Вилікувати Україну

08.10.2014

Лідер легендарного на теренах України рок-гурту ВВ, якому цього року виповнилося 28 років, засновник етнофестивалю «Країна мрій» та фестивалю «Рок Січ», громадський активіст, творчий радник мера Києва по Андріївському узвозу Олег Скрипка нарешті дожився до того моменту, коли його успіх визнали і дозволили провести концерти на найбільших сценах країни. «Я дуже хвилююся. Адже це мій перший сольний концерт у Палаці «Україна», — зізнався музикант перед публікою. За його словами, найбільші концертні зали раніше давали в оренду іноземним виконавцям, а особливо гостям із Росії. Скрипка не тримає зла на росіян і вважає війну трагічною помилкою, яку слід усім разом виправити. Але, зрештою, саме сьогоднішні важкі часи спричинили українську культурну революцію.

«Через які терни пройшла і проходить Україна, щоб у нас прозвучала українська музика... Нині ми виборюємо культурну незалежність, яка дає можливість співати українські пісні в Палаці «Україна», — додав Олег.

Після Києва на Скрипку з джаз-кабаре «Забава» чекають кілька міст України, у тому числі на сході, а також Європи, США і Канади. Музикант відмітив, що найважче було домовитися про сольник із Львівською оперою. Керівництво вперлося, що довоєнний джаз для опери не формат. А от Григорій Лепс для них саме враз. Довелося українській зірці просити про допомогу мера Садового. І лише після дзвінка чиновника опера відкрила перед Скрипкою двері.

«Реставратор» джазу каже, що його пісні вистоюються по 5—10 років. До слова, хіт «Країна мрій» меломани оцінили лише через 10 років після його написання. Музикант вважає, що нині прийшов час для довоєнного джазу. У цьому напрямі рокер працює останні 5 років, видав джазовий альбом «Жоржини», де записав пісні автора і композитора Богдана Весиловського, дуже популярного у минулому столітті. «Колись джаз вилікував Америку, і нас вилікує», — Скрипка рекомендує звернути увагу на українські пісні 30—40-х років, аби вийти зі стану війни.

НЕ СЛОВОМ, А ПІСНЕЮ

Частина коштів від концерту джаз-кабаре Олега Скрипки піде на потреби військових з АТО. «Перші два ряди найдорожчі, і ці кошти підуть на допомогу військовим, які починають мерзнути. На сьогодні їм насамперед потрібні шкарпетки, термобілизна, спальники. Кошти, які зберуться, будуть витрачені на спальники», — пообіцяв співак.