Тваринний «магнетизм»

23.09.2014

Через два тижні, 6 жовтня, Нобелівські комітети у Швеції почнуть оголошувати цьогорічних лауреатів найпрестижнішої премії у світі. В очікуванні нобелівського тижня у Гарварді, США, традиційно вшановували лауреатів іншої відзнаки — жартівливої Антинобелівської, або Шнобелівської премії. Отримують її за «відкриття, які спершу викликають сміх, а потім змушують замислитися».

Цього року серед лауреатів — переважно дослідники поведінки братів наших менших. Скажімо, співробітник Медичної школи Мічиганського університету Девід Хенауер, який вивчав вплив котів на стан здоров’я і психіки їхніх господарів. Зокрема, науковець з’ясував, що хвостаті «ескулапи» найчастіше кусають людей, які перебувають у депресії, і при цьому можуть заразити їх токсоплазмозом. А група дослідників із Чехії, Німеччини та Замбії зробила ще важливіше для науки відкриття: довела, що під час відправлення природних потреб собаки намагаються тримати тіло вздовж магнітних ліній земного поля.

Та не самими лише тваринами цікавляться шнобелівські лауреати. Команда вчених з Японії, наприклад, вирішила дослідити, чому люди послизаються на банановій шкірці. І в результаті тривалих спостережень дійшла висновку, що коли наступаєш на шкірку, різко зменшується сила тертя між ногою й поверхнею.

А «Шнобеля» в галузі медицини отримали науковці з Детройта, які радять зупиняти сильні кровотечі з носа немовлят, засовуючи в ніздрі шматочки соленої свинини. Щоправда, такий спосіб є дієвим лише при рідкісній хворобі — тромбастенії Гланцмана.