Дівчата з бійцівського клубу

19.09.2014
Дівчата з бійцівського клубу

Здобувши путівку в «плей-оф» кваліфікації чемпіонату світу-2015, жіноча збірна України залишила за бортом турніру потужну команду Росії. І це при тому, що наша національна першість помітно слабша за чемпіонат РФ — чимало українок виступають саме в російських клубах.

Суперництво було заочним. Власне, збірні України й Росії виступали навіть у різних відбіркових групах європейської кваліфікаційної зони. Й обидві посіли у своїх секстетах другі місця. Переможці груп вийшли на «мундіаль», який наступного року відбудеться в Канаді, напряму. Це Німеччина, Іспанія, Швейцарія, Швеція, Норвегія, Англія та Франція. А серед семи команд, що посіли другі місця, кращими виявилися збірні Італії, Голландії, Шотландії та України. Вони й розіграють останню вакантну перепустку на ЧС-2015 від УЄФА. «Плей-оф» стартує в 20-х числах жовтня.

У групі росіянок, безумовно, найкращою була команда Німеччини. У збірної Росії — 22 очки, як і в наших дівчат. Але українки виявилися кращими за додатковими показниками.

Аби продовжити боротьбу за вихід на Кубок світу, підопічним Анатолія Куцева позавчора слід було вигравати в міцної команди Уельсу. До початку матчу на «Арені Львів» в українок та валлійок було по 19 очок. «Синьо-жовті» здобули мінімальну перемогу. Єдиний м’яч після розіграшу кутового забила Тетяна Романенко з краснодарської «Кубаночки» (до речі, у складі нашої збірної також є представниці красноармєйської «Росіянки», «Рязані-ВДВ», пермської «Звєзди-2005», «Мордовочки» тощо). Окремої похвали за надійну гру заслуговує воротар, капітан української команди Катерина Самсон зі «Звєзди».

«Можливо, гра не була видовищною для глядачів, але наша команда, яка загалом сповідує технічний і швидкісний футбол, була змушена перекваліфікуватися у своєрідний бійцівський клуб. Адже збірна Уельсу грає в силовий футбол, побудований на боротьбі. Тож на перший план сьогодні вийшли характер, непоступливість та мінімум програних єдиноборств збірною України», — так прокоментував результат Анатолій Куцев. Наставник зауважив, що його команда має великі кадрові проблеми. Травмовані ключові виконавиці — голкіпер Ірина Зварич та форвард Дарія Апанащенко, і взагалі, крім 11 дівчат стартового складу, грати вчора могли тільки четверо футболісток із лави запасних.

 

ТАБЛО

Жінки. Кваліфікація ЧС-2015. Група 6. Чорногорія — Англія — 0:10, Туреччина — Білорусь — 3:0, Україна — Уельс — 1:0 (Романенко, 61; У: Самсон, Басанська, Котик, Кравець, Пекур, Бойченко (Яковишин, 55), Дятел (Корнієвець, 75), Романенко (Вороніна, 90+1), Овдійчук, Андрущак, Лишафай).

Підсумкове турнірне становище: Англія — 30, Україна — 22, Уельс — 19, Туреччина — 12, Білорусь — 6, Чорногорія — 0.