Любов без зобов’язань

25.09.2014

Кохання французького імператора Наполеона Бонапарта й аристократки Жозефіни Богарне увійшло в історію як один із найбільш відомих любовних романів. Та попри палкі почуття, після весілля молодята завбачливо узгодили всі матеріальні питання, підписавши шлюбний контракт. Днями один із двох примірників цього документа, згідно з яким подружжя домовилося не заводити спільного майна і не брати на себе борги одне одного, було продано з аукціону в Парижі за рекордну ціну — 437,5 тисячі євро.

Організатори торгів навіть не сподівалися на такий успіх, адже спершу оцінили цей лот у 80-100 тисяч євро. Придбав папір, який належав Жозефіні, а потім потрапив у приватну колекцію, паризький Музей листів та манускриптів.

Наполеон і Жозефіна, уроджена Марі-Жозеф-Роз Таше де ля Пажері, одружилися 9 березня 1796 року, а шлюбний контракт підписали через дев’ять днів. Згодом він їм дуже згодився, адже через те, що вона не змогла народити йому дітей, імператор розлучився з дружиною і взяв нову. Хоча почуття до Жозефіни зберіг до самої смерті.

Також з аукціону було продано ордер на арешт Бонапарта за звинуваченням у зраді і наказ про його звільнення через 11 днів у серпні 1794 року та лист художника Жака Луї Давида у відповідь на прохання Наполеона. Імператор просив домалювати в центрі картини, де зображений епізод його коронації 1804 року в Соборі Паризької Богоматері, свою матір, якої насправді на церемонії не було.