Не зірками єдиними

30.09.2014
Не зірками єдиними

Чемпіонський бій на ЧУ призера Олімпіади-2012 Дениса Берінчика. (прес-служби ФБУ.)

Слабке лобі у столичного спорту змушує київський Палац спорту приймати під своїм куполом не зовсім профільні заходи. Останнім часом тут більш-менш регулярно проводилися лише баскетбольні поєдинки. Проведення ж у стінах головної критої арени країни національного чемпіонату з боксу, точніше його фінальних поєдинків, стало для Києва справжньою сенсацією. Грандіозним цей турнір зробила потужна інформаційна кампанія, лозунгом якої був слоган «спорт проти війни», та, що важливо, зіркові імена боксерів-учасників. Хоча присутність на вирішальних поєдинках турніру мера Києва Віталія Кличка засвідчила активну участь у створенні свята боксу й столичної влади.

У минулі роки лідируючі позиції Василя Ломаченка, Олександра Усика, Олександра Гвоздика та Тараса Шелестюка в національній збірній ні в кого не викликали сумнівів, тож на головні міжнародні старти вони кваліфікувалися «поза конкурсом». Тепер же, коли ці хлопці змагаються на професіональному ринзі, потрібно будувати нову олімпійську команду. Національна ж першість у Києві стала головним відбірковим етапом на шляху до провідної «пульки», яка наступного року виборюватиме на чемпіонаті світу олімпійські ліцензії.

Як показали турнірні баталії ЧУ, попередні раунди яких проходили в приміщенні спортивного манежу ЦСКА, в Україні підросло ціле покоління нових амбіційних боксерів. На своєму шляху до чемпіонського титулу вони обійшли знаних бійців, частина з яких піднімалася на європейський п’єдестал, частина — загартовувалася в чемпіонаті WSB.

Приміром, чемпіон Європи-2013 Павло Іщенко не зміг завадити Олегу Прудкому з Черкас виграти національне «золото» в категорії до 60 кг. А призер того ж ЧЄ Богдан Шелестюк залишився позаду боксера з Київщини Ярослава Самофалова. До речі, одразу троє спортсменів, що представляють броварський боксерський клуб,піднялися на найвищу сходинку національного п’єдесталу. Окрім Самофалова, який тріумфував у категорії до 69 кг, чемпіонами України стали його земляки — Ігор Сопінський (до 52 кг) та Гевор Манукян (до 91 кг). Суперник Манукяна по фіналу — знаний Денис Пояцика — просто не вийшов у ринг на вирішальний двобій.

Водночас іншим володарям зіркового статусу — Денису Берінчику (до 64 кг) та Миколі Буценку (до 56 кг) — червоніти за свої результати не довелося. Обидва впевнено здобули чемпіонський титул.

ТАБЛО

Усі чемпіони України з боксу 2014 року:

Категорія до 49 кг: Дмитро Замотаєв (Запорізька обл.)

До 52 кг: Ігор Сопінський (Київська)

До 56 кг: Микола Буценко (Вінницька)

До 60 кг: Олег Прудкий (Черкаська)

До 64 кг: Денис Берінчик (Київ)

До 69 кг: Ярослав Самофалов (Київська)

До 81 кг: Олександр Ганзуля (Львівська)

До 75 кг: Тарас Головащенко (Вінницька)

До 91 кг: Гевор Манукян (Київська)

Понад 91 кг: Віктор Вихрист (Полтавська)