Переговорами Кремль не зупинити

08.10.2014

«Володимир Путін намагається представити те, що відбувається в Україні, так, ніби там воюють українці проти українців, ніби це громадянська війна, яка є винятково внутрішньою справою України. І, на жаль, Путін досяг успіхів у цій справі, — заявив третій Президент України в інтерв’ю австрійському журналу Profil, яке публікує «Інопресса». — Велика частина людей, з якими мені впродовж кількох останніх місяців доводилося обговорювати українську кризу, дотримувалася цієї точки зору».

Проте, якщо покласти всі карти на стіл, виявляється, що «це війна, яка йде від Росії. Це та сама війна, яку Росія вела в Нагорному Карабаху, Молдові, Придністров’ї, Абхазії, Південній Осетії і в Криму. І в цій війні один одному протистоять не лише Росія та Україна. Путін насправді реалізує політичний проект, мета якого — повернути Росії статус наддержави, і Крим його при цьому цікавить найменшою мiрою», — підкреслив Ющенко.

На його думку, Заходу та Європі, зокрема, необхідно почати реагувати і розглядати конфлікт в Україні як «проблему ЄС, Заходу і світу в цілому, оскільки Україна — це лише маленький шматочок пазла в імперських планах Москви».

«Для України червону межу було пройдено тоді, коли Росія порушила її територіальну цілісність і суверенітет. Для міжнародного співтовариства — коли Росія сама викинула світовий порядок за борт, який діяв iз 1945 року. Жодна держава в Європі не повинна миритися з тим, що Путін може перекроювати кордони держав на свій розсуд», — упевнений Ющенко.

Крім того, він закликав Захід надати військову підтримку Україні: «Нам потрібна військова підтримка західних країн. Під нею я маю на увазі ресурси для захисту від російських танків і ракет... Я не можу зрозуміти, чому ЄС бачить таку велику проблему в наданні військової підтримки Україні. Політичні переговори самі по собі не приведуть до успіху, коли нам одночасно доведеться захищатися від вторгнення зі Сходу».

Реакція Заходу, на думку Ющенка, «має бути динамічнішою, рішучішою і не такою суперечливою, як на даний момент. А то поки що Путін поодинці висмикує європейських гравців і веде з ними переговори про інтенсифікацію стосунків і зниження цін на нафту і газ, унаслідок чого деякі європейські країни виявляються неспроможними говорити в унісон з ЄС».

«Я дуже розчарований тим, що низка лідерів європейських країн виступає проти санкцій щодо Росії — і особливо я розчарований деякими нашими сусідами та Австрією», — додав екс-Президент України.