ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

26.09.2014

Штрафи

Дисциплінарний комітет УЄФА розглянув інцидент, який трапився у матчі «плей-оф» кваліфікації Ліги чемпіонів у Києві, де «Дніпро» приймав «Копенгаген». Тоді в перерві вболівальники українського клубу напали на данських фанатів, і ті мусили вибігати з трибун на бігові доріжки та рятуватися в тунелі. Гру на деякий час було затримано. За незабезпечення порядку на стадіоні ФК оштрафовано на 50 тисяч євро та один домашній матч єврокубків без глядачів. Також «дніпряни» отримали умовну дискваліфікацію на два роки із випробувальним терміном.

Іспанія

«Барса» втратила перші очки в чемпіонаті, але зберігає «0» у графі «пропущені м’ячі». У матчі в Малазі трапився скандал: захисник господарів схопив за обличчя Ліонеля Мессі, пояснивши потім, що нападник каталонців обізвав його «курвиним сином».

Прімера. Матчі 5-го туру. «Альмерія» — «Атлетико» — 0:1 (Міранда, 60), «Ейбар» — «Вільярреал» — 1:1, «Райо Вальєкано» — «Атлетик» — 2:1 (Баптістао, 39, 89 – Адуріц, 20), «Севілья» — «Реал Сосьєдад» — 1:0 (Делофеу, 18), «Гранада» — «Леванте» — 0:1, «Малага» — «Барселона» — 0:0.

Лідери: «Барселона», «Севілья» — 13, «Атлетико» — 11, «Валенсія» — 10 (4 матчі), «Реал», «Сельта» — 9.

Італія

Серія А. Матчі 4-го туру. «Кальярі» — «Торино» — 1:2, «Фіорентина» — «Сассуоло» — 0:0, «Верона» — «Дженоа» — 2:2, «Інтер» — «Аталанта» — 2:0 (Освальдо, 40; Ернанес, 87), «Ювентус» — «Чезена» — 3:0 (Відаль, 18 (пен.), 64; Ліхштайнер, 85), «Наполі» — «Палермо» — 3:3, «Парма» — «Рома» — 1:2 (де Чельє, 56 – Ляїч, 27; П’янич, 88), «Сампдорія» — «К’єво» — 2:1.

Лідери: «Ювентус», «Рома» — 12, «Інтер», «Сампдорія», «Верона» — 8, «Мілан» — 7.

Німеччина

Вихованець «Шахтаря» Владлен Юрченко дебютував в офіційних матчах за леверкузенський «Байєр». У грі п’ятого туру бундесліги з «Аугсбургом» 20-річний український півзахисник на 46-й хвилині замінив Хакана Чалханоглу.

Бундесліга. Матчі 5-го туру. «Боруссія» (Д) — «Штутгарт» — 2:2 (Обамеянг, 73; Іммобіле, 85 — Діваді, 48, 68), «Байєр» — «Аугсбург» — 1:0 (Сон Хин Мін, 33), «Боруссія» (М) — «Гамбург» — 1:0, «Ганновер» — «Кельн» — 1:0, «Герта» — «Вольфсбург» — 1:0.

Лідери: «Баварія» — 11, «Байєр», «Ганновер» — 10, «Хоффенхайм», «Майнц», «Боруссія» (М) – 9.

Франція

Ліга 1. Матчі 7-го туру. «Бастія» — «Нант» — 0:0, «Евіан — «Ланс» — 2:1, «Генгам» — «Мец» — 0:1, «Ліон» — «Лор’ян» — 4:0, «Монпельє» — Монако» — 0:1, «Ніцца» — «Лілль» — 1:0, «Кан» — ПСЖ» — 0:2 (Лукас, 18; Маркіньйос, 58).

Лідери: «Марсель» — 16, «ПСЖ», «Бордо», «ПСЖ», «Сент-Етьєн» — 13.

Англія

Кубок ліги. 3-й раунд. Найцікавіші результати середи. «Тоттенхем» — «Ноттінгем форест» — 3:1, «Манчестер Сіті» — «Шеффілд уенсдей» — 7:0, «Крістал Пелас» — «Ньюкасл» — 2:3 (дод. час), «Вест Бромвіч» — «Халл Сіті» — 3:2 (рахунок за «ВБА» відкрив екс-динамівець Києва Браун Ідейє).

Росія

Керівництво раменського «Сатурну» розірвало контракт із головним тренером команди, українцем Олександром Горшковим. Після 12 турів змагань у зоні «Захід» другого російського дивізіону колишній клуб прем’єр-ліги йде на 11-му місці (серед 16 учасників).

Скандали

У Грузії набирає обертів суддівський скандал. Одразу вісім футбольних арбітрів було заарештовано за продаж інформації про матчі, які вони обслуговували. Четверо із затриманих є арбітрами першої національної категорії. Рефері отримували винагороду (близько 2,5-5 тис. доларів) за дані про кількість жовтих і червоних карток, які вони збираються показати по ходу конкретного матчу. Знаючи цю статистику наперед, громадяни, які підкуповували суддів, робили ставки на тоталізаторі та вигравали у букмекерів великі суми.

* * *

Британський депутат Деміан Коллінз занепокоєний відсутністю результатів розслідування, яке ФІФА проводило щодо законності перемог заявок Росії та Катару на ЧС 2018 та 2022 року. «ФІФА, схоже, вважає, що вона — орган самоврядування, який діє поза юрисдикцією міжнародних та національних правоохоронних органів. Я не вважаю, що це так. Якщо організація приховує інформацію, яка вказує, що злочини були скоєні, то розслідування має вестися разом із правоохоронними органами», — зазначив Коллінз. Член парламенту вже звернувся до відділу боротьби з економічною злочинністю з вимогою зобов’язати ФІФА опублікувати результати розслідування щодо підозр чиновників ФІФА в корупції.

Голова комітету з етики ФІФА Ганс-Йоахім Екерт заявив, що перших офіційних коментарів Міжнародної федерації футболу на цю тему варто чекати не раніше листопада.

Жіночий футбол

Жіноча національна збірна отримала суперника у боротьбі за останню путівку на чемпіонат світу 2015 року. За підсумками жеребкування у Ньоні українки мають зустрітися з командою Італії. Іншу пару склали Шотландія та Голландія. Півфінальні матчі «плей-оф» пройдуть 25-26 та 29-30 жовтня, фінальні — 22-23 та 26-27 листопада.