«Виграти можемо лише миром»

23.09.2014

Краще пізно, ніж ніколи: в неділю ввечері Президент Петро Порошенко дав інтерв’ю українським телеканалам і відповів на найбільш дражливі питання. Главі держави дорікнули його довгим мовчанням iз приводу недвозначних законів про «особливий статус Донбасу» і про амністію.

Порошенко пояснив, що фізично не встиг висловитися з цього приводу, бо в день голосування він відлетів у США. Однак нічого несподіваного у Верховній Раді не сталося, переконаний Президент. Депутати всього лише розпочали реалізацію того самого «мирного плану» Порошенка, якому аплодували іще в день його інаугурації.

«Одразу після обрання мене Президентом був презентований мій «мирний план» iз врегулюваня конфлікту. Перший пункт — амністія, другий — спецрежим, децентралізація влади. Що змінилося з того часу? Значно скоротилась територія, окупована бойовиками, й ми чітко визначили предмет цих законів — «особливий статус» зокрема. Однак немає особливого режиму і статусу регіонів. Назва законів і їх зміст звучить абсолютно по-різному — «про місцеве самоврядування» регіонів», — зауважив Порошенко.

А ось те, що за закони по Донбасу депутати голосували у закритому режимі, Президент прокоментував так: «Перше — форма і спосіб голосування ВР — це справа депутатів. Друге — я підтримую закрите голосування. Депутати голосують не всліпу, свідомо. Третє — зараз вибори. Виборчий запал при мотивації депутатів має бути прибраний».

Говорячи про війну, Порошенко похвалив роботу українських спецслужб: «Чотири місяці тому ви навіть про це не чули... Тепер не проходить дня, як проводяться спеціальні заходи, затримуються диверсійні групи. Країна виробила імунітет у цьому питанні. Ми маємо навчитися захищати країну, в тому числі й від «саламандр», — сказав Президент.

А відповідаючи на питання, обороняється чи наступає Україна на Донбасі, він зазначив: «Вести війну в Донецьку та Луганську винятково військовими методами неможливо». «Ніхто не має жодних ілюзій — нам не вдасться завести в ці міста кілька батальйонів військових і владнати ситуацію. Нам просто не дадуть цього зробити», — додав він. «Чим більше там буде української армії  — тим більше там буде російських військових... Виграти ми можемо лише миром», — сказав Порошенко.

Що ж стосується подальших перемовин з терористами та представниками російської сторони, то до цього процесу будуть залучені американці, заанонсував Порошенко. «З президентом Бараком Обамою досягнуто відповідної домовленості», — зазначив він. На запитання, чи мають сенс розмови з Путіним узагалі, він зауважив: «Без цих розмов не було б того результату, який ми маємо зараз».

«Спілкування найчастіше проводиться у «нормандському форматі». Чому саме так — бо це не повинно мати вигляд проблеми лише України. Ми маємо долучати до цього процесу світ», — переконаний Президент.