Три «Д» вiд Сергiя Шахова

10.10.2014
Три «Д» вiд Сергiя Шахова

Сергій Шахов.

Окрім війни, яка точиться на сході України, багатостраждальний регіон має віднедавна ще одну небезпеку: на нього націлились одіозні представники так званого «Опозиційного блоку». Хитрі перефарбовані лиси — з числа тих, кого не торкнулася, на жаль, ані кримінальна відповідальність, ані люстрація, — йдуть на штурм Ради з метою отримати депутатську недоторканність та зацементувати свій статус ще на найближчі кілька років. Цим перевертням слід давати рішучу відсіч, протиставляючи гідних та чесних кандидатів. Одним iз таких є Сергій Шахов, котрий балотується по 106-му округу Луганщини. Шахов — людина, відома своєю безкорисною шляхетністю. Він неодноразово виступав як меценат, допомагаючи українській армії морально та матеріально, закуповував для бійців необхідне устаткування — прилади нічого бачення, каски, бронежилети та навіть автомобілі. Шахов також є засновником громадської організації «Народна довіра», де разом з однодумцями він шукає вирішення найболючiших проблем сьогодення, таких як засилля олігархату та чиновників-корупціонерів.

Завдання номер один: забезпечити Донбасу гідне представництво

Відповідаючи на запитання, чому він іде до Ради, Сергій Шахов зазначає таке: дострокові вибори мають якісно та системно оновити Верховну Раду. У кандидата по 106-му округу, безумовно, є значний внутрішній ресурс для того, щоб долучитися до такого оновлення. Мова про досвід і знання, і про глибоке відчуття потреб регіону, адже Луганщина — його «мала батьківщина». Він — свій серед своїх, а тому як ніхто інший знає усі больові точки сходу.

Перше, що мають зробити новообрані депутати сходу, це забезпечити гідне представництво Донеччини та Луганщини у Верховній Раді, переконаний Шахов. Досі вважалося, що інтереси цих двох областей репрезентують «регіонали» та — меншою мірою — комуністи. Перші дуже тонко вловили кон’юнктуру і склали партійні квитки відразу після втечі Януковича, але по суті лишилися все тими ж корумпованими та продажними політиками. Перші особи нинішнього «Опозиційного блоку» — це ті, від кого відцуралися всі більш-менш порядні політичні сили і які створили власний «общак» для подальшого синхронного обкрадання країни.

Нині діячі «Опозиційного блоку» намагаються «грати» на своїй спорідненості зі сходом і на тому, що вони єдині, хто спроможний представляти його інтереси. Все це, безумовно, є повною маячнею. Імена таких персон, як Бойко, Вілкул, Шуфрич, Ларін, Кiлiнкаров, Пристюк, Голенко, Добкін та решта мають бути зазначені десь на дошці всенародної ганьби. Туди ж слід додати і «регіонала» Олександра Єфремова — колишнього «хазяїна» Донбасу, котрий одноосібно керував останні роки всією Луганщиною. Він, як відомо, розподіляв округи і «призначав» переможців на виборах, контролював роботу місцевих рад та адміністрацій, не гребував жодними методами у боротьбі з опонентами.

Він та йому подібні аж ніяк не є тими, хто дійсно відстоюватиме інтереси виборців та боротиметься за відновлення і розквіт регіону. Нині є значний попит на нових людей, а не замаскованих «регіоналів». До Верховної Ради мають прийти політики iз сучасним мисленням, свіжими ідеями та бажанням і готовністю працювати у режимі «нон-стоп», підкреслює Сергій Шахов. І ще одна важлива річ: представляти Донеччину та Луганщину мають насамперед не політичні партії (які б симпатичні білборди вони не розміщували і як би наполегливо за себе не агітували), а ті люди, які живуть і працюють у цих областях. Дихають із ними одним повітрям та «хворіють» спільними бідами.

«Народна довіра» Шахова має план дій

Уже доволі давно діє на Луганщині організація «Народна довіра», створена Сергієм Шаховим. Організація ця знана та відома й за межами регіону. Пройшла випробування команда однодумців, партнерів, що входять до складу «Народної довіри», реалізовані численні суспільні проекти. Є певна репутація, яку її представники заробили конкретними справами у наш непростий час.

У «Народної довіри» викристалізований і певний алгоритм дій, потрібний для того, аби відчутно поліпшити якість життя у регіоні. Цей алгоритм покладено в основу виборчої програми Сергія Шахова. Після своєї перемоги на парламентських виборах він, за його словами, почне втілювати у життя «план трьох «Д»: деолігархізація, декриміналізація та децентралізація.

«План допомоги Донбасу — це водночас ключ до збереження цілісності України. За Україну, можливо, більше, ніж за інші регіони, мають сьогодні боротися Луганськ та Донецьк. Я готовий разом із виборцями Луганщини впрягтися у цю роботу», — говорить Сергій Шахов.

Одне з найперших завдань порятунку сходу і його поступового промислового та ментального підйому — це децентралізація. Що означає це поняття для «Народної довіри» та її лiдера Сергія Шахова? Те, що люди повинні отримати більше можливостей впливу на владу, і насамперед місцеву, яка відповідає за забезпечення життєдіяльності людей на місцях.

Більше можливостей для того, щоб розпоряджатися місцевим бюджетом, більше можливостей для формування вертикалі місцевої влади, більше простору для культурно-соціального розвитку. Безперечно, що й Київ мусить зробити крок назустріч регіонам — і східним, і західним, і південним, і північним. Центр має визнати попередні промахи у роботі з «окраїнами» такої великої, багатонаціональної та розмаїтої країни і більше ніколи їх не повторювати.

«Саме Україна має бути ініціативним та активним перемовником з Донбасом», — підкреслює Сергій Шахов. Донбасом, який пройшов разом з Україною усі війни та лихоліття, котрий є її частиною та однією з її візиток. Тільки стоячи на позиціях сильної та єдиної країни, можна врятувати суверенітет держави та покласти край війні. Тому запропоноване Президентом Порошенком перемир’я на Донбасі та введення особливого статусу для окупованих регіонів є перспективним кроком з огляду на ті завдання, які стоять нині перед керівництвом країни.

Щоправда, зазначає Сергій Шахов, «негатив перемир’я — у його невизначеності. Ніхто сьогодні не може з упевненістю сказати, що перемир’я — це дорога до миру чи перепочинок у війні. Україна виконує усі домовленості в рамках Мінських угод. Розпочати війну — просто, завершити — досить важко. Реально сьогодні зупинені масштабні фронтові дії з оточеннями, котлами, сотнями полонених та вбитих. Україна добилася того, щоб воєнна ситуація трансформувалася знову в антитерористичну операцію».

Децентралiзацiя, декриміналізація та деолігархізація

Хай там як, а головне зараз — не сидіти склавши руки. Децентралізація є принципово новим словом в управлінні країною, адже вона означає перехід від керування територіями до керування громадами. Розширивши повноваження місцевої влади, давши їй фінансові важелі, на колишніх «територіях» можна виростити справжні осередки громадянського суспільства.

Але це не єдине завдання, яке бачить перед собою Сергій Шахов. Наступне — не менш важливе — це декриміналізація місцевих органів влади. Вона має два прояви. Перший — це люстрація заплямованого чиновництва, вилучення всіх «уламків» старої комуністично-«регіональної» системи, очищення місцевого самоуправління від зрадників та пристосуванців, «ін’єкція» у вигляді свіжих людей та ідей. Плюс — обов’язкова переатестація працівників правоохоронних органів, судових органів та прокуратури.

Другий прояв — викорінення, власне, кримінального елементу. Для цього у нагоді стане залучення до роботи в тих-таки правоохоронних органах керівників добровольчих батальйонів, лідерів громадських організацій, які добре орієнтуються у ситуації на місцях.

«Потрібно також шукати чесних, порядних чиновників у середніх ланках, здатних до ефективної організаційної роботи. Сьогодні влада без довіри людей приречена», — переконаний Сергій Шахов.

Третій пункт його програми — деолігархізація Донбасу передбачає, що регіон буде очищено від влади тіньових олігархів, а також колишніх депутатів (таких, як Єфремов), які забезпечували для них своєрідний «дах». Олігархи, говорить Шахов, повинні бути винесені за дужки особливої касти, для котрої створюються виняткові преференції тощо. Поглинувши малий та середній бізнес, «господарі» Сходу придушили і його економіку, його промисловість та усі перспективи подальшого розвитку. Цьому слід покласти край, переконаний Шахов.

Якщо всі зазначені завдання вдасться реалізувати, це означатиме, що до влади в результаті парламентських виборів прийшли справжні патріоти та професіонали. Тільки порядний і працелюбний депутатський корпус забезпечить в Україні мир та процвітання. І хоч не можна гарантувати, що весь склад майбутньої Ради буде на 100 відсотків саме таким, принаймні одного гідного кандидата до її лав ми можемо назвати вже сьогодні. Це, безперечно, Сергій Шахов і його команда однодумців.