Армійські рукавички

26.09.2014
Армійські рукавички

На чемпіонат України-2014 з’їхалися найсильніші боксери-аматори країни. (з сайта Федерації боксу України.)

І керівництво Федерації боксу України, і тренерський штаб збірної, і вболівальники ще довго ностальгуватимуть за блискучою командою боксерів-аматорів, яка на чолі з Василем Ломаченком та Олександром Усиком зчинила фурор на чемпіонаті світу-2011 та Олімпіаді-2012. Але, як каже головний тренер олімпійської збірної Дмитро Сосновський, слід пам’ятати, що тієї команди вже немає і зараз народжується новий колектив. «Ми маємо дуже багато молодих талановитих боксерів 1995 року народження в різних регіонах країни. Тож у складні часи, які нині переживає Україна, принципово важливо не розгубити ці надбання», — зазначає Сосновський. Він наголошує на важливості нинішнього чемпіонату країни серед аматорів, який має стати основним етапом відбору до національної збірної та, водночас, до складу боксерського клубу «Українські отамани» (його учасники також матимуть можливість боротися за ліцензії на Ігри-2016 у Ріо-де-Жанейро).

Попередньо планувалося, що цьогорічна першість України пройде в Луганську. Проте в силу зрозумілих причин організувати там турнір неможливо. Завдяки спонсорам та небайдужим людям змагання найкращих боксерів країни перенесли до Києва, де організація таких турнірів коштує помітно дорожче, ніж у регіонах.

На чемпіонат України, який 23—28 вересня приймає столиця, загалом прибули більше 200 бійців із 23 регіонів. У тому числі й нинішні лідери національної збірної — Денис Берінчик, Микола Буценко, Павло Іщенко (цікаво, що останній змінив ім’я на Павло-Огнеслав).

За словами організаторів турніру, на проведення такого свята боксу довелося потратити 1,5 млн. гривень. Для фінальних поєдинків, які пройдуть у неділю, «зафрахтували» Палац спорту, а бої попередніх етапів проходять у стінах спорткомплексу СКА на Повітрофлотському проспекті, 6.

Гасло турніру — «Спорт проти війни!». «Масштабний характер та місце проведення чемпіонату України зумовлені намаганням привернути увагу суспільства, насамперед молоді, до спорту, а також до антивоєнного характеру змагань. У їх рамках на кошти Федерації боксу України, Мінмолодьспорту та за рахунок добровільних пожертв гостей буде закуплено ліки, необхідні пацієнтам Київського головного військового клінічного шпиталю», — розповіла державний тренер національної збірної Ольга Міхненко. «Ми хочемо, щоб боксери підняли інформаційну хвилю для припинення війни. Для цього в найближчому майбутньому буде зібрано ініціативну групу. А чемпіонат України має стати першим етапом її зародження», — зазначив член виконкому ФБУ Костянтин Калашников.

Стартові дні ЧУ обійшлися без несподіванок — фаворити з легкістю подолали перший раунд змагань. «Хлопці дійсно показали добротний та змістовний бокс найвищого рівня. Окрім вдалих дій лідерів, хочеться відзначити ще й успішні виступи наших молодих спортсменів. Від турніру до турніру вони додають, як у технічному, так і в тактичному плані», — констатує тренер Дмитро Сосновський.

ГЕРОЇ НАШОГО ЧАСУ

Артем Усик: на першість України — із зони АТО

«У житті завжди є місце для подвигу» — це твердження підходить для боксера Артема Усика, який здобув бронзову медаль на чемпіонаті України-2013 і хоче довести свій клас на ЧС-2014, а останні місяці провів у зоні АТО в лавах Національної гвардії як боєць-контрактник. Під час мінометного обстрілу він виніс із лінії вогню двох товаришів по службі.

Героїзм, проявлений київським боксером, дозволив підполковнику Нацгвардії отримати своєчасну медичну допомогу та уникнути ампутації ноги. Як підкреслив сам офіцер НГ, який не хоче називати свого імені, він та його вагітна дружина прийняли рішення назвати на честь Усика Артемом свого майбутнього сина.

Сам боксер про мобілізацію розповідає так: «Поїхав без роздумів. Тренер не хотів відпускати, але й не забороняв, прекрасно все розумів — він сам колишній військовий. Пішов тому, що моя частина не вперше туди їздила, всі мої товариші по службі, друзі були там.

Була ситуація, коли ми тримали місто, стояли на позиціях і раптово почався дуже точний артилерійський обстріл за нашими координатами. Розвідка їхня попрацювала добре. Вони точно знали наше становище і стріляли з мінометів. Снаряд вибухнув за 5-7 метрів від нас, багато хлопців сильно постраждали, були серйозні були травми кінцівок, обличчя. Я залишився цілий. Довелося надавати їм медичну першу допомогу, евакуювати...»

Повернувшись із Донбасу, Усик почав підготовку до участі в чемпіонаті України у своїй постійній ваговій категорії до 91 кг. «Повноцінних тренувальних зборів не було, але на фронті фізичних навантажень теж вистачало — весь час у бронежилеті, в касці, — розповів Артем газеті «Спорт-Експрес». — І побігати довелося, і потягати багато чого. Фізичну форму можна в будь-якій ситуації підтримувати. Я в зоні АТО втратив 4 кг — а коли приїхав, почав тренуватися, нормально харчуватися, і вага вже відновилася».

До речі, він не родич, а однофамілець олімпійського чемпіона-2012 кримчанина Олександра Усика.