Без комуністів і «регіоналів»

07.10.2014
Без комуністів і «регіоналів»

У парламенті сьомого скликання будуть представлені чотири політичні сили — «Блок Петра Порошенка», Радикальна партія, «Батьківщина» та «Свобода».

Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Всеукраїнською соціологічною службою. Результати дослідження оприлюднив директор iз наукових питань Служби Борис Сагалаков.

Згідно з опитуванням, за «Блок Петра Порошенка» готові проголосувати 26,2% усіх респондентів, за Радикальну партію — 8,1%, за «Батьківщину» — 7,6%, за «Свободу» — 6,1%. Також шанси подолати п’ятивідсотковий бар’єр мають «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка та «Народний фронт» на чолі з Арсенієм Яценюком — їм за три тижні до виборів свої голоси ладні віддати 4,3% респондентів. «Сильна Україна» Сергія Тігіпка поки що набирає 3,1%, Об’єднання «Самопоміч» на чолі з Андрієм Садовим — 2,1%.

Дуже мало шансів на проходження мають Комуністична партія — за неї готові віддати свої голоси лише 1,6% опитаних, «Опозиційний блок» (1,2%) та «Правий сектор» — 0,4%. За інші партії проголосували б 2,6%, не довіряють нікому — 10,4%, не змогли знайти відповіді — 21,2%.

У рамках дослідження було опитано 1,6 тис. респондентів в усіх регіонах України, крім тимчасово окупованого Криму й Севастополя. У Донецькій та Луганській областях опитування проводили «тільки на територіях, контрольованих українською владою». Похибка вибірки не перевищує 3,2%.

Борис Сагалаков зазначив, що цього разу долю виборів визначатиме голосування західних і центральних областей — адже на сході через бойові дії, масове переселення та загальну нестабільність очікується дуже низька явка виборців. Тому шанси на велике представлення в Раді матимуть націонал-демократичні сили. Наприклад, «Свобода» зможе вдруге створити свою фракцію. А от сили, чий електорат історично перебував на сході та в анексованому нині Криму, до парламенту навряд чи потраплять — наприклад, Партія регіонів узагалі вирішила не брати участi у цих виборах.