Справа Оскара

16.09.2014
Справа Оскара

Оскар Пісторіус із Ревою Сенкамп.

Чорна смуга в житті зіркового паралімпійця Оскара Пісторіуса, схоже, надовго. Щоправда, одна більш-менш непогана для спортсмена новина все ж є: наприкінці минулого тижня суд, який тривав більше року, визнав його не винним у навмисному вбивстві подружки, моделі Реви Стенкамп. Попри підозрілі обставини загибелі дівчини, обвинувачення не змогло довести, що Оскар мав на меті вкоротити їй віку.Тож термін від 25 років до довічного ув’язнення легкоатлету вже не загрожує.

Але ненавмисне вбивство, в якому Пісторіус, без сумніву, винний, все одно може обернутися для нього 15 роками в’язниці. Оголошення остаточного вироку суддя Верховного суду південноафриканської Преторії, де слухалася справа, відклала до 13 жовтня. До того часу підсудного випустили із зали суду під заставу.

А тим часом чемпіон, який під час судових слухань багато разів не міг стримати сліз, дізнався ще одну прикру для себе новину: американська компанія Nike повністю розірвала з ним рекламний контракт. Після арешту спортсмена в лютому минулого року його призупинили — на той випадок, якщо Пісторіус виявиться невинуватим. Розірвання контракту стало для бігуна, який на своїх унікальних протезах не лише шість разів перемагав на Паралімпійських іграх, а й брав участь у «звичайних» змаганнях нарівні зі здоровими атлетами, черговим ударом. Адже він витратив на адвокатів майже всі свої заощадження, навіть продав за 315 тисяч євро власний будинок.

Нагадаємо, свою подругу Реву 27-річний Оскар застрелив у День святого Валентина, 14 лютого 2013 року. Дівчина нібито хотіла зробити коханому сюрприз, несподівано зайшовши в його кімнату. Але Пісторіус, який перебував у туалеті, вирішив, що в дім заліз грабіжник і розстріляв бідолашну через зачинені двері.