Троє — не комплект

03.10.2014
Троє — не комплект

Столичні «Генерали» — єдині представники минулого чемпіонату країни, хто хоче вийти на старт нової першості. (автора.)

Після швидкого краху Професіональної хокейної ліги другий рік поспіль старт чемпіонату України опиняється під загрозою зриву. І якщо торік Національній федерації хокею таки вдалося запустити повноцінну першість за участю шести команд, то нині готовність вийти на старт ЧУ виказують лише три клуби. А цієї кількості потенційних учасників, як вважають у ФХУ, замало для початку змагань. Варто відзначити, що двоє з них — «Витязь» (Харків) та «Кременчук» — узагалі не мають досвіду виступів у національному чемпіонаті. Третій же кандидат — київські «Генерали» — лише рік, як позбувся свого аматорського статусу.

На жаль, серед охочих узяти участь у внутрішньому турнірі наразі немає жодного клубу «з іменем». Найзаможніший колектив країни — «Донбас», як відомо, до кращих часів розпустив своїх виконавців. Чинний чемпіон — «Компаньйон» втратив спонсора, через що під загрозою опинилася не тільки його участь у національній першості, але й повис у повітрі дебютний виступ у Континентальному кубку. Хоча, як повідомили «УМ» у федерації, колектив нині активно працює над пошуками нових меценатів, фінансові вливання яких допомогли б команді принаймні зіграти в єврокубку.

Водночас «Сокіл» — найтитулованіша українська команда, яка з 1963 року не пропустила ще жодного «внутрішнього» чемпіонату, — вже традиційно питання своєї заявки вирішує в останній момент. Щодо амбіційного «Білого барса», який у минулому році мав статус фарм-клубу «Донбасу», то нині, за даними прес-служби ФХУ, від білоцерківців узагалі немає ніякої інформації. Кажуть, що командою ніхто не займається.

На малочисельному зібранні представників українських клубів, які планують зіграти в ЧУ сезону 2014/2015, вирішили, що старт змагань має розпочатися не пізніше, ніж через 21 день після появи четвертого учасника. У випадку ж, якщо скласти «пазл» із чотирьох складових не вдасться, ФХУ має резервний план, який дозволить запустити процес під назвою ЧУ. Хоча, як наголошують його розробники, рівень змагань буде суттєво нижчим. Спочатку мають відбутися регіональні турніри, переможці яких у подальшому розіграють титул національного чемпіона. Утім у ФХУ вважають, що до реалізації плану «Б» справа не дійде.