«Локо» грає — душа залізничника відпочиває

09.10.2014
«Локо» грає — душа залізничника відпочиває

«Локомотив» обіцяє не скидати обертів у новому сезоні. (з сайта loko.pz.gov.ua.)

У попередні кілька сезонів старт чоловічої волейбольної суперліги обходився без флагмана українського волейболу — харківського «Локомотива», який у цей час концентрувався на своїх виступах у відкритій першості Росії. А, так би мовити, на рідну землю, у внутрішню першість, «залізничники» поверталися лише в момент початку «плей-оф», коли четвірка найсильніших клубів країни займалася безпосереднім розподілом медалей чемпіонату України.

Утім на початку 2014 року, коли Росія розпочала свою агресію проти нашої країни, керівництво «Локомотива» без додаткових роздумів заявило про вихід команди з російського чемпіонату, наголосивши одночасно, що в подальшому харків’яни сконцентруються на національній першості та єврокубку.

Відтак у нинішньому сезоні на внутрішній арені «залізничники», які вже давно переросли ЧУ, виконуватимуть роль локомотива, який, по суті, тягнутиме на собі (чи за собою) всю національну першість. Через фінансові проблеми українських волейбольних клубів нинішній турнір зазнав серйозних змін.

По-перше, зменшилася з восьми до шести кількість учасників. По-друге, задля економії коштів організатори підкоригували календар змагань. Раніше регулярна першість проходила за звичайною роз’їзною туровою системою. Нині ж «для затравки» в Харкові 8—12 жовтня команди проведуть з’їзний тур. Далі буде добре відома «регулярка» з роз’їздами. Після чого на четвірку найсильніших команд чекає «плей-оф». Його формат, у порівнянні з минулими роками, також змінений. Жодних бонусних очкiв за проходження шестимісячної турнірної дистанції команди не отримають, а просто проведуть між собою міні-чемпіонат, зігравши на майданчиках кожного з учасників квартету так звані з’їзні тури. Варто відзначити, що в боротьбі за медалі невеличку таки перевагу отримає переможець «регулярки», оскільки саме на його майданчику відбудеться фінальний тур змагань.

Хай там як, а вчора в харківському Палаці спорту «Локомотив» пройшли перші поєдинки нового розіграшу Суперліги, в яких зустрічалися «залізничники» та ВНАУ (Вінниця), «Хімпром» (Суми) й «Барком» (Львів), «Фаворит» (Лубни) і «Буревісник» (Чернігів). Як видно, головною втратою чемпіонату стала відсутність «Кримсоди» з Красноперекопська, яка зі зрозумілих причин змушена була відмовитися від участі в українській першості. Водночас, у порівнянні з минулим сезоном, відчутно скоротилося в чемпіонаті й харківське представництво — на його старт не вийшли «Юракадемія» та «Локо-експрес», який, нагадаємо, є фарм-клубом «Локомотива».

Утім, попри проблеми, що нині переживає наша країна, в стані «залізничників» обіцяють тримати марку на високому рівні, адже, за словами одного з керівників клубу — заступника начальника Південної залізниці Сергія Клименка, саме волейбол нині є тією віддушиною, яка допомагає вітчизняним залізничникам легше переживати складні часи.

Як відзначив головний тренер «Локо» Юрій Філіппов, клуб ставив і продовжує ставити перед собою максимальні цілі. Зауважимо, що по завершеннi минулого сезону, коли «залізничники» вибороли черговий титул чемпіонів України, Філіппов мав серйозні наміри залишити клуб і підписати контракт iз російським «Факелом» із Нового Уренгою. Утім, як видно, прощатися з рідним клубом тренер не захотів.

«Команда докладе максимум зусиль, аби виправдати очікування і надії, покладені на неї», — сказав перед стартом сезону керманич українського чемпіона, який, як і в попередні роки, знову спробує поборотися за Кубок ЄКВ — другий за рейтингом клубний трофей Старого світу.

Свою єврокубкову кампанію «Локо» розпочне в грудні, коли відбудуться перші матчі 1/8 фіналу турніру. А от «Хімпром», який, за підсумками минулого ЧУ, також виборов право на участь у Кубку ЄКВ, відмовився брати участь в євротурнірі. Цікаво, що, згідно з жеребом, його першим суперником у розіграші (на стадії 1/16 фіналу) мав стати саме «Локомотив».