Стару владу міняти — що мертвого лікувати,

10.10.2014
Стару владу міняти — що мертвого лікувати,

Ігор Попов: «У списках не мiсце тим, хто брав, крав або був помiчником депутата-«регiонала».

На сході країни — війна, а на решті території — активні виборчі перегони. Точніше, активний їх початок. Куди не глянь — намети з багатообіцяючими програмами кандидатів, білборди зі «щирими» обличчями, які гарантують диво вже скоро. Тільки проголосуйте саме за них! «Нові» депутати, на жаль, використовують «старі» методи агітації, намагаючись усіма хитрими способами сподобатися виборцю. Бо знають, куди йдуть... і яка «пожива» на них чекає. Адже, потрапивши до лав уряду, почнуть розкрадати бюджет, лобіювати корупціонерів тощо. Немов би й люстрація успішно запроваджена, начебто вже трохи й налякали хабарників місцями в смітниках, але чого не роблять вони заради місця біля корупційного стійла. А як інакше? Понад 60 % кандидатів по «мажоритарці» зазначають, що вони безробітні. Ось яка жага до праці!

А шлях до місця біля «золотого батона» завойовують нічим іншим, як врученням продуктових наборів. Наприклад, у Миколаєві одна з кандидатів у депутати організувала так зване свято для пенсіонерів, на якому роздавала цукор, гречку, рис, макарони, рекламуючи свою щедрість. Подібні продуктові пайки отримують і на Харківщині, де балують виборців згущенкою, олією, консервами, чаєм. Це ж треба довести до такого відчаю нашого виборця, щоб він був готовий вже за пачку чаю віддати свій голос. Певно, що одна з причин — украй низький рівень життя українського народу і недовіра до політиків. Зараз депутатiв хоч до рани прикладай — готові допомогти народу і продуктами, і проспонсорувати їхні поїздки.

На Волині навіть зафіксовані випадки отримання виборцями грошових сертифікатів через благодійний фонд. Відомий політичний експерт Володимир Цибулько слушно зазначає: «Благодійні фонди роками працюють адресно з громадянами. Допомагають нужденним. Це теж підкуп. Варто враховувати, що правлячі партії мають більше шансів, ніж опозиційні, організувати підкуп через благодійні фонди. На минулорічних довиборах на п’яти округах таку схему на повну використовувала Партія регіонів. І вона перемогла. Тобто, з одного боку, важливо посилити відповідальність за порушення виборчого законодавства, з другого — це може звужувати конкурентну боротьбу між політичними силами». Такі хитрюги-кандидати, звісно, порушують Закон України «Про вибори народних депутатів України». Але хто ж їх покарає? Невже наші продажні судді? Звичайно, ні, бо українські депутати заздалегідь подбали, щоб ніхто з них не загримів за ґрати на 3 роки за порушення прав виборців, тому й не проголосували за внесення таких змін до Кримінального кодексу. А в багатьох європейських країнах працюють закони, згідно з якими афери підкупу виборців караються перебуванням за ґратами від 1 до 5 років. Ось як усе продумано! А скільки двійників нині можна віднайти у списках партій. Це також маніпуляції, адже виборець не має ні часу, ні бажання перевіряти списки кандидатів та відшуковувати клонів.

Піаритися, роздаючи агітки та рекламуючи себе на білбордах, легко, а ось реально допомогти бійцям АТО, як це робить, приміром, команда Ляшка, спроможні не всі охочі до збагачення. Крім того, почастішали випадки замовних політичних нападів на агітаційні намети «радикалів» у Запоріжжі, Дніпропетровську та на Донеччині, активістів били і примушували згорнути діяльність. Ось вам і демократія! Зрозуміло, що сильного конкурента бояться всі. Олігархи ж, у свою чергу, такими звірячими методами тільки й прагнуть отримати більшу кількість голосів.

Радикальна партія закликає до чесних виборів. На думку Олега Ляшка, у списках не місце тим, хто брав, крав або був помічником депутата-«регіонала». В уряді не повинні бути пристосуванці та зрадники! Всі бачать, що радикали тримають слово, адже в їхньому списку й справді жодного діючого чи колишнього народного депутата. Виняток — Іван Заєць, який був одним із засновників української Незалежності. Ми заявляємо рішучий протест діям наших політичних опонентів, які стали на небезпечний шлях нечесної політичної боротьби. За вами гроші, але за нами — народ! Правда переможе! Вибір за вами, шановні виборці! Переможемо разом!

Ігор ПОПОВ,
політолог