МОЗАЇКА

07.10.2014

Втрати

Український футбол зазнав ще однієї болючої втрати. На 38-му році обірвалося життя Сергія Закарлюки — відомого в недалекому минулому півзахисника, який найбільше грав за київські ЦСКА й «Арсенал», виступав також за «Іллічівець», «Ворсклу», донецькі «Металург» і «Шахтар», «Дніпро»; провів дев’ять матчів за збірну України.

Сергій потрапив у ДТП на трасі за 20 км від Полтави. Врятувати його не вдалося. Інший екс-футболіст, який перебував в авто, — Руслан Левіга, — прооперований і буде жити.

Нагадаємо, що кілька тижнів тому на мотоциклі розбився екс-динамівець Андрій Гусин, а перед тим померли Валентин Белькевич та Андрій Баль.

* * *

4 жовтня на 56-му році життя помер один із тренерів «молодіжки» московського «Спартака», уславлений півзахисник «народної команди» 1980-х років Федір Черенков.

Черенков був лідером «спартачів» у період їх найгострішого суперництва з київським «Динамо». Із «червоно-білими» Федір тричі ставав чемпіоном СРСР та один раз — Росії, визнавався найкращим футболістом Союзу в 1983 та 1989 роках. Загалом за кар’єру провів 542 матчі, забив 138 м’ячів (у збірній СРСР — відповідно, 34 і 10). Бронзовий призер Олімпіади-1980.

Після закінчення кар’єри гравця Черенков мав проблеми з розладом психіки, на початку 2000-х двічі намагався накласти на себе руки. 22 вересня ц.р. його знайшли непритомного біля дому, у лікарні діагностували гіпотонію незрозумілого ґенезу. Ймовірно, безпосередньою причиною смерті стала пухлина мозку.

Санкції

В Україні на матчах єврокубків офіційно заборонили банер «UEFA — we care about Russia» («УЄФА — ми піклуємося про Росію»). Цей знущальницький плакат, на якому абревіатура зафарбована в кольори російського триколору, було вивішено минулого тижня на «Арені Львів» під час матчу «Шахтар» — «Порту». Аргументів для заборони Європейський футбольний союз не привів.

* * *

Дисциплінарний комітет УЄФА ухвалив рішення покарати дніпропетровський «Дніпро» за расистські вигуки вболівальників на матчі з міланським «Інтером». Тепер частково будуть закриті трибуни на домашній грі 3-го туру Ліги Європи проти азербайджанського «Карабаху», окрім того, клуб має сплатити штраф у розмірі 24 тисяч євро та розмістити на секторі B41 банер із написом «Ні расизму».

Значно жорсткіше УЄФА покарав московський ЦСКА за хуліганство під час гри з «Ромою». Армійці проведуть узагалі без глядачів аж три наступні домашні матчі в єврокубках, а також сплатять штраф 200 тисяч євро. До всього, на двох гостьових поєдинках ЛЧ буде закрито вхід на армійську фан-трибуну.

Суворість покарання продиктована багаторазовістю порушень. Нагадаємо, що матч ЦСКА — «Баварія» також пройшов без уболівальників.