ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

17.09.2014

Ліга чемпіонів

Сьогодні донецький «Шахтар» укотре стартує в груповому турнірі Ліги чемпіонів. У Більбао чемпіон України зіграє з місцевим «Атлетиком». Інша пара групи Н — «Порту» — БАТЕ.

На матч у Країні Басків котирування на переможця такі: «Атлетик» — 1,95, «Шахтар» — 3,5, нічия — 3,3.

Букмекери слабо вірять у вихід «гірників» до «плей-оф»: коефіцієнт — 2,0 проти 1,25 у «Порту» й 1,36 в «Атлетика». Якщо ж хтось вгадає перемогу «Шахтаря» взагалі в Лізі чемпіонів, отримає виграш у 151-кратному розмірі (версія контори Вільям Хілл»).

* * *

УЕФА затвердила схему розподілу доходів між учасниками Ліги чемпіонів 2014/15. «Шахтар», як і інші учасники групового етапу, вже за саме потрапляння в групу отримає 8,6 млн. євро. Кожна перемога поповнить клубну скарбницю ще на й мільйон євро, нічия — на 500 тисяч. Участь в 1/8 фіналу принесе команді 3,5 мільйона євро, в 1/4 фіналу — 3,9 мільйона, в 1/2 фіналу — 4,9 мільйона. Переможець ЛЧ отримає додаткові 10,5 мільйона, фіналіст — 6,5 мільйона євро.

Усі переможці національних чемпіонатів, що не потрапили в груповий етап Суперліги, отримають по 200 тисяч євро. Командам, які вибули в першому відбірковому раунді, дістанеться по 150 тисяч євро, в другому — по 175 тисяч, у третьому — по 200 тисяч.

Національні чемпіонати

Англія. Останній матч 4-го туру. «Халл Сіті» — «Вест Хем» — 2:2.

Іспанія. Останній матч 3-го туру. «Ейбар» — «Депортиво» — 0:1.

Італія. Останній матч 2-го туру. «Верона» — «Палермо» — 2:1.

Молодь

У «плей-оф» молодіжного Євро-2015 (U-21) жереб назвав суперником збірної України команду Німеччини. Зійтися з ровесниками з ФРН «синьо-жовті» мають 8 і 14 жовтня.

ФФУ хоче, аби домашній матч підопічні Сергія Ковальця провели в Черкасах. Але говорити про це як про доконаний факт поки не варто — офіційне підтвердження з Німеччини ще не надійшло. Німецька преса поширила інформацію про те, що їхня «молодіжка» не хоче їхати у «воєнну» Україну.

Інфраструктура

Регіональний спортивний комплекс «Олімпійський» у Донецьку захоплено терористами. Представники так званої «ДНР» «націоналізували» другий за розміром стадіон міста, що є власністю Донецької обласної ради. Співробітники стадіону були змушені передати ключі від спортивного комплексу групі озброєних осіб на їх ультимативну вимогу.

Відділ кадрів

Керівництво московського «Локомотива» прийняло рішення відправити у відставку головного тренера команди Леоніда Кучука, який перед тим керував «Кубанню» й київським «Арсеналом». Підстава — незадовільний старт «залізничників» (9-те місце, 9 очок після 7 турів). Саме за «Локо» виступає Тарас Михалик, але він рідко виходить на поле.

Замість Кучука клуб можуть очолити Спалетті, Манчіні, Бердиєв або Божович.

* * *

Колишній захисник «Барселони» Карлес Пуйоль призначений помічником спортивного директора клубу.

Екс-капітан «синьо-гранатових» завершив ігрову кар’єру після закінчення минулого сезону.

* * *

Колишній нападник алчевської «Сталі» і ПФК «Олександрія» В’ячеслав Шевченко підписав контракт із грандом мальтійського футболу — «Біркіркарою».

* * *

Колишній генеральний секретар ФІФА Жером Шампань оголосив про рішення висунути свою кандидатуру на майбутніх виборах президента організації. 56-річний Шампань займав посаду генсека ФІФА в 1999—2010 роках.

Вибори президента головної футбольної організації відбудуться в травні 2015 року. Раніше про участь у виборах заявив 78-річний президент ФІФА Йозеф Блаттер, що очолює цю структуру з 1998 року.