Порожні кишені — відкладений кошик

07.10.2014

Як і в хокеї, ніяк не може початися чоловіча першість України з іншого традиційно популярного виду спорту — баскетболу. Нагадаємо, раніше стало відомо, що в чемпіонаті 2014/15 не братимуть участі «Донецьк», «Азовмаш» та «Кривбас», не змогли підвищитись до еліти «Кіровоград» та столичний «Авангард». За попереднім планом, у суперлізі в новому сезоні змагатимуться 11 команд. Чемпіонат повинен був початися 1 жовтня, але старт перенесено на 10-те число. Одразу п’ять клубів попросили відтермінувати початок турніру. Протягом цього тижня вони ще шукатимуть кошти, потрібні для початкового заявкового внеску та покриття інших статей обов’язкових витрат.

«Зрозуміло, що країна перебуває в досить складній ситуації, і спорт — далеко не на першому місці. Ми не можемо стрімголов піти на організацію змагань, у яких не розуміємо, що й за рахунок чого буде фінансуватися», — розповів генеральний секретар Федерації баскетболу Олександр Ларін. «У минулі роки ми могли піти назустріч клубам і дати відстрочку в платежах. Але сьогодні ми розуміємо, що є реальна загроза, що ці гроші взагалі не будуть знайдені. Так що ми не можемо збирати чергові борги», — пояснив функціонер ФБУ.

За словами Ларіна, існує ймовірність, що деякі клуби з числа тих одинадцяти, для яких уже складено календар, так і не знайдуть кошти для участі в суперлізі. «У такому разі, не виключено, таким командам буде надано можливість взяти участь у змаганнях дивізіону на рівень нижче», — сказав генсек ФБУ.

Аби не простоювати без діла, укомплектовані клуби наразі проводять додаткові спаринги. Так, чемпіон країни, «Будівельник», у впертому двобої здолав земляків із «Києва» (96:89), а срібний призер, южненський «Хімік», упевнено переграв сусідів із «Миколаєва» (100:61).

А ТИМ ЧАСОМ...

Жінки. Чемпіонат світу-2014 (Туреччина). 1/8 фіналу. Чехія — Канада — 71:91, Франція — Бразилія — 61:48, Білорусь — Китай — 67:72, Сербія — Куба — 86:79.

1/4 фіналу. Австралія — Канада — 63:52, Іспанія — Китай — 71:55, Туреччина — Сербія — 62:61, США — Франція — 94:72.

Півфінали. Іспанія — Туреччина — 66:56, Австралія — США — 70:82.

За третє місце. Туреччина — Австралія — 44:74.

Фінал. Іспанія — США — 64:77 (Літтл (16) — Мур (18)).

Американки захистили титул чемпіонок світу, здобувши загалом уже дев’яте «золото» ЧС.