Казка 1000 й одного Бензема

18.09.2014
Казка 1000 й одного Бензема

«Реалісти» Бензема і Марсело святкують ювілейний гол у ворота «Базеля». (з сайту news.yahoo.com.)

Першою командою, яка забила в єврокубках тисячу голів, став мадридський «Реал». Ювілейний м’яч виявився п’ятим у позавчорашньому матчі «галактікос» проти швейцарського «Базеля». Його записав до свого активу французький форвард господарів Карім Бензема. 5:1 — чинні володарі Кубка чемпіонів почали захист титулу блискучою перемогою. У їх складі у воротах Томаша Вацліка «розписалися» всі суперзірки — придбаний торік Гарет Бейл, «свіженький» новачок Хамес Родрігес та володар «Золотого м’яча» Кріштіано Роналдо. Щодо останнього, то завдяки голу у ворота «Базеля» португалець обійшов Ліонеля Мессі за кількістю забитих м’ячів у Лізі чемпіонів. У Кріштіано тепер 68 голів, а в аргентинця станом на вівторок залишалося 67. Попереду — лише легендарний форвард «Реала» Рауль із 71 м’ячем у ЛЧ.

Найближчим переслідувачем «королівського клубу» за кількістю голів у єврокубках є «Барселона» (980). Серед українських клубів найбільше в єврокубкових турнірах наразі забило київське «Динамо» — 478 голів; у «Шахтаря» — 263.

Загалом позавчорашній вечір відкриття групового турніру ЛЧ-2014/15 приніс два результати, які стали несподіванками для букмекерів. Це виграш «Олімпіакоса» у фіналіста попереднього сезону Суперліги — мадридського «Атлетико», а також виїзна перемога петербурзького «Зеніта» в Лісабоні. Щоправда, «Бенфіка» з 15-ї хвилини грала в меншості. Цікаво, що бельгієць Аксель Вітсель не став святкувати гол у ворота господарів з поваги до клубу, за який він грав два роки до приходу в «Зеніт».

А центральний матч вівторка, без сумніву, відбувся в Дортмунді, де «Боруссія» за шаленої підтримки всуціль жовто-чорних трибун начисто перебігала й переграла лондонський «Арсенал». «Оси» продають один за одним своїх найкращих гравців, але завдяки таланту Юргена Клоппа «Боруссія» залишається висококласною граючою командою. Цього разу «вистрелив» італієць Чіро Іммобіле, який прийшов із «Торино». 2:0 — дортмундці могли «наколотити» значно більше голів, але змарнували чимало слушних нагод. Особливо «відзначився» марнотратством екс-«гірник» Генріх Мхітарян. Утім тренер Клопп втішив вірменина: «Генріх заб’є, коли це справді буде необхідно. А сьогодні його голи були не конче потрібні».

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1-й тур (результати вівторка)

Група А. «Ювентус» (Італія) — «Мальме» (Швеція) — 2:0 (Тевес, 59, 90), «Олімпіакос» (Греція) — «Атлетико» (Іспанія) — 3:2 (Масуаку, 13; Афеллай, 31; Мітроглу, 73 — Манджукич, 38; Грізманн, 86).

Група В. «Ліверпуль» (Англія) — «Лудогорец» (Болгарія)— 2:1 (Балотеллі, 82; Джеррард, 90+3 (пен.) — Абало, 90+1), «Реал» (Іспанія) — «Базель» (Швейцарія) — 5:1 (Сухи, 14 (у свої ворота); Бейл, 30; К. Роналдо, 31; Родрігес, 37; Бензема, 79 — Гонсалес, 38).

Група С. «Бенфіка» (Португалія) — «Зеніт» (Росія) — 0:2 (Халк, 5; Вітсель, 22; вилучення: Артур Мораєс, 18 («Б»)), «Монако» (Франція) — «Байєр» (Німеччина) — 1:0 (Моутінью, 61).

Група D. «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Арсенал» (Англія) — 2:0 (Іммобіле, 45; Обамеянг, 48), «Галатасарай» (Туреччина) — «Андерлехт» (Бельгія) — 1:1 (Їлмаз, 90+1 — Прат, 52).

ФАН-СЕКТОР

Португальські «санкції» — не в той бік

На матчі «Бенфіка» — «Зеніт» у Лісабоні заборонили... український прапор. Про це через «Фейсбук» повідомила прес-служба Спілки українців у Португалії.

За словами її активіста Павла Садохи, група з півсотні українців була зупинена португальською поліцією на вході до «Ештадіу да Луш» перед початком позавчорашньої гри. Провівши обшук особистих речей, правохоронці не дозволили проходити на стадіон із синьо-жовтими кольорами. Свою вимогу вони мотивували тим, що знають «політичні мотиви», з якими українці йдуть на матч, тож для уникнення небезпеки не допускають на трибуни українську символіку. За однією з версій, португальці не бажали конфліктів між українцями та російськими фанатами.

«Декому з кмітливих українців таки вдалося пронести прапори, але як тільки вони їх спробували розгорнути під час матчу, відразу були виведені охороною», — інформує СУП.

За правилами УЄФА і ФІФА, на трибунах під час футбольних матчів заборонено використовувати політичну символіку й політичні гасла. Утім національні прапори до цієї категорії не належать. Тим більше, навіть формальна підстава розмахувати синьо-жовтим прапором на «да Луш» була: у заявці пітерців присутній українець Анатолій Тимощук. Щоправда, позавчора він залишився в запасі.

«Таким чином, виявляється, що український прапор несе в собі потенційну небезпеку навіть у вільній Європі! Не розізлити росіян стало вже якоюсь фобією у світі», — заявляє Спілка українців у Португалії.

Прикметно, що на матчі «Боруссія» — «Арсенал» учора можна було побачити на трибуні біля самого поля стяг Шотландії, яка голосує на референдумі за незалежність. А на чемпіонаті світу в Бразилії фани з Росії вивішували прапор терористичної «Донецької народної республіки».