Форс-мажору наперекір

30.09.2014
Форс-мажору наперекір

Щаслива бронзова призерка ЧС-2014 iз художньої гімнастики Ганна Різатдінова та її наставниця — Альбіна Дерюгіна. (з сайта fig-gymnastics.com.)

Попри серйозні складнощі в підготовці до головних змагань сезону, на «мундіаль» до Ізміра Ганна Різатдінова їхала з твердою впевненістю, що «все вдасться». Однак перші два «малі» фінали не принесли бажаних медалей українській грації. У вправах з м’ячем і, що найприкріше, з обручем, який на минулорічному домашньому ЧС став для української прими «золотим», Ганна фінішувала четвертою. Здавалося, що й далі лідерку нашої збірної судді триматимуть на «підніжці» п’єдесталу. «Часто я не розумію, чому судді ставлять оцінки, які явно занижені. Але я намагаюся не думати про суддівські оцінки, коли виступаю, адже роблю це заради вболівальників, заради своєї сім’ї і моїх друзів. І завжди вірю в краще!» — так на виграш «дерев’яних» нагород ЧС-2014 відреагувала Ганна.

Але в подальшому вподобання суддівської колегії змінилися. Не сказати що кардинально, адже «золото» й «срібло» й далі продовжували ділити між собою росіянки Яна Кудрявцева та Маргарита Мамун. А от бронзову позицію у вправах iз булавами та стрічкою Різатдіновій вдалося відвоювати, довівши таким чином невипадковість минулорічних успіхів.

Утім, думається, найбільш принциповим у підтвердженні своїх високих позицій для української гімнастки став виграш «бронзи» в абсолютному заліку, де першою другий рік поспіль стала юна Кудрявцева, якій, до того ж, дістався й приз «симпатій організаторів» — за елегантність та граціозність. До речі, минулого року цю нагороду з рук головного спонсора Міжнародної федерації гімнастики отримала саме Різатдінова, яка київський «мундіаль» завершила в статусі абсолютної віце-чемпіонки.

Як видно, в порівнянні з минулим планетарним форумом якісний доробок українки став дещо гіршим, проте, за словами Різатдінової, з огляду на форс-мажор, що зіпсував підготовку до турніру, вона неабияк задоволена своїм виступом в Ізмірі.

«У нашої команди є девіз: «головне — вірити»! І я взяла його собі на озброєння. Я здобула медалі чемпіонату світу-2014, бо вірила, що зможу це зробити, незважаючи ні на що», — сказала багаторазова бронзова призерка нинішнього «мундіалю».

Цікаво, що колекціонування світових бронзових відзнак Різатдінова на цьому не завершила. Разом з подругами по збірній — Вікторією Мазур та Елеонорою Романовою — вона стала третьою в командному заліку. Перемогу ж тут знову здобули росіянки.

Утім зібрати весь золотий комплект ізмірського «мундіалю» підопічним Ірини Вінер-Усманової не вдалося. У змаганнях «груповичок» кращими за російських гімнасток виявилися болгарки (двоцєборство) та іспанки (десять булав).