Не кажи «Гоп!..»

02.10.2014
Не кажи «Гоп!..»

«Гірникам» здалося, що двох голів вистачить для перемоги над «Порту». (з сайта УЄФА.)

Той факт, що у футбол потрібно грати до фінального свистка, відомий усім, проте далеко не кожній команді вдається чітко слідувати цьому неписаному правилу.

Вочевидь, подвоївши на 85-й хвилині рахунок у грі з «Порту», футболісти «Шахтаря» подумали, що справу зроблено. Однак «драконам» удався неймовірний «камбек». «Було так багато ейфорії та радості, а в кінцівці отримали два голи — це не дуже добре», — практично все, що на післяматчевій прес-конференції зміг промовити засмучений підсумковим результатом наставник «гірників» Мірча Луческу.

Проте, судячи з усього, 2:2 — не найгірший варіант. Адже, за словами захисника донеччан Олександра Кучера, «Шахтар» на перемогу не награв, адже діяв проти португальського опонента у не притаманній для себе манері — «незрозуміло як». «Порту» сьогодні продемонстрував, як потрібно грати у футбол. Наш суперник контролював м’яч і володів перевагою», — заявив донецький «центрбек».

Утім, у підсумку, турецький рефері Джунейт Чакир, котрий, до слова, призначив у ворота «Шахтаря» два пенальті, зафіксував у матчі нічию. З одного боку, «гірники» впродовж п’яти фінальних хвилин розтринькали вагому перевагу в два м’ячі, з іншого — як визнають самі донецькі футболісти, гості з Португалії більше заслуговували на перемогу. Але й програти підопічні Луческу не могли, адже підтримка, яку їм влаштували у Львові, де вперше проходив матч Ліги чемпіонів, дорогого коштувала. Упродовж усього поєдинку переповнена «Львів-Арена» ні на мить не замовкла, надихаючи таким чином «Шахтар» на високий результат. «Дякуємо вболівальникам, які нас підтримували. Хороша атмосфера була на стадіоні. Трибуни сьогодні дуже добре нам допомагали», — визнав Олександр Кучер. І, власне, до останнього здавалося, що завдяки підтримці «12 гравця» «помаранчево-чорні» впевнено рухаються до своєї першої перемоги над «Порту».

Однак у складі «драконів» знайшовся «джокер», який змінив хід історії. Головним героєм матчу став колумбійський легіонер «Порту» Джексон Мартінес. Один із лідерів своєї національної збірної, що досягла історичного успіху на нещодавньому «мундіалі», несподівано для багатьох експертів не потрапив до стартового складу команди, проте, вийшовши на заміну в середині другого тайму, зумів врятувати «Порту» від, здавалося, неминучої поразки. «Чи здивований тим, що залишився в запасі? Я ж не підписував контракт, в якому вказано, що завжди гратиму в основному складі. Усі працюють, щоб мати свій шанс, і ми повинні поважати вибір тренера», — в інтерв’ю португальським ЗМІ сказав зірковий колумбієць, на якого, до речі, «топові» європейські клуби вже розпочали масове «полювання».

А от когось із гравців «Шахтаря» удостоїти «пальмової гілки» складно. Певно, найменше претензій можна пред’явити кіперу «гірників» Андрію П’ятову, на рахунку якого, окрім іншого, є й відбитий пенальті.

А от кожного з решти гравців можна так чи інакше звинувачувати у тому, що «гірники» не втримали комфортний гандикап у два м’ячі. У коментарі румунській пресі Мірча Луческу розкритикував бразильців, яких, за його словами, дуже важко привчити оборонятися. Тоді як номінальні захисники «Шахтаря» наприкінці поєдинку взагалі продемонстрували найгірші зразки своєї гри. Особливо розчарував Ярослав Ракицький, який останнім часом серйозно здав. «Ми пропустили дві контратаки, які коштували нам двох пропущених голів. Це винятково наші помилки. 2:2 — поганий результат», — констатував захисник.

Утім після двох стартових нічиїх, що дозволяють «гірникам» наразі обіймати лише третю позицію в групі, рвати їм на голові волосся не варто. Після поразки «Атлетика» в Мінську, де, нагадаємо, своїх гостей приймає БАТЕ, виходить так, що два наступні успішно проведені (спарені) поєдинки з борисівським клубом дозволять «Шахтарю» на 90% забронювати собі місце в «плей-оф». Зрештою, все в руках «гірників».

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 2-й тур (поєдинки вівторка). Група H.

«Шахтар» (Україна) — «Порту» (Португалія) — 2:2

Голи: Тейшейра, 52; Адріано, 85 — Мартінес, 89 (пен.), 90+4

Нереалізоване пенальті: Браїмі, 35 («П»)

«Ш»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Азеведо, Степаненко, Фернандо, Коста (Бернард, 79), Тейшейра, Тайсон (Ілсіньйо, 75), Адріано

«П»: Фабіано, Даніло, Інді, Майкон, Маркано (Кінтеро, 65), Сандро, Браїмі (Адріан, 78), Еррера, О. Торрес, Тельйо, Абубакар (Мартінес, 65)

Попередження: Кучер, 34; Степаненко, 36; Срна, 48; Фернандо, 69; Ілсіньйо, 90 — Торрес, 35; Майкон, 48

Арбітр — Джунейт Чакир (Туреччина)

Львів, «Львів-Арена», 34 915 глядачів.

БАТЕ (Білорусь) — «Атлетик» (Іспанія) — 2:1 (Поляков, 19; Карницький, 41 — Адуріс, 45).

Турнірне становище: «Порту» — 4, БАТЕ — 3, «Шахтар» — 2, «Атлетик» — 1.

Група E. «Манчестер Сіті» (Англія) — «Рома» (Італія) — 1:1 (Агуеро, 4 (пен.) — Тотті, 23), ЦСКА (Росія) — «Баварія» (Німеччина) — 0:1 (Мюллер, 22 (пен.)).

Турнірне становище: «Баварія» — 6, «Рома» — 4, «Манчестер Сіті» — 1, ЦСКА — 0.

Група F. «Парі Сен-Жермен» (Франція) — «Барселона» (Іспанія) — 3:2 (Д. Луїс, 10; Вератті, 26; Матюїді, 54 — Мессі, 12; Неймар, 56), АПОЕЛ (Кіпр) — «Аякс» (Голландія) — 1:1 (Мандука, 31 (пен.) — Андерсен, 28).

Турнірне становище: «ПСЖ» — 4, «Барселона» — 3, «Аякс» — 2, АПОЕЛ — 1.

Група G. «Спортинг» (Португалія) — «Челсі» (Англія) — 0:1 (Матич, 34), «Шальке» (Німеччина) — «Марібор» (Словенія) — 1:1 (Хунтелар, 56 — Бохар, 37).

Турнірне становище: «Челсі» — 4, «Марібор», «Шальке» — 2, «Спортинг» — 1.

 

НА ТРИБУНАХ

Любов у «триколірних» тонах

Під час поєдинку «Шахтаря» з «Порту» на «Львів-Арені» українські ультрас вивісили на трибуні банер, на якому в іронічній формі звинуватили УЄФА в палкій любові до Росії. Так, під логотипом організації, який було розфарбовано в кольори національного стяга РФ, уболівальники написали: «Ми турбуємось про Росію» (змінивши таким чином девіз організації, де йдеться про те, що «УЄФА турбується про футбол»). Вочевидь у такий спосіб львівські фани виказували своє обурення практично «нульовою реакцією» УЄФА на факт участі кримських клубів у змаганнях під егідою Російського футбольного союзу та небажанням Асоціації розглядати саму можливість накладання на РФ санкцій через її військову агресію щодо України. Водночас під час матчу українські ультрас активно засліплювали футболістів «Порту» лазером та влаштували невеличке фаєр-шоу. Відтак уже зовсім скоро можна очікувати від Європейської футбольної асоціації серйозних санкцій на адресу «Львів-Арени», яку, нагадаємо, не так давно вже карали за використання на її трибунах нацистської символіки.