Без старого багажу

09.10.2014
Без старого багажу

На поперечині Олег Верняєв почувається, як риба у воді. (з сайта www.fig-gymnastics.com.)

Стара фраза щойно переобраного президента Національного олімпійського комітету Сергія Бубки про те, що неможливо очікувати від українських спортсменів високих досягнень на руїнах радянського спорту, мабуть, найкраще характеризує стан справ у вітчизняному спортивному господарстві. Спортивна гімнастика була однією з тих дисциплін, де Україна отримала неймовірно велику спадщину від свого попередника. Утім з кожним роком резерви, які дозволяли вітчизняним атлетам сходити на олімпійський п’єдестал, спустошувалися, відтак тепер конкурувати зі світовими лідерами «на старому багажі» стає дедалі важче.

Загалом, скаржитися на погані умови підготовки у вітчизняних спортсменів не прийнято. Рідко хто наважується в різнокольорових барвах змальовувати проблеми «внутрішньої кухні», хоча насправді говорити є про що. Не випадково ж кажуть, що отримані на представницьких змаганнях медалі здобуті «не завдяки, а всупереч». І спортивні гімнасти — не виняток.

Після скандальної Олімпіади-2012 в Лондоні, де в нашої чоловічої збірної відібрали командну «бронзу», колектив переживає друге народження. Залишив команду головний тренер, попрощалися з нею двоє лідерів. Утім і в таких умовах хлопці, вірні Батьківщині, демонструють високий результат.

Звісно, марно очікувати, що Олег Верняєв та Ігор Радивілов «за чотирьох» виконають роботу, необхідну для боротьби за командні медалі на цьогорічному чемпіонатi світу, який триває в китайському місті Нанькін. Кваліфікацію в командному багатоборстві «синьо-жовті» завершили з дев’ятим результатом і не потрапили до фіналу. Натомість в окремих видах нові лідери української збірної боротимуться за нагороди. Кваліфікацію на брусах Верняєв, чинний чемпіон Європи в цьому виді, завершив iз другим результатом. А Радивілов — бронзовий призер Олімпіади-2012 в опорному стрибку — до планетарного фіналу в своєму улюбленому виді кваліфікувався четвертим. Додамо, що Олег Верняєв також візьме участь у заключному етапі боротьби за титул абсолютного чемпіона, куди він пробився з восьмою сумою балів.

А от від виступу на «мундіалі» наших представниць прекрасної статі жодних позитивних емоцій — без фіналів вони залишилися як в окремих видах, так і командних баталіях. Утім найприкріше те, що українська команда гімнасток, ставши в кваліфікації 27-ю, втратила всі шанси здобути олімпійську ліцензію в Ріо-де-Жанейро, за яку на наступному ЧС боротимуться 24 кращі збірні нинішнього турніру.