Сергій Тігіпко: відверта розмова

19.09.2014
Сергій Тігіпко: відверта розмова

(Сергій Тігіпко переконаний, що одне з головних завдань на сьогодні — боротьба з корупцією.)

У кабінетах, за зачиненими дверима, нагальні потреби громадян не зрозуміти. Їхня стурбованість не потрапляє у фешенебельні офіси деяких політиків. Сергій Тігіпко — один із тих небагатьох лідерів, котрі знаходяться у постійному контакті з людьми. Днями він побував на підприємствах Херсонської та Миколаївської областей. На Миколаївщині Тігіпко відвідав «Миколаїврибпром» — невелике (з робочим колективом у 70 осіб) підприємство у Новій Одесі. Його проблеми як у дзеркалі відображують біди малого та середнього бізнесу в цілому.

Малий бізнес: встояти під ударами непрофесійної влади

З миколаївцями Сергій Тігіпко говорив про те, що наробила чинна влада, перекривши кисень малому та середньому бізнесу. Коли населення України довели до повного зубожіння, підприємці втратили свою постійну клієнтуру. Купівельна спроможність громадян унаслідок заморожування соціальної допомоги різко впала, ба навіть наблизилась до нульової позначки. А це означає, що малий та середній бізнес позбувся споживача, і ринки продажів катастрофічно звузились. Така ситуація — по всій країні, і це є наслідком тієї недолугої політики команди «реформаторів» та «камікадзе», яка прийшла до влади понад півроку тому.

«Україна сьогодні має дуже непрофесійний уряд, який втратив усі засоби управління економікою. Першого віце-прем’єра, який завжди займався індустрією та енергетикою, немає, міністра економіки немає також — і це у теперішній час. Нічого не зроблено, щоби в цілому поліпшити інвестиційний клімат. Але й цього вже буде мало. Настав час індивідуально розбиратися з кожним підприємством», — підкреслив Сергій Тігіпко, виступаючи перед працівниками «Миколаїврибпрому».

На превеликий жаль, можливості для розвитку безнадійно втрачено, тому питання зараз стоїть про порятунок кожного окремого підприємства. Хоча раніше можна було б говорити про розробку засобів «реанімації» всієї промислової політики. Втім деякі рецепти виходу з кризи таки є, і лідер «Сильної України» знає про них.

Передусім, наголошує Сергій Тігіпко, слід проголосити розвиток переробних галузей безумовним пріоритетом держави. А для цього необхідно створити сприятливий інвестиційний клімат. Якщо український уряд є надто некомпетентним для вирішення подібних завдань, то пошуки інвесторів та сприяння їхній роботі мусять узяти на себе місцеві адміністрації та профільні відомства.

Держава ж має підтримати своїх виробників преференціями та податковими пільгами, надати підприємствам державні замовлення, забезпечити просування продукції на експортному ринку. «Для малих підприємств завжди і скрізь головним є забезпечення максимально простих і ліберальних умов ведення бізнесу. Щоб усе було простіше — мінімум дозволів, мінімум контролю та максимальна відповідальність, перш за все, на колективі, на керівництві підприємства, тоді це спрацює», — резюмував Сергій Тігіпко.

Промисловість та сільське господарство: проблеми через чиновницьку корупцію

А у Херсонській області Тігіпка чекали на комбінаті хлібопродуктів. Як зазначив Сергій Леонідович, це підприємство наочно ілюструє і великий потенціал нашої країни, і всі вади у її управлінні. Якщо сільське господарство знаходиться нині на підйомі, то промисловість — плентається у хвості. Але країна, яка виробляє та продає лише сировину, ніколи не стане багатою. Треба всіляко підтримувати виробництво продукції з найвищою доданою вартістю. Наприклад, коли Україна обмежила екпорт соняшникового насіння і підтримала виробників олії — країна лише за три роки увійшла у трійку світових лідерів із постачання на світовий ринок цього продукту. Уряду не треба звітувати про рекордні врожаї, а треба сприяти переробній галузі. Але для того, аби наше сільскогосподарське і промислове виробництво стало на ноги, треба проводити справжні реформи. Але держава цього не робить.

Чому? Тому що влада не зацікавлена у боротьбі з корупцією. Петро Порошенко лише цитує сінгапурського прем’єра Лі Куан Ю, який радив правителю держави посадити трьох найближчих друзів. Насправді ж центральна влада не ухвалює жодних антикорупційних законів, не вдається до конкретних кроків подолання цього ганебного явища. «Якщо залишаться такі підходи — нічого доброго не буде. Поки не почнуть боротися з корупцією, безглуздим є проведення будь-яких реформ», — вважає Сергій Тігіпко.

Є й ще одна проблема. Всю фінансову відповідальність за ситуацію в економіці держава переклала на громадян. Це вони випорожнюють кишені, аби останніх грошей ледь-ледь вистачило на оплату житла, на харчування, на мінімальний споживчий кошик. «Я вважаю, що це тупикова політика. Таким чином убивається внутрішній ринок. Це тимчасові правителі, які не розуміють, що буде з економікою вже через 3-4 місяці», — переконаний лідер «Сильної України».

Ще один «новомодний тренд» від київської влади: замість розвивати соціальні програми, піднімати прожитковий рівень, індексувати зарплати та пенсії у відповідності до зростання цін, чиновники прикривають усі свої промахи війною на сході. Є такий влучний вираз «війна все спише» — ним виконавча влада аж надто зловживає. Тоді як основні наші біди були ще до подій на сході. І імена їм: корупція, безвідповідальність, непрофесіоналізм.

«Я три рази був у Грузії — приїздив, щоб зрозуміти, як грузинам удалося досягти всього, що у них є. У них рівень корупції — низький, приблизно на рівні Норвегії, Німеччини, Швеції. Як так вийшло? Все просто. Прийшов до влади Саакашвілі, зібрав за столом переговорів 10 чоловік, і вони домовилися: або ми виправимо ситуацію в країні, або країні кінець. І ось за три роки ситуація змінилася», — розповів Сергій Тігіпко своїм співрозмовникам.

Мир та війна: секрети офіційного Києва

І у Миколаєві, і у Херсоні розмова з громадянами точилася довкола головного: як зупинити криваву вакханалію на сході? Як повернути мир, відчуття комфорту та безпеки у душу кожної людини? Сергій Тігіпко жорстко розкритикував прийнятий у вівторок Верховною Радою закон про «особливий статус» Донбасу.

«Поки у нас будуть райони з «особливим статусом» — єдності в країні не буде. Регіональна реформа і децентралізація повинна охоплювати всі регіони країни на рівноправній основі. Її потрібно було запровадити ще навесні — хоча б уже відразу після Криму і перших протестів на Донбасі. Нинішня влада не захотіла ділитися повноваженнями. Чому тепер за її небажання повинна розплачуватися вся країна?» — запитує політик.

За його словами, такими законопроектами створюється вибухонебезпечний прецедент. «Виходить, що за нинішньої влади право на широкі повноваження своєї громади і свого регіону можна добути тільки зі зброєю в руках і при зовнішній підтримці? Куди це нас приведе — думаю, говорити не варто. Не можна вирішувати загальну для країни проблему шляхом надання повноважень окремо взятим районам. Інші можуть захотіти того ж і тим же способом», — прогнозує Сергій Тігіпко.

Замість ухвалення сумнівних законів, владі слід було розпочинати регіональну реформу. Але вона так і не була втілена у життя, і причина тут проста — з централізованого бюджету легше красти кошти, переконаний Тігіпко. Саме тому корупціонерам не вигідно передавати право розпоряджатися фінансами «на місця».

Тому політичний олімп і плодить якісь таємні протоколи та закони, що приймаються у закритому режимі. «Влада заплуталася, що їй робити. Замість того, щоб приймати рішення, які заспокоять ситуацію, приймають такі, які, боюся, тільки загострять її. У будь-якої людини виникає запитання, чому місцеві ради регіонів Донбасу будуть впливати на призначення прокурорів і суддів, а в Херсоні чи Миколаєві, Одесі чи Львові — ні».

Сергій Тігіпко давно виступає за широкий та відкритий діалог зі сходом. Політик не раз рекомендував колегам найбільш оптимальний варіант такого діалогу, до якого мали б бути залучені широкі верстви громадськості та морально впливові люди донбаського регіону. Однак Тігіпко не був почутий. Замість цього, зазначає він, існують, вочевидь, «якісь таємні домовленості, згідно з якими влада пробує приймати рішення».

«Проголосовані повноваження певним регіонам Донецької та Луганської областей, проголосована амністія без обговорення. Мало хто з депутатів бачив тексти документа. А це ж найбільш актуальні питання. Спочатку влада прикривалася війною і силою хотіла вирішити питання, які силою вирішити неможливо. Тепер під прикриттям миру вона намагається провести реформи, які незрозумілі взагалі нікому в країні».

Що й казати: ситуація складна. Вирішити її можна тільки разом. Здолати труднощі — також разом. Задля цього «Сильна Україна» та її лідер Сергій Тігіпко й пропонують всім громадянам єднатися. Єднатися довкола ідеї процвітаючої, обороноздатної, розвиненої та сильної України. Бо наша держава мусить бути саме такою.