Арт на «нічні очі»

07.10.2014
Арт на «нічні очі»

Організатори до кожної картини приготували сюрприз, щоб відвідувачі купували не тільки ім’я, а й історію.

У бій ідуть художники. Вже не перший місяць творчі особистості лента за лентою патрони подають, а точніше, своїми роботами як можуть, так і допомагають українській армії, добровольцям із різних батальйонів і пораненим бійцям. Учора у вільному просторі Smartville, що на бульварі Шевченка 36 А, відкрилася чергова благодійна виставка-аукціон «Мистецтво дарує тепло». Організатори замислили зібрати докупи твори провідних художників і наторгувати на аукціоні кругленьку суму, аби забезпечити вояків індивідуальним теплом (спеціальним одягом та засобами обігріву), а також можливістю бачити вночі — тепловізорами.

Аукціон пройде у суботу, 11 жовтня. До того часу відвідувачі матимуть можливість розгледіти твори мистецтва і вибрати собі щось «тепленьке» для душі. Галеристи в один голос кричать, що сьогодні в Україні арт-ринок мертвий. Колекціонери не особливо розщедрюються на поповнення скарбів. Та це в тому випадку, коли колекціонування — суто бізнес. А коли йдеться про мир у країні, про те, щоб чимшвидше перестали гриміти гармати і наші хлопці, перемігши ворогів, живими і здоровими повернулися у рідні домівки, тоді якраз час відвідувати подібні виставки і купувати твори мистецтва.

А вибирати є з чого. Спершу на виставці «Мистецтво дарує тепло» планували показати 20—30 робіт. Та художники, почувши про добру справу волонтерів, масово зголосилися надати свої роботи. Тож на передаукціонній виставці представлено аж 82 твори, всякому товаришу на колір і смак. Тож у вільному просторі на відвідувачів чекають єдиний українець, який потрапив до всесвітнього списку сотні геніїв сучасності, що був складений консалтинговою компанією Creators Synectics, Іван Марчук, член Королівського товариства живописців та графіків Великої Британії Павло Маков, майстер фактури та барв Петро Лебединець, київський «дзен-буддист» Андрій Блудов, гіперчутлива Влада Ралко, шаман кольору Тіберій Сільваші, співець сонця і гранатів Борис Єгіазарян, донецький провокатор Роман Мінін, чарівник природи Петро Бевза, винахідник географічних карт iз людськими обличчями Юрій Соломко та десятки інших метрів українського малярства.

Роботи художників попередньо оцінюють від 40 до 7500 доларів. Та в кого немає належної суми, можна допомогти воїнам і тим, що не дуже вплине на сімейний бюджет. Пожертвувати кошти пропонують за допомогою спеціальних скриньок, які знаходитимуться у вільному просторі.

Троє волонтерок — Юлія Мельниченко, Таня Джафарова і Настя Сніжна, які задумали провести аукціон, наголошують, що серед їх підопічних — 3-й та 8-й полки спецпризначення, 73-й Морський центр спецпризначення, 44-та артилерійська бригада, 39-й батальйон територіальної оборони, підрозділи «Київська Русь», Національна гвардія, ДУК, «Азов» та інші. Дівчата кажуть, що закуплені речі буде передано воякам, якими вони опікуються спільно з дружньою ініціативою «Народний тил». За п’ять місяців волонтери НТ передали на передову 73 тепловізори, 44 прилади нічного бачення, 547 кевларових касок, 2000 індивідуальних аптечок, 28 тактичних автомобілів, 4 реанімобілі, 7 безпілотників та багато іншого. 

Скільком підрозділам вдасться допомогти цього разу — залежить від зібраної суми та поточних потреб цих формувань. Після аукціону організатори обіцяють провести низку інформаційних заходів для висвітлення використання коштів. Звітність, зокрема, буде підкріплена чеками про закупівлю, фотографіями та відгуками бійців.

На виставці «Мистецтво дарує тепло» дівчата пояснили, чому збирають гроші саме на тепловізори і зимові спальники, термобілизну та інші речі, які зігріють наших вояків. Тепловізори або «нічні очі» дозволяють уночі виявити ворога на відстані у кілометр та здійснити необхідні запобіжні заходи. Тепловізор не раз рятував життя. «Один прилад допоміг вивести з оточення і з-під шквального обстрілу 14 бійців. Один маленький прилад дозволив кілька днів тому виявити 30 ворогів, які підбиралися до наших позицій у Донецькому аеропорту. Один прилад дозволив уникнути засідки, яка чекала на колону військовиків — до неї лишалася сотня метрів — або кілька секунд життя. У нашого ворога тепловізійні прилади є у достатній кількості. На своїй землі ми не можемо бути гірше оснащеними», — розповідають організатори передаукціонної виставки.

Також волонтери звертають увагу, що «переохолодження спричинює велику кількість захворювань верхніх та нижніх дихальних шляхів, захворювання судин, втрату чутливості кінцівок, запальні процеси життєво важливих органів (нирок, сечового міхура). Це зовсім не ті стани, в яких мають перебувати вояки. Захворювань можна уникнути, якщо не допустити переохолодження. Саме тому ми закуповуємо теплий одяг, взуття, зимові спальники, газові пальники, «буржуйки», обігрівачі, хімічні грілки та інші «теплі» речі та засоби».

І хто після цих пояснень засумнівається у покликанні мистецтва дарувати тепло у буквальному розумінні? Або в тому, що перемога і мир в Україні — в руках кожного з нас?

А ТИМ ЧАСОМ...

Порятунок живописом

У «Мистецькому арсеналі» до 12 жовтня триває доброчинна виставка творів сучасних українських художників «Мистецтво, що рятує». Митці першого ешелону пожертвували свої роботи для допомоги пораненим бійцям АТО, які перебувають на лікуванні у Головному військовому клінічному госпіталі.

У просторих залах «Арсеналу» поруч із 50 максимально позитивними роботами провідних митців, серед яких живописний ліс Олександра Бабака, оголені діви Ірини Каленик, пальми Олега Тістола, квіти Марини Скугарєвої, український пейзаж Анатолія Криволапа, муза Миколи Малишка, принцеса Маші Шубіної, історія про пригоди Арлєкіна і П’єро в Криму Арсена Савадова розміщені 50 фотопортретів поранених бійців, зроблених Олександром Чекменьовим із Луганська. Серце стискається, коли на світлинах бачиш 18-річних бійців, які повернулися iз зони АТО без рук, ніг, iз відкритими черепно-мозковими травмами, переломом тазу, без ока.

Наприкінці серпня їхні фотографії уже виставляли у рамках проекту «Український ландшафт. По той бік відчаю». Тоді «Волонтерська сотня Доброволя» біля портретів бійців написала інформацію про кожного з них: прізвище та ім’я, де був поранений, якої допомоги потребує і номер рахунку, на який відвідувачі виставки могли надсилати кошти. Українці з жалем і слізьми на очах дивилися на серію фоторобіт «Справжня свобода починається по той бік відчаю», але мало хто перерахував кошти на картки. Як розповіла «УМ» медик-волонтер Ірина Солошенко, це й стало приводом провести ще одну виставку, але більш ефективну.

На жаль, під час підготовки проекту «Мистецтво, що рятує» один із героїв виставки помер, так і не дочекавшись необхідної допомоги. Під час відкриття виставки волонтери попросили організаторів долучити ще двох поранених, наголосивши, що допомоги небайдужих бійці потребують негайно.

Для того, аби цього разу точно зібрати гроші на лікування вояків, напередодні виставки організатори видали каталог, в якому зазначили ціни робіт — від 8 тисяч до 1 мільйона 180 тисяч гривень. Найдорожче оцінили живопис Криволапа. Зрозуміло, що ціни на арт досить кусючі для середньостатистичного українця. Тому гендиректор «Мистецького арсеналу» Наталія Заболотна та голова правління АТ «Ощадбанк» Андрій Пишний провели відкриття виставки у закритому режимі для людей, які не хочуть хизуватися статками, але готові допомогти бійцям. «Ми зібрали близько п’яти мільйонів гривень. Дві третини робіт було зарезервовано», — заявила пані Заболотна.

За закритими від преси дверима відвідувачі жертвували суми у шість разів більші від заявлених у каталозі, зазначили організатори. Так, роботу «Генератор донецького метро» Романа Мініна оцінили у 52 тисячі, а купили за 260 тисяч гривень. Якраз стільки потрібно було на протез вчителю фізкультури Володимиру Доносу, який втратив ногу в «котлі» під Іловайськом.

Ще до офіційного відкриття виставки половина робіт знайшла своїх власників. Але найдорожчі, серед яких Криволап, поки чекають своїх благодійників. Хоча, як зізналася пані Заболотна, вже є кілька бажаючих, які готові придбати і Криволапа за мільйон iз хвостиком. Аби тільки бійці, які рятували життя українців, отримали належне лікування. І вчасно.