Підходить на 50

30.09.2014
Підходить на 50

Кадр із фільму «Повний вперед, носоріг!»

До п’ятого жовтня на великих екранах України проходить перший кінофестиваль світового рівня — Манхеттенський міжнародний кінофестиваль короткометражних фільмів. Це добірка з 10 кращих картин. Напередодні журі фестивалю відібрало їх із 589 заявок, які надійшли до Нью-Йорка із 47 країн. Цього року фіналістами стали картини зi США, Німеччини, Великої Британії, Норвегії, Австралії, Мексики, Нідерландів та Франції. Слід зазначити, що їх показують одночасно в 300 містах світу. В Україні в акцію включено Київ, Одесу, Харків, Львів та Дніпропетровськ. Тепер доля переможця — в руках будь-якого гостя фестивалю, позаяк найкращу «короткометражку» обере публіка в результаті глядацького голосування.

Протягом першого тижня у всіх кінотеатрах глядачам пропонують бюлетені, за допомогою яких вони зможуть голосувати. Всі дані оперативно передаються в Нью-Йорк для обробки головними організаторами фестивалю. Результати буде оголошено вже наступного дня після завершення показів — у понеділок, 6 жовтня.

Зазначимо, що Манхеттенський фестиваль з’явився на світ в 1998-му, і з тих пір із кожним роком організатори розглядають усе більше заявок на участь в інтерактивному глобальному кінофорумі. Українці уже ввосьме беруть участь у голосуванні за кращу «короткометражку». Та, на жаль, український короткий метр iще жодного разу не потрапив у програму фіналістів. «Підбірка впевнено тримає дуже високу планку якості фільмів. Ми любимо цей фестиваль за те, що за дві години можна подивитися реально кращі глядацькі «короткометражки», — пояснила адміністративний директор «Артхаус Трафік» (дистриб’ютора та українського партнера Манхеттенського кінофестивалю) Марина Шух.

Українські глядачі після перших днів прокату короткометражних фільмів Maнхеттенського фестивалю зазначили, що лише половина картин варта уваги. До смаку припала перша «короткометражка» «97%» Бен Бранда із Нідерландів. Це історія про те, як головний герой на ім’я Берт намагається знайти потенційну кохану в переповненому поїзді за допомогою мобільного застосунку.

Хвилю сміху викликала «короткометражка» «На мосту» Саміра Пателя (Британія). Це замальовка про те, як двоє чоловіків — Метью, офісний працівник, та Денні, солдат, покликаний на завдання — обговорюють переваги стрибка в темну річку на лондонському мосту Ватерлоо.

Гості фестивалю також погодилися з думкою професійного журі кінофестивалю Трайбека, на якому фільм «Наживка» Джоша Соскіна (Мексика) отримав приз як найкращий короткий метр. За 13 хвилин режисер розповідає історію про тринадцятирічного хлопчика з Тіхуани, який вирушає у свою першу подорож із контрабандним вантажем наркотиків сумнозвісною «Дорогою диявола», смертельно небезпечною ділянкою пустелі на кордоні штату Арізона і Мексики. «Ми стали першою знімальною групою, яка проникла в район Каміно Верде на сході Тіхуани, зняли справжній перевалочний пункт контрабандистів у пустелі Сонора і протистояли 46-градусному пеклу, знімаючи прохід героя справжньою «Дорогою диявола» в Арізоні», — розповів режисер Джош Соскін під час презентації стрічки.

І все-таки набрати найбільшу кількість балів має всі шанси стрічка «Носоріг на повній швидкості» Еріка Шмітта (Німеччина), якою закінчується добірка Манхеттенського фестивалю. У 2013 році її було номіновано на звання найкращої «короткометражки» на Берлінському міжнародному кінофестивалі. Упродовж року «Носоріг на повній швидкості» отримав низку призів на інших, менш престижних, кінофестивалях. Тепер історія жителя Берліна Бруно, який жадає розкрити душу цього міста, — має намір закохати у себе глядачів у 300 містах світу. У картині показано, як Бруно збирає образи, простори та поверхні, показуючи Берлін, яким глядач його ніколи не бачив. Чи вдасться Бруно вразити українців і цілий світ, дізнаємося 6 жовтня. Але для початку варто подивитися, що пропонують інші режисери на Манхеттенському кінофестивалі.