«Вибачте, що не змогли...»

16.09.2014
«Вибачте, що не змогли...»

Сергій Стаховський (ліворуч) і Сергій Бубка в матчі пар. (з сайта Sapronov-tennis.org.)

«Вибачте, що не зміг... Дуже прикро. Неймовірно соромно... Ми намагались. Немає слів», — так описав у «Твіттері» свої емоції після програшу збірній Бельгії Сергій Стаховський. Очолювана ним українська команда мала пробитися до найвищого ешелону Кубка Девіса, але втретє у своїй історії програла матч «плей-оф» Світової групи

Клас суперників був приблизно рівний. Очевидно, що якби за «синьо-жовтих» грав 23-й номер рейтингу АТР Олександр Долгополов, бельгійці практично не мали б шансів на загальний успіх. Але Сашко продовжує відновлюватись після операції, тож капітан Михайло Філіма виставив у складі нашої збірної, крім Стаха (90-та ракетка світу), Іллю Марченка (166), Молчанова (173) і Сергія Бубку-молодшого (1519 — наслідок складної травми й довгого повернення на корт). Із бельгійського боку їм протистояли Давід Гоффен (45), Рубен Бемельманс (177), Стів Дарсіс (354) та Олів’є Рохус, який за десять років упав із третього десятка в сьому сотню АТР.

Мінусом для українців був і той факт, що Міжнародна федерація тенісу чомусь заборонила проводити цей матч у Києві, і приймати бельгійців довелося в Таллінні. Втім на одній із трибун тихого «Тере теніс-центру» зібралася чимала група вболівальників із синьо-жовтими прапорами і з великим барабаном, тож номінальні господарі справді грали майже як удома.

Як згодом виявилося, вирішальним став суботній парний матч. Після двох одиночних поєдинків п’ятниці рахунок був 1:1. Відтак капітан Філіма вирішив переглянути попередню заявку і поміняв у дуеті Молчанова на Стаховського (інший «парник» — Бубка — залишився в ділі).

Перш ніж почалося змагання на корті, відбулася церемонія нагородження Сергія Стаховського почесним призом ITF за внесок у розвиток Кубка Девіса. Цей кубок вручають гравцям, які провели в цьому турнірі двадцять і більше матчів. Цікаво, що в 2006 році Стах уперше захищав честь України у матчі І групи Євро-Африканської зони між командами України та... Бельгії, який тоді проходив у Києві.

У матчі пар українці віддали перші два сети, але так само виграли два наступні — 6:2, 6:3. Здавалося, гра пішла. Але у вирішальній партії знову давалася взнаки неузгодженість партнерів. Показово, що і в заключному розіграші двоє Сергіїв пішли на один м’яч і вкотре стукнулися ракетками. 2:6 — перевага Бемельманса й ветерана Рохуса.

Реальна можливість відігратися в українців була в останній день матчу — неділю. Все ж таки різниця між рейтинговими щаблями Гоффена й Стаховського — 45 і 90 — не настільки серйозна, щоб тушуватися. Але Сергій помітно нервував, раз по раз припускаючись помилок на своїй подачі. Уже в першому геймі він зробив дві подвійні помилки. Перший сет тривав усього 38 хвилин (3:6), а надалі Стах узагалі припинив боротися. Тож перемога Молчанова в п’ятому поєдинку вже не мала турнірного значення. Збірна України залишається в І групі Євро-Африканської зони, а бельгійці зберігають прописку в еліті.

ТАБЛО

Кубок Девіса (неофіційний чемпіонат світу серед чоловічих збірних). «Плей-оф» за вихід у Світову групу

Україна — Бельгія — 2:3 (Стаховський — Дарсіс — 6:7, 6:4, 6:2, 6:2; Марченко — Гоффен — 6:7, 3:6, 1:6; Стаховський/Бубка — Бемельманс/Рохус — 2:6, 3:6, 6:2, 6:3, 2:6; Гоффен — Стаховський — 6:3, 6:1, 6:2; Марченко — Стів Дарсіс — 7:6, 6:4), Сербія — Індія — 3:2, Іспанія — Бразилія — 1:3, Аргентина — Ізраїль — 3:2, Канада — Колумбія — 3:2, США — Словаччина — 5:0, Австралія — Узбекистан — 5:0, Хорватія — Нідерланди — 3:2.

* * *

Півфінали. Франція — Чехія — 4:1, Швейцарія — Італія — 3:2 (дві перемоги в активі Роджера Федерера).

* * *

Турнір WTA Premier у Токіо (призовий фонд — 1 млн. дол.). Перше коло. Світоліна (Україна) — Заглавова-Стрикова (Чехія) — 6:4, 6:1.