередніх професійних обов’язків, довелося ще й виконувати роль дипломата-переговорника.

Наприкінці матчу з македонцями, виграного збірною України (1:0), Артем мусив заспокоювати гарячих львівських ультрас, які, жбурляючи на поле фаєри, ледь не зірвали поєдинок. Аби угамувати войовничих фанів, суддівська бригада з Бельгії на кілька хвилин зупинила гру, водночас Федецький разом з Олександром Кучером провели в цей момент виховну роботу з «паліями», через яких, без сумніву, «Арену Львів» та ФФУ чекає покарання. Слід зазначити, що на львівській арені вже «висить» умовне покарання за використання нацистської символіки, тож не хотілося, щоб через вогняні «пустощі» збірна України залишилася без найбільш фартового для себе стадіону.

А от як відзначає Андрій Ярмоленко, для нього львівська арена не є щасливою, оскільки позавчора він тут не реалізував пенальті, змусивши своїх товаришів по збірній в подальшому «зубами» виборювати перемогу над македонцями. В останні хвилини матчу відчувалося, що сил у наших незмінних збірників, котрим упродовж чотирьох днів довелося на максимумі зіграти два складних поєдинки, просто не залишилося. Трохи більше везіння македонцям — й не бачити Михайлу Фоменку і К° звитяги. Проте магія «Львів Арени», де збірна України ще не втратила жодного очка, продовжує діяти.

Відзначимо, що без посмішки фортуни не обійшовся поєдинок «синьо-жовтих» й у Білорусі, зіграний минулого четверга. Переможний м’яч у ворота «сябрів» незадовго до фінального свистка забив їхній же захисник. А від «інфарктної кінцівки» на «Борисов-Арені» українську команду врятував гол дебютанта збірної Сергія Сидорчука, авторству якого, до слова, належить і єдиним м’яч в україно-македонському протистоянні.

Завдяки двом перемогам поспіль «синьо-жовті», які, нагадаємо, почали відбір до ЧЄ-2016 з поразки словакам, суттєво покращили своє турнірне становище. Хоча, як відзначає Михайло Фоменко, група у його команди непроста. Уже зараз можна сказати, що за дві прямі перепустки на французьке Євро в нашій групі боротьбу вестимуть три команди: сенсаційні словаки, котрим після успіху в Києві вдалося вдома обіграти чинних чемпіонів континенту з Іспанії; власне «Червона фурія», яка нині переживає процес омолодження; та «синьо-жовта» збірна, для якої тепер, як і в минулому відборі, кожен матч у групі буде, як останній.

Натомість білоруси, зазнавши трьох поразок поспіль, можуть попрощатися з надіями потрапити на свій перший в історії ЧЄ. За провал на старті відбору наставник «сябрів» Георгій Кондратьєв готовий заплатити своєю посадою. «Обіцяв — піду», — сказав тренер, збірна якого, приймаючи в Борисові словаків, зібрала рекордно малу, як для таких відбіркових матчів, глядацьку аудиторію (трохи більше семи тисяч).

А ІНШІ ЯК?

Гроза для авторитетів

Чемпіони світу перервали свою затяжну серію без поразок, а горді росіяни не змогли переграти скромних молдаван

У відповідь на послаблення кваліфікаційних вимог до учасників євровідбору-2016 (прямі перепустки на фінальну частину турніру отримують не одна, а дві перші команди кожної з «пульок»), УЄФА вирішила зробити більш напружений графік проведення відбіркових поєдинків. Якщо раніше свої спарені матчі європейським збірним доводилося грати через три дні на четвертий, то тепер між матчами відпочинок майже символічний — лише дві доби. Хтось скаже, що для справжніх професіоналів — це не проблема. От тільки не треба забувати, що більшість збірників, окрім поєдинків за свою національну команду, грають також і на клубному рівні у внутрішніх першостях та єврокубкових турнірах. Так, приміром, гравцям деяких збірних, які змагаються в групах E, C, G, упродовж 11 днів довелося провести чотири поєдинки.

Водночас у збірної Росії, яка мала зіграти поєдинки зі шведами та молдаванами, умови підготовки були значно комфортнішими. Місцева федерація з напруженого календаря «викинула» ігровий тур національної першості. Утім це аж ніяк не пішло на користь команді Фабіо Капелло, в якій, зазначимо, немає жодного «легіонера». Свої обидва матчі «триколірні» зіграли внічию. І якщо мирова зі шведами — цілком непоганий результат, то домашня нічия з Молдовою — серйозний ляпас по самолюбству не тільки російських футболістів, а й гордого Дона Фабіо, підопічним якого, думається, не пробачили провального виступу на чемпіонаті світу в Бразилії.

У неприємну ситуацію потрапили й чинні чемпіони планети — німці, які несподівано поступилися в гостях збірній Польщі. Так, після бразильського тріумфу наставник «бундестіму» Йоахім Льов пішов на серйозне оновлення складу, проте 0:2 на варшавському стадіоні «Народовий» — зовсім не той результат, якого чекали від найсильнішої команди світу, котра в попередніх двох відбіркових циклах (на ЧЄ-2012 та ЧС-2014) не зазнала жодної поразки (19 перемог та 1 нічия).

Далекі від своїх попередніх кондицій на початку нинішнього відбору — й голландці. Після стартової поразки чехам підопічні Гуса Хіддінка, який, зауважимо, змінив на посту керманича збірної Луї ван Галя, ледь не осоромилися в грі з казахами. Швидко пропустивши, досить довго «помаранчеві» не могли пробити ворота «синіх». Зрештою, команда Хіддінка дотиснула значно скромніших за себе опонентів, от тільки перед цим арбітр матчу вилучив гравця збірної Казахстану.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи-2016. Відбірковий раунд. Група С. 2-й тур.

Білорусь — Україна — 0:2

Голи: Мартинович, 82 (у свої ворота); Сидорчук, 90+3

Білорусь: Жевнов, Мартинович (Савицький, 87), Поляков, Верховцов, Філіпенко, Драгун, Стасевич (Кисляк, 46), Гордійчук (Корниленко, 79), Кривець, Баланович, Калачов

Україна: П’ятов, Федецький, Кучер, Хачеріді, Шевчук, Степаненко, Ротань (Сидорчук, 64), Едмар (Будківський, 80), Ярмоленко, Зозуля (Тимощук, 90+1), Коноплянка

Попередження: Поляков, 88 — Кучер, 74; Зозуля, 89

Суддя — Букел (Голландія)

Борисов, «Борисов-Арена», 10 510 глядачів

Словаччина — Іспанія — 2:1 (Куцка, 17; Стох, 87 — Алькасер, 82), Македонія — Люксембург — 3:2 (Трайковськи, 20; Яхович, 66 (пен.); Абдурахімі, 90+2 — Бенсі, 39; Тюрпель, 44).

3-й тур.

Україна — Македонія — 1:0

Гол: Сидорчук, 45

Нереалізоване пенальті: Ярмоленко, 47 (У)

Україна: П’ятов, Федецький, Кучер, Хачеріді, Шевчук, Степаненко, Ротань (Тимощук, 90+2), Сидорчук (Едмар, 90+5), Ярмоленко, Зозуля (Будківський, 77), Коноплянка

Македонія: Пачовськи, Рістовськи, Шиков, Дамчевськи, Аліловськи, Адемі, Глігоров (Стойков, 86), Трайковськи, Абдурахімі, Івановськи (Костовськи, 70), Яхович (Велкоськи, 62)

Попередження:  Федецький 42; Сидорчук, 45; Ротань, 72; Будківський, 86 — Яхович, 30; Дамчевськи, 39; Трайковськи, 60; Абдурахімі, 63; Велкоськи, 90+3

Суддя — Дельфер’єр (Бельгія)

Львів (Арена Львів), 34 200 глядачів

Білорусь — Словаччина — 1:3 (Калачов, 79 — Гамшик, 65, 84; Шестак, 90+1), Люксембург — Іспанія — 0:4 (Сильва, 27; Алькасер, 42; Д. Коста, 69; Бернат, 88).

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. Словаччина 3 3 0 0 6-2 9

2. Іспанія 3 2 0 1 10-3 6

3. Україна 3 2 0 1 3-1 6

4. Македонія 3 1 0 2 4-8 3

5. Білорусь 3 0 1 2 2-6 1

6. Люксембург 3 0 1 2 3-8 1

* * *

Група А. Голландія — Казахстан — 3:1 (Хунтелар, 62; Афеллай, 82; ван Персі, 89 (пен.) — Абдулін, 17; вилучення: Джолчієв, 64 (К)), Туреччина — Чехія — 1:2 (Булут, 8 - Сівок, 15; Дочкал, 58), Латвія — Ісландія — 0:3 (Сігурдссон, 66; Гуннарссон, 77; Гіслассон, 90; вилучення: Руднєв, 55 (Л)).

Турнірне становище після 2-х турів: Ісландія, Чехія — 6, Голландія — 3, Казахстан, Латвія — 1, Туреччина — 0.

 

Група В. Уельс — Боснія — 0:0, Кіпр — Ізраїль — 1:2 (Макрідіс, 67 - Дамарі, 38; Бен-Хаїм II, 37), Бельгія — Андорра — 6:0 (де Брейне, 31 (пен.), 34; Шадлі, 37; Орігі, 59; Мертенс, 65, 68).

Турнірне становище після 2-х турів: Уельс — 4, Бельгія, Ізраїль — 3 (1 матч), Кіпр — 3, Боснія — 1, Андорра — 0.

Група D. Ірландія — Гібралтар — 7:0 (Кін, 6, 14, 18 (пен.); Макклін, 46, 53; Перес, 52 (у свої ворота); Хулахан, 56), Шотландія — Грузія — 1:0 (Хубутія, 28 (у свої ворота)), Польща — Німеччина — 2:0 (Мілік, 51; Міля, 88).

Турнірне становище після 2-х турів: Польща, Ірландія — 6, Німеччина, Шотландія — 3, Грузія, Гібралтар — 0.

Група Е. Англія — Сан-Марино — 5:0 (Джагієлка, 25; Руні, 43 (пен.); Уелбек, 49; Таунсенд, 72; делла Валле, 78 (у свої ворота)), Литва — Естонія — 1:0 (Міколюнас, 76; вилучення: Калласте, 86 (Е)), Словенія — Швейцарія — 1:0 (Новакович, 79 (пен.)).

Естонія — Англія — 0:1 (Руні, 74; вилучення: Клаван, 48 (Е)), Литва — Словенія — 0:2 (Новакович, 33, 37).

Турнірне становище після 3-х турів: Англія — 9, Словенія, Литва — 6, Естонія — 3, Швейцарія, Сан-Марино — 0 (2).

Група F. Румунія — Угорщина — 1:1 (Русеску, 45 — Джуджак, 82), Фінляндія — Греція — 1:1 (Хурме, 55 — Кареліс, 24), Півн. Ірландія — Фарери — 2:0 (Макаулі, 6; Лафферті, 21).

Турнірне становище після 2-х турів: Півн. Ірландія — 6, Фінляндія, Румунія — 4, Угорщина, Греція — 1, Фарери — 0.

Група G. Швеція — Росія — 1:1 (Тойвонен, 49 - Кокорін, 10), Молдова — Австрія — 1:2 (Дєдов, 27 (пен.) — Алаба, 12 (пен.); Янко, 51; вилучення: Янко, 82 (А)), Ліхтенштейн — Чорногорія — 0:0, Росія — Молдова — 1:1 (Дзюба, 73 (пен.) — Єпуряну, 74), Австрія — Чорногорія — 1:0 (Окоті, 24), Швеція — Ліхтенштейн — 2:0 (Зенгін, 34; Дурмаз, 46).

Турнірне становище після 3-х турів: Австрія — 7, Росія, Швеція — 5, Чорногорія — 4, Молдова, Ліхтенштейн — 1.

Група Н. Болгарія — Хорватія — 0:1 (Бодуров, 36 (у свої ворота)), Італія — Азербайджан — 2:1 (К’єлліні, 44, 82 — К’єлліні, 77 (у свої ворота), Мальта — Норвегія — 0:3 (Меллер-Делі, 22; Кінг, 26, 49).

Турнірне становище після 2-х турів: Італія, Хорватія — 6; Норвегія, Болгарія — 3, Азербайджан, Мальта — 0.

Група І. Вірменія — Сербія — 1:1 (Арзуманян, 73 — Тошич, 90), Албанія — Данія — 1:1 (Леняні, 38 — Вібе, 81).

Турнірне становище після 2-х турів: Данія, Албанія — 4, Сербія — 1 (1), Вірменія — 1, Португалія — 0 (1).

* * *

Молодіжний чемпіонат Європи-2015 (до 21 року). Відбірковий раунд. «Плей-оф». Перша гра. Україна — Німеччина — 0:3.

ПРЯМА МОВА

Михайло Фоменко, головний тренер збірної України:

— У нас досить непроста група. А гра проти Македонії це вчергове підтвердила. Утім ми самі ускладнили своє становище: забий Ярмоленко пенальті — і була б зовсім інша ситуація на полі. Крім того, в грі з македонцями була створена достатня кількість небезпечних моментів, які ми не реалізували. Це все вплинуло на обстановку.

Сергій Сидорчук, півзахисник збірної України та київського «Динамо»:

— Результатом ми задоволені, а змістом гри — ні. Особливо нервовою вийшла кінцівка поєдинку проти македонської збірної. Потрібно було забивати ще два голи — моменти ж були — і тоді б діяли ми більш спокійно та й від гри отримали більше задоволення.