Особливий режим для особливого регіону?

11.09.2014
Особливий режим для особливого регіону?

На засіданні Кабміну вчора Петро Порошенко заявив, що не в захваті від того, що несе «особливий статус» східних областей. Але краще купити мир такою ціною, аніж продовжувати війну, вважає він. (УНІАН.)

На жаль, не все в житті справедливо. Південно-східний регіон, що проводив «референдуми» і створював так звані «народні республіки», долучившись тим самим до кровопролиття, якого Україна не знала за всі роки свого існування, отримає свій «особливий режим». Донбас, вважаймо, почуто. Якщо тільки сам Донбас (в особі гіркіних, стрєлкових, бородаїв тощо) задовольниться месиджем iз Києва. Точніше, якщо цим самим месиджем вдовольниться Москва.

Учора Президент України Петро Порошенко заявив дослівно про таке. Україна не йде на жодні поступки у питанні своєї територіальної цілісності, але вже наступного тижня у Раду внесуть законопроект про особливий режим місцевого самоврядування на Донбасі. «Звертаю вашу увагу на те, що ні про яку федералізацію, ні про які відчуження у протоколі не йдеться. Такі утворення, як так звані «ЛНР» та «ДНР», у документі не згадуються взагалі», — зазначив Порошенко, коментуючи «мінський протокол».

Отож наступного тижня Президент внесе до Верховної Ради законопроект про тимчасовий порядок місцевого самоврядування у Донецькій та Луганській областях. «Цей проект забезпечує мирне повернення цих районів під український суверенітет. І я просив би його підтримати, бо від цього залежить доля миру».

Деталі законопроекту ще не відомі. Сам Порошенко коментує його так: мешканці Донбасу повинні самі вибрати своє місцеве самоврядування, незважаючи на те, подобатиметься воно Києву чи ні. «Ми будемо не в захваті від місцевих депутатів Донецька та Луганська, але хіба не краще — бюлетені за автоматні черги?» — заявив він. За словами Порошенка, альтернативи мирному врегулюванню не існує. «Ми маємо навчитися визнавати вибір людей», — сказав Президент.

На Верховну Раду поточного скликання (яка вже ось-ось кане в небуття) покладено, таким чином, неабияку відповідальність: підтримати або ні президентський законопроект, аналогів якому ще не існувало. Законотворці закладатимуть прецедент, наслідки якого тяжко прорахувати: інші регіони України теж, можливо, захочуть отримати особливі преференції, достатньо лише вміло підігріти сепаратистські настрої, як це, приміром, сусідня з нами Угорщина вже зараз робить на Закарпатті.

А тим часом Порошенка турбує ще дещо. «Особливий режим», за його словами, може бути запроваджено і на прилеглих до бойових дій територіях. «Я не виключаю, що найближчим часом доведеться створити особливий режим перебування громадян у зонах, що прилягають до зони антитерористичної операції», — сказав Президент.

Крім того, Порошенко наголосив на необхідності укріплення державного кордону з Росією. «Якщо без «лінії Маннергейма» не обійтися, значить, треба зводити і такі фортифікації, але ще потужніші, з урахуванням досвіду попередників». При цьому глава держави наголосив: у питанні «кордонобудівництва» слід йти в ногу з часом. «Це має бути глибока оборона з танковими позиціями, з механізмами захисту від систем залпового вогню, із сучасною комунікацією та чіткою взаємодією всіх підрозділів, які задіяні в АТО, і спеціальною зоною, яка дозволятиме ефективно застосовувати зброю».