Нашого льодового цвіту — по всьому світу...

17.09.2014
Нашого льодового цвіту — по всьому світу...

20-річний Павло Падакін у формі «Калгарі хетмен» (WHL).

Досі немає рішення, чи відбудеться хокейний чемпіонат України 2014/15, і якщо так — то в якому форматі й за участі скількох клубів. Останні вісті були зовсім невтішні: після того, як провалилася ідея «полегшеної» профі-ліги, до нової першості під егідою ФХУ зголошувалися заявитись «аж»... дві команди.

Нагадаємо, флагман вітчизняного хокею, базовий клуб збірної України ХК «Донбас» фактично припинив існування через неможливість грати в окупованому терористами Донецьку. Домашня арена донецьких хокеїстів «Дружба» розбита внаслідок артнальоту. Київський «Сокіл» і в мирні роки потерпав від хронічного недофінансування — що вже казати про нинішній кризовий період. НАК «Нафтогаз-України» зі зрозумілих причин шкодує спонсорських коштів для столичного «Компаньйона» — переможця проблемного чемпіонату України 2013/14. Але якщо та першість хоч якось відбулася, то ЧУ 2014/15 може взагалі не стартувати...

Екс-директор ХК «Леви» Сергій Супрун, який нині курирує групу хокеїстів, що залишилися без клубів, виношував план заявки цього колективу в чемпіонат братньої Польщі. Поляки виявилися не проти, але, повідомив Супрун через «Фейсбук», наша сторона запізнилася з подачею заявки.

«На жаль, у поточному сезоні це неможливо, оскільки вже складено остаточний календар і команди зіграли перші матчі. Ми відкриті для обговорення такої можливості на наступний сезон, але, природно, ми повинні отримати згоду від польських клубів», — відповів в офіційному листі спортивний директор федерації хокею Польщі Томаш Рутковський.

Справді, в усіх нормальних хокейних країнах чемпіонати вже тривають. Виняток — НХЛ, що починає новий сезон 8 жовтня. Там повпредом України може бути 35-річний нападник Руслан Федотенко. Екс-капітан «Донбасу», який має в послужному списку два Кубки Стенлі, здобуті з «Тампою» і «Піттсбургом», підписав пробну угоду з «Нью-Джерсі девілз» й перебуває в тренувальному таборі «дияволів».

Також є надія, що з фарм-клубу в «Калгарі флеймз» підніметься 20-річний Павло Падакін — наразі він у тренувальному таборі «Флеймз».

Колишній партнер Федотенка по «Донбасу», екс-колега по НХЛ і національній збірній Олексій Понікаровський залишається гравцем пітерського СКА (із п’яти матчів армійців у новому чемпіонаті він узяв участь в одному). От тільки торік він прийняв російське громадянство і не вважається українським легіонером. А як щиро Поні співав «Ще не вмерла», коли в 2000 році проходив посвячення у канадські професіонали в «Торонто мейпл лівз»...

У КХЛ таким чином залишаються троє представників збірної України, але всі — натуралізовані росіяни, які мають два паспорти і в ростерах позначені російським триколором. Це захисник Олег Піганович («Трактор» Челябінськ), нападники Євген Якуценя («Металург» Магітогорськ) і Євген Бєлухін («Торпедо» Нижній Новгород). Усі вони торік виступали за «Донбас» і були «рекрутовані» президентом клубу, олігархом Борисом Колесніковим під прапор збірної України.

Значно раніше грав під синьо-жовтим прапором захисник Геннадій Разін, теж «донбасівець» сезону 2014/15. Нині він ще шукає клуб — подейкують, може також долучитися до «Трактора».

Наразі, поки чемпіонат України стоїть, найбільш «українським» професійним клубом у світі є... «Бейбарис» (Атирау), що виступає в чемпіонаті Казахстану. Там знайшли притулок наші захисники Олександр Побєдоносцев, Микола Ладигін, Данило Скрипець, форварди Віктор Захаров, Микита Буценко та Руслан Ромащенко. Також у цій команді на посаді другого тренера працює українець Анатолій Хорозов.

Аж четверо хокеїстів з України днями долучилися до румунської команди «Стяуа» (Бухарест). Це нападники Павло Акімов, Андрій Буточнов і Денис Заблудовський, а також захисник Євген Ємельяненко. Із них двоє — чемпіони України у складі «Компаньйона».

Також зі складу «компів» подалися шукати кращої долі нападники Дмитро Німенко («Беркут» Караганда, Казахстан) та Артем Гніденко («Вітебськ», Білорусь), захисники Руслан Борисенко («Молюз», Франція) і Кирило Катрич («Вікінг» Таллінн, Естонія). У тому ж «Вікінгу» — захисник «Сокола» Олексій Лубнін.

Екс-«донбасівець» Олександр Матерухін тепер грає в Білорусі за солігорський «Шахтар» (фарм-клуб мінського «Динамо») і в пересезонному турнірі вразив хокейний світ тим, що в серії булітів примудрився не реалізувати аж шість виходів сам на сам із голкіпером «Гомеля»!

Також у Білорусі виступатимуть нападники Олег Тимченко («Металург» Жлобін) і Юрій Петранговський («Юність»).

Форвард Ігор Гонгальський поїхав зі США у Велику Британію, в «Данді старз».

Костянтин Касянчук, який раніше виступав за московське «Динамо» в КХЛ, опускається в російську лігу на рівень нижче — у ВХЛ. 34-річний нападник уклав річний контракт із клубом «Буран» (Воронеж). У ВХЛ також гратимуть Олег Шафаренко («Сариарка», Казахстан), Олександр Торяник («Саров»), Роман Благий («Єрмак» Ангарськ), Максим Квітченко («Южний Урал» Орськ), Ігор Кугут («Зауральє» Курган). Як бачимо, війна між двома країнами на вибір місця роботи наших хокеїстів не впливає. Втім, і значної кількості футболістів — теж.

А ТИМ ЧАСОМ...

Днями найбільша зірка світового хокею всіх часів Уейн Гретцьки відвідав у Торонто гала-концерт, присвячений Україні. Легендарний спортсмен у своєму виступі підтримав прем’єр-міністра Канади Стівена Харпера, який засудив політику президента Росії Володимира Путіна, і заявив про беззастережну підтримку України в її боротьбі проти російської агресії.

Нагадаємо, що по лінії дідів і бабів Гретцьки принаймні на чверть українець.