Марне харкотиння окупантів

23.09.2014
Марне харкотиння окупантів

Польські волейболісти з чемпіонським кубком. (з сайту Poland2014.fivb.org.)

Скориставшись перевагою власного майданчика, волейболісти збірної Польщі стали чемпіонами світу після 40-річної перерви (першого разу вони вигравали ЧС у 1974 році). У фінальному матчі, що відбувся в спортивно-концертному комплексі «Сподек» у Катовіце, поляки за підтримки 12,5 тисячі фанів обіграли команду Бразилії — 3:1. Найрезультативнішим гравцем фіналу став Матеуш Міка, який приніс польській збірній 22 пункти, а «золоте» очко заробив Маріуш Влязли. Саме цей представник «ПГЕ Скра» (Бєлхатув) став найрезультативнішим волейболістом усього турніру.

Склад збірної Польщі: Вінярський (к), Новаковський, Конарський, Загумни, Клос, Врона, Влязли, Джизга, Куб’як, Ігначак, Заторський, Можджонек, Міка, Бушек; тренер — Стефан Антіга (Франція).

Мабуть, ключовим і найскладнішим на вирішальній стадії для поляків став навіть не фінал, а заключний поєдинок у третьому груповому турнірі, коли господарі здолали збірну Росії — 3:2. Команда Андрія Воронкова не змогла впоратися з нервовим напруженням, а її гравець Олексій Спиридонов узагалі «відзначився» дикунською поведінкою: після однієї із вдалих атак він «розстріляв» із пальця польську публіку на трибунах, а ще — плюнув у депутата Марека Матушевського, який вигукнув «Поверніть Крим!» За словами президента Міжнародної федерації волейболу Арі Граса, Спиридонова слід жорстко покарати.

Збірна Росії залишилися без медалей на третьому ЧС поспіль. Під її прапором виступали наші колишні співвітчизники Микола Павлов та Дмитро Мусерський. Натомість команда Німеччини з нашим Денисом Калібердою піднялася на п’єдестал уперше з 1970 року.

ТАБЛО

Третій груповий раунд. Група G. Франція — Іран — 3:2.

Підсумкове становище: Франція — 5, Німеччина — 3, Іран — 1.

Група Н. Польща — Росія — 3:2 (25:22, 25:22, 21:25, 22:25, 15:11).

Підсумкове становище: Польща, Бразилія — 4, Росія — 1.

Півфінали. Франція — Бразилія — 2:3, Німеччина — Польща — 1:3.

За п’яте місце. Іран — Росія — 0:3.

За третє місце. Франція — Німеччина — 0:3.

Фінал. Бразилія — Польща — 1:3 (25:18, 22:25, 23:25, 22:25).