Коноплянка, Ротань і повна мобілізація

08.10.2014
Коноплянка, Ротань і повна мобілізація

Після нещодавньої битви на клубному рівні динамівець Андрій Ярмоленко та «гірник» Тарас Степаненко працюють пліч-о-пліч у таборі національної збірної. (прес-служби ФФУ.)

Італія, Франція, Англія, Іспанія — всі ці гранди світового футболу в різні часи ставали нездоланним бар’єром у відбірковій групі на шляху української збірної до фінальної частини чемпіонатів Європи та світу. Відтак не дивно, що лише одного разу «синьо-жовті» змогли подолати груповий бар’єр таких незручних для себе відборів. Нагадаємо, що це сталося у кваліфікації до ЧС-2006, коли під орудою Олега Блохіна наші збірники виграли «пульку» в протистоянні зi значно менш грізними збірними Туреччини, Данії та Греції.

У відборі на ЧЄ-2016 із жеребом нам знову не пощастило, адже «синьо-жовтим» у суперники потрапив зубр планетарного футболу — збірна Іспанії, яка є висококласним спеціалістом у подоланні відбіркових бар’єрів.

Щоправда, зміна кваліфікаційного регламенту майбутнього Євро, куди тепер напряму потраплять не одна, а дві перші команди з кожної із кваліфікаційних груп, залишила українській збірній, яка п’ять разів у своїй історії посідала у відборі другу позицію, непогані шанси на поїздку до Франції.

От тільки стартова поразка команді Словаччини — прямому конкуренту за прохідне місце — суттєво підтопила оптимізм українських уболівальників та футболістів. Хоча, відверто кажучи, нічого ще не втрачено. Своє уміння мобілізовуватися команда Михайла Фоменка дуже добре продемонструвала в минулому відборі, коли після невдалого старту (двох нічиїх та поразки) видала на-гора серію, в якій набрала 19 очок із 21 можливого пункту, ставши у підсумку другою.

Вочевидь історія повторюється. Виправляти ситуацію підопічні Михайла Івановича мають починати вже завтра в Борисові, де в очному протистоянні вони зійдуться з білоруською збірною.

Поєдинок національних команд у провінційному містечку, де виступає чемпіон Білорусі — БАТЕ, стане першим для місцевої збірної, яка раніше приймала гостей у Мінську на стадіоні радянського штибу — «Динамо». Але після нещодавнього відкриття у Борисові новенької сучасної арени місткістю 13100 глядачів білоруська збірна змінює прописку.

Водночас «синьо-жовті» своєму вибору не зраджують і для підготовки до матчів збірної збираються у Кончi-Заспі, де минулого понеділка відбулося відкрите тренування команди Михайла Фоменка.

«На збір усі прибули в хорошому настрої i з розумінням того, що найближчі матчі дуже важливі для нашої збірної», — сказав журналістам капітан команди Анатолій Тимощук.

Напередодні поєдинків зі збірними Білорусі (9 жовтня) та Македонії (12 жовтня) Михайло Фоменко дуже хотів, аби всі збірники прибули до табору здоровими. Однак уникнути чергових кадрових проблем наставнику не вдасться. Через травми, отримані в матчах внутрішньої першості, у розташування своїх клубів повернулися динамівець Олександр Рибка та дніпропетровець Євген Селезньов.

Водночас у повній боєготовності перебувають лідери «синьо-жовтих» Євген Коноплянка та Руслан Ротань, котрі через проблеми зі здоров’ям пропустили поєдинок зі словаками.

«Зараз для нас найважливіше відновитися психологічно після напруженого графіка матчів за свої клуби, — каже капітан «Дніпра» Ротань. — У першу чергу потрібно встановити в колективі хорошу атмосферу».

Як зазначає Михайло Фоменко, футболісти дуже швидко переключилися з клубних на справи національної команди. «Зараз ми в розташуванні збірної і робимо одну справу», — додав динамівець Андрій Ярмоленко, який кілька днів тому мав гарячі баталії з футболістами «Шахтаря» в українському «класико».

«Шкода, що не вдалося перенести на інший термін матч «Динамо» — «Шахтар». Усі бачили, скільки цьому протистоянню футболісти віддали емоцій та сил. Після такого швидко не відновлюються», — наставник «синьо-жовтих» висловив занепокоєння фізичним та психологічним станом представників київського та донецького клубів.

Утім збірна Білорусі — нині далеко не той суперник, якого варто боятися. Попередній відбір на ЧС-2014 «сябри» завершили на останньому місці. Нинішню ж кваліфікацію підопічні Георгія Кондратьєва розпочали мировою зі скромним Люксембургом. «Наша головна проблема — брак ігрової практики у легіонерів, які переважно виступають у російському чемпіонаті. Тоді як в української команди з цим усе гаразд», — підсумував наставник білорусів.

НА СТАРТ

Склад української збірної на матчі зі збірними Білорусі та Македонії:

воротарі — П’ятов, Худжамов (обидва — «Шахтар»), Бойко («Дніпро»);

захисники — Шевчук, Кучер, Ракицький, Ордець (усі — «Шахтар»), Хачеріді («Динамо»), Федецький («Дніпро»);

півзахисники — Гусєв, Ярмоленко, Безус, Сидорчук (усі — «Динамо»), Ротань, Коноплянка (обидва — «Дніпро»), Морозюк («Металург» (Д.), Степаненко («Шахтар»), Едмар, Болбат (обидва — «Металіст»), Хомченовський («Зоря»), Ковальчук («Чорноморець»), Тимощук («Зеніт»);

нападники — Зозуля («Дніпро»), Гоменюк («Металіст»), Будківський («Зоря»).