Геополітичні незручності

25.09.2014
Геополітичні незручності

Кримчанка Ганна Різатдінова відмовилася міняти український прапор на російський. (зі сторінки ЧС-2014 в Youtube.)

Для українських грацій нинішній сезон, на відміну від попереднього, складається далеко не найкращим чином. Через революційні події на Майдані українські збірниці взимку були позбавлені можливості тренуватися у своєму домі — Школі Дерюгіних, яка розташовується в одному з приміщень Київського палацу культури й мистецтв (Жовтневий палац перебував в епіцентрі боїв і після того тривалий час лишався місцем перебування й ночівлі активістів Майдану). А коли чоботи окупантів і терористів почали топтати кримську та донбаську землю, у вихованок тандему Дерюгіних, які представляють ці регіони, взагалі стався психічний зрив. «Ви погляньте, що сталося. Мазур родом із Луганська, Романова — із Краснодона, Різатдінова — з Криму. По суті, в них украли батьківщину! Лише уявіть, що в них зараз твориться в душах?» — зазначала в інтерв’ю виданню «Спорт-Експрес в Україні» головний тренер Ірина Дерюгіна.

Власне, в таких некомфортних умовах перерахованим вище провідним збірницям довелося готуватися до чемпіонату світу, який із понеділка триває в турецькому Ізмірі.

Нагадаємо, що на минулорічному «мундіалі», який проходив у Києві, українські грації загалом здобули п’ять нагород — чотири в індивідуальних та одну в групових змаганнях. Головним «ковалем» того успіху була якраз уродженка Сімферополя Ганна Різатдінова. Анна виграла «золото» у вправах з обручем та два «срібла» — в «абсолюті» і вправах зі стрічкою. Ще одну персональну відзнаку для української команди на ЧС-2013 — «бронзу» — виборола киянка Аліна Максименко, яка нещодавно оголосила про закінчення спортивної кар’єри.

Тепер головний тягар медальної відповідальності повністю ліг на плечі Різатдінової. Утім, очікувати від неї вагомих досягнень на нинішньому планетарному форумі не випадає. Сьогодні спортсменка далека від своїх оптимальних кондицій, які дозволили їй минулого року стати чемпіонкою світу. Відзначити Аню варто вже за те, що вона відмовилася навіть говорити про зміну прапора і стала однією з небагатьох кримських спортсменок, які не перейшли на бік Росії після анексії півострова.

У двох перших номерах програми ЧС-2014 в Ізмірі Різатдінова посіла четверті місця. Дорогу на п’єдестал у вправах з обручем їй перекрили росіянки Яна Кудрявцева (18,816 бала) і Маргарита Мамун (18,450) та Сон Йон Чже (17,966) із Південної Кореї. А в «малому» фіналі з м’ячем 16-річна Кудрявцева й Мамун поділили «золото» з однаковим результатом 18,433 бала, тоді як «бронзу» виборола білоруска Мелітіна Станюта (18,000). Результати Ганни — відповідно, 17,933 (до «бронзи» в обручі забракло лише 0,033 пункта) і 17,900.