Хто в офсайді?

02.10.2014

Нинішнє турнірне становище «Карпат», які після семи турів набрали лише два очки, ще більше погіршиться після того, як прем’єр-ліга виконає рішення контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ й зніме з львівського клубу три пункти через невиконання ним рішення Палати з вирішення спорів ФФУ від 20.11.2013 р. у справі «Про заяву футболіста М. Богатінова щодо невиконання з боку ФК «Карпати» фінансових зобов’язань згідно з контрактом». Як випливає із заяви, що була поширена КДК ФФУ, щодо «біло-зелених» уже вичерпані всі можливості фінансових санкцій, тож у хід пішли радикальні засоби впливу.

Утім, на думку генерального директора «Карпат» Ігоря Дедишина, зняття трьох очок iз клубу є наслідком діяльності наскрізь корумпованої системи українського футбольного правосуддя, яке приймає «потрібні» рішення лише після суттєвої фінансової мотивації. Як заявив у ефірі програми «Профутбол» львівський функціонер, в Україні працює цілий синдикат. «За те, щоб виграти справу в Палаті вирішення спорів, потрібно дати гроші. Про це всі говорять, і мені пропонували так само: дайте гроші, і ми вирішимо це питання на вашу користь», — розповів Дедишин. За його словами, на вершині цієї піраміди стоїть віце-президент ФФУ Анатолій Попов, через якого вирішуються всі питання у футбольному господарстві нашої країни.

Реакції пана Попова у відповідь довго чекати не довелося. У інтерв’ю каналу «Футбол 1» він заявив: «Дедишин повинен довести мою провину і провину інших людей, прізвища яких він називав. Скільки у нього на це піде часу і коштів — я не знаю. Але він зобов’язаний це зробити. Він повинен дати вагомі докази відповідним структурам, щоб підтвердити ці звинувачення. Інакше Дедишина чекають серйозні санкції. Повірте, всі ті люди, яких він назвав, зроблять усі зусилля у рамках футбольного і загальноюридичного законодавства, щоб притягнути його до відповідальності за неправду».

Крiм того, за повідомленням деяких джерел, Комітет етики та чесної гри Федерації футболу України вже відкрив провадження на Ігоря Дедишина за його висловлювання на адресу функціонерів ФФУ, яких він звинуватив у корупції. І якщо провина генерального директора «Карпат» буде доведена, його можуть відсторонити від футболу на термін до п’яти років.

У свою чергу, «Карпати» розпочали свій похід по справедливість. «Ми вже підготували спеціальне звернення на ім’я Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ, міністра молоді та спорту й голови Державної фіскальної служби, в якому вимагаємо проведення серйозного розслідування щодо зловживань правлячої верхівки українського футболу. Крім того, надіслано лист на ім’я голови Громадського люстраційного комітету з вимогою провести докорінну і дуже ґрунтовну люстрацію в українському футболі. Адже зміни та зрушення, що після революції гідності відбуваються у державі, жодним чином не зачепили наш футбол, який продовжує залишатись за сімома замками для громадськості», — наводить слова Ігоря Дедишина офіційний сайт «біло-зелених».