ХРОНІКА

19.09.2014

Футбол

У новому рейтингу ФІФА збірна України опустилася на дві позиції і займає 24-й рядок, маючи в активі 855 балів. На 23-й позиції залишилася Росія (875).

Перша десятка світового рейтингу: Німеччина (1765), Аргентина (1631), Колумбія (1488), Голландія (1456), Бельгія (1444), Бразилія (1291), Уругвай (1243), Іспанія (1228), Франція (1202), Швейцарія (1175).

* * *

Учора в штаб-квартирі УЄФА в Ньоні відбулася чотиристороння зустріч керівників та представників національних футбольних федерацій України й Росії, ФІФА та УЄФА (від останньої виступав сам Мішель Платіні). Предметом обговорення була ситуація з клубами Криму — української території, яку окупувала Росія. Міжнародне співтовариство не визнає анексії Криму росіянами, але РФС включило команди Севастополя, Сімферополя та Ялти до зони «Південь» другого дивізіону чемпіонату Росії.

Українська сторона, як відомо, вимагає жорстких санкцій проти РФС.

Віце-президент УЄФА Григорій Суркіс (екс-глава ФФУ) повідомив журналістам: «До середини жовтня робоча група УЄФА та ФІФА спільно виробить дорожню карту, яка допоможе всім сторонам, кримському футболу жити й трудитися в межах правового поля футбольної конституції — статуту ФІФА й УЄФА». За його словами, на початку зустрічі президент і генеральний секретар УЄФА закликали українську й російську сторони «знайти рішення, що допомогло б у цій конфліктній ситуації відновити правове поле, у якому повинні жити та працювати обидві національні асоціації».

* * *

Євросоюз не може позбавити Росію права проведення чемпіонату світу з футболу 2018 року. Як повідомило вчора агентство ІТАР-ТАКС, такий висновок оприлюднила зовнішньополітична служба ЄС. У ньому йдеться, що рішення про проведення турніру було прийняте ФІФА, а не ЄС, отже, скасувати його в порядку застосування санкцій ЄС не може.

Стрільба

На чемпіонаті світу зі спортивної стрільби в Гранаді українські снайпери здобули ще дві медалі. Вікторія Рибовалова стала срібною призеркою в стрільбі з пневматичної гвинтівки по рухомій мішені з 10 м. У тій самій дисципліні Рибовалова, Галина Авраменко й Катерина Самохіна «настріляли» бронзу в командному заліку.

Тепер в активі наших стрільців на ЧС — 1 золота, 2 срібні та 3 бронзові нагороди.

Волейбол

Чоловіки. Чемпіонат світу (Польща). Третій груповий етап (топ-6). Бразилія — Росія — 3:0 (25:22, 25:20, 25:21).

Турнірне становище: Бразилія — 4 (2 матчі), Польща — 2 (1), Росія — 0 (1).

Група H. Німеччина — Іран — 3:0 (25:15, 25:21, 25:19).

Турнірне становище: Франція — 3 (1), Німеччина — 3 (2), Іран — 0 (1).

У складі збірної Німеччини виступає наш колишній співвітчизник Денис Каліберда, і він вочевидь зіграє у півфіналі. Ще один екс-українець на ЧС — Микола Павлов — виступає під прапором Росії. Аби пробитися до 1/2 фіналу, його команда має перемогти господарів-поляків із рахунком 3:0 або 3:1.

Баскетбол

Кубок Гарастаса (товариський турнір). «Летувос рітас» (Литва) — «Будівельник» — 77:47.

* * *

Баскетболісти чемпіона України, київського «Будівельника», презентували нову форму — в кольорах камуфляжу. Комплект «військового» екіпірування використовуватиметься командою в сезоні-2014/15 у чемпіонаті України. В єврокубках, нагадаємо, українські клуби цього року не виступатимуть.

Ідея камуфляжу на баскетбольному майданчику не нова: на початку цього року команда НБА «Торонто репторз» вийшла на один із матчів у таких кольорах на підтримку канадської армії.

Єдиноборства

Збірна України посіла третє загальнокомандне місце на чемпіонаті світу зі змішаних бойових мистецтв (ММА), що відбувся в Мінську. Наші бійці здобули дві медалі: Ельнур Велієв — «срібло» у ваговій категорії до 65,8 кг, Ідріс Гьозалов — «бронзу» до 84 кг.